Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kilenc a 13

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőPUBLICISZTIKA • 2015. augusztus 29. 18:00
Kilenc a 13
Ezek még a történelmet se tudják
____Eredeti-Sur_Eniko_01.jpg

súr enikő

Fotó: Gyulai Hírlap

Az emberek gyakran tesznek elhamarkodott kijelentéseket. Mindentudóként, gyorsan és könnyen ítéljük meg egymást, hülyézünk le másokat, elvégre mindannyian saját könyvünk narrátorai vagyunk, az általánosítás az életünk része.

Persze a generalizáció is egyfajta értelmezés, és az interpretáció kényszere alól senki nem bújhat ki. Mindent és mindenkit értelmeznünk kell, de nem mindegy, hogyan alkotunk képet a világról.   

Szemléltetésképpen lássunk mindjárt egy negatív példát. Az 1848–49-es honvédtiszti emlékhely mellett két család sétál el, a gyerekek és a feleségek elöl, a férjek mögöttük, kissé lemaradva. Látszik, hogy nem helybéliek, kíváncsian bámészkodnak, ráérősen csodálkoznak rá mindenre, ami mellett elhaladnak. A két férfi hangosan tereferél a szoborcsoportról, közösen próbálják meg értelmezni a köztéri műalkotást: „Tanultuk, benne van a történelemkönyvekben, tizenhárman voltak, akkor minek raktak ide kilenc oszlopot?” Végül megállapítják: „Ezek még a történelmet se tudják.”

Nem illik belehallgatni mások beszélgetésébe, beleszólni meg pláne nem illik, de az „ezek”-be én is beletartozom, az „ezek” mi vagyunk, gyulaiak. Egyszóval, ha távolról is, némiképp mégiscsak megszólítva érzem magam. Udvariasan elnézést kérek, amiért bekapcsolódom a beszélgetésükbe, majd elmondom nekik, hogy azért kilenc a tizenhárom, mert Gyulán csak kilenc, illetve a legújabb kutatások szerint tíz honvédtábornok rakta le a fegyvert. Kötik az ebet a karóhoz: „Jó, jó, de akkor is tizenhárman voltak.” Nem vitatkozom, megcselekedtem, amit megkövetelt a haza, mindenki úgy értelmezi a világot, ahogy akarja.

A képalkotás sohasem pontos. „Keresztül-kasul csak megkülönböztetések és nyomok nyomai vannak” – írta egyszer egy filozófus. Csak arra ügyeljünk, hogy ne veszítsük el teljesen a nyomokat.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)