Képünk illusztráció
Forrás: Vegetables.co.nz
A zeller jó tulajdonságait ma már nem becsüljük eléggé, sokan csak a húsleves egyik „alkotórészeként” tekintenek erre az értékes zöldségfélére. A ma közismert zeller a 17. század óta létezik jelenlegi formájában, miután Németországban jelentős nemesítésen esett át.
Vitaminokban (A, B1, B2, B6, C, E) és ásványi anyagokban (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium) is gazdag, ami különösen értékessé teszi. A rákos betegségek megelőzésében fontos antioxidáns-vegyületekből is sok van benne, és hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert.
Az epe működésének serkentésével csökkenti a vér koleszterinszintjét. A zeller megtisztítja a májat és a nyirokrendszert, javítja az emésztést, serkenti a veseműködést. Erős vízhajtó és nyugtató hatású.
Levele és gyökere egyaránt fogyasztható. Felhasználása természetesen nyersen a leghasznosabb. Elkészíthetjük önálló fogásként vagy húsételek remek kiegészítőjeként, köret gyanánt, nyersen salátákhoz, de kiváló fűszerei a különféle főzelékeknek, leveseknek, mártásoknak is. Jól illik az almához, burgonyához, kiemeli a paradicsomos ételek ízét.
Paradicsomos-zelleres csirkecomb
Hozzávalók:
4 db csirkecomb
50 dkg paradicsom
2 nagyobb zellergumó
1dl tejszín vagy tejföl
1 fej vöröshagyma
4gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem zöld
1 kis rozmaring ág vagy 1 teáskanál szárított rozmaring
csipetnyi cukor
1 mokkáskanál törött fekete bors
ízlés szerint só
Elkészítés:
A megmosott és megtörölt csirkecombokat kettévágjuk, sózzuk, borssal megszórjuk, és tűzálló tálba tesszük. A zellert megtisztítjuk, és kis hasábokra vágjuk, a paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártva héjától megfosztjuk, és felkarikázzuk. A vörös- és fokhagymát finomra aprítjuk. A csirkecombokra helyezzük a paradicsomot, majd erre jön egy csipetnyi cukor, só, bors és hagyma, végül befedjük a zellerrel. A tejszínt (vagy kevés vízzel hígított tejfölt) elkeverjük a finomra vágott zöldfűszerekkel, majd rálocsoljuk az ételre. A tálat szorosan lefedjük , s előmelegített, forró sütőben egy órán keresztül sütjük. Ezután a csirkecombok tetejéről a zellert és a hagymát késsel félretoljuk, és pár percig pirítjuk.
Energia: 1652 kcal
Fehérje: 180,2 g
Zsír: 73,6 g
Szénhidrát: 50,3 g
Zelleres almasaláta
Hozzávalók (4 adag):
20 dkg zeller
2 db alma
1 citrom kicsavart leve
5 db retek
5 dkg dió
6 evőkanál majonéz
30 ml habtejszín
só
Elkészítés:
A zellert megtisztítjuk, gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, és enyhén sós, citromos vízben 3-4 percig főzzük, majd a levében hűlni hagyjuk. Az almát félbevágjuk, kicsumázzuk, és a retekkel együtt ugyancsak gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A diót durvára aprítjuk. A majonézt a tejszínnel hígítjuk, végül az előkészített hozzávalókat beleforgatjuk. Lefedve rövid időre hűtőszekrénybe tesszük, hogy az íze jól összeérjen.
Energia: 2170 kcal
Fehérje: 16 g
Zsír: 198 g
Szénhidrát: 46 g
Jó étvágyat!