képünk illusztráció
Fotó: Gyulai Hírlap – Csepregi Brigitta
Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!
A kellemes időjárásban pázsitunkat segítsük meg egy kis tápanyaggal. A legjobbak a direkt pázsitokra szerkesztett, kevert, több nyomelemet is tartalmazó összetett műtrágyák. Megéri az alkalmazásuk, mert a szép, jó erőben lévő pázsit jobban eltűri a forró napokat, megpróbáltatásokat. Gereblyével megkapirgálva pázsitunkat, megvizsgálhatjuk, hogy nincs-e teli nyesedékkel, száraz fűvel. Amennyiben sok van benne, úgy a gyepszellőztetést ne mellőzzük.
A meggy- és cseresznyeszezonban annyit fogyasszunk ezekből a gyümölcsökből, amennyit csak bírunk. Kimondottan jó hatással vannak a szervezetünk ellenállóképességére. Ha módunk van rá, a szárukat is gyűjtsük össze, mert megszárítva télen igen hatékony és jóízű teát lehet belőlük készíteni, melynek gyógyhatása bizonyított. A szüret alkalmával a beteg, moníliás vesszőket, gallyakat is távolítsuk el, ha már úgyis ott vagyunk. A levágott rőzsét szalonnasütés apropóján el is égethetjük, egybekapcsolva az agrotechnikai eljárást éhségünk kényszerítő erejével.
A borsó, a tavaszi saláta, a retek lassan már kikopik a kertből, ezek helyére a másodvetéseket telepíthetjük. A bab, a cékla, az uborka és a káposztafélék kiválóan alkalmasak erre. A jó hely kihasználása növeli az értékét kertünknek és a munkánknak.