képünk illusztráció
Forrás: vegascannabismag.com
Karácsonyhoz közeledve a fahéj mellett a szegfűszeg is nagyobb szerepet kap a konyhában. Illatával segít ráhangolódni az ünnepre.
A szegfűszeget leggyakrabban egészben, de néha őrölt formában is használjuk. A sütemények, édességek, kompótok és gyümölcsös ételek mellett a szegfűszeg nagyon jól illik a szárnyasokhoz is. A forralt bor egyik alapfűszere, de különböző likőröknek és teakeverékeknek is alapeleme.
A szegfűszeg is, mint a többi fűszer, gyógynövény is egyben. Sok vitamin, ásványi anyag, rost és antioxidáns van benne. Elődeink sokszor alkalmazták különböző panaszaik enyhítésére. Leggyakrabban emésztésük helyreállítására, fájós fogra, mint helyi érzéstelenítést és fájdalomcsökkentőt használták. A fűszer elősegíti az emésztést. Fertőtlenítő hatása segítségünkre van a hasmenéssel járó bélfertőzések és a nátha leküzdésében. Illóolaja nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrfelületek, ízületi fájdalmak és gyulladások csökkentésére is kiválóan alkalmas. Hatékony leheletfrissítő, szájvizekben is alkalmazzák.
Aszalt gyümölcsös, fűszeres pulykamellcsíkok vörösborban
Hozzávalók:
60 dkg pulykamell filé
10 dkg aszalt szilva
7 dkg aszalt sárgabarack
2 db savanykás alma
2 db körte
3 db narancs leve
2 dl száraz vörösbor
1 evőkanál méz
1 narancs reszelt héja
8 dkg vaj + 2 evőkanál olaj
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1/4 kávéskanál őrölt szegfűszeg
bors
6 dkg só
víz
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban 6 dkg sót elkeverünk 1 liter vízzel, hozzáöntjük a frissen facsart narancslevet. Beletesszük a nagyjából tenyérnyi darabokra vágott pulykamellfilét, és 5-6 órát ebben a páclében hagyjuk. Az aszalt gyümölcsöket legalább 1 órára forró vízbe áztatjuk, a friss gyümölcsöket, megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd ráöntjük a bort. A pulykahúst kiszedjük a vízből, lecsöpögtetjük, mindkét oldalán meghintjük frissen őrölt fekete borssal. A felhevített vaj és olaj keverékén mindkét oldalán fehéredésig sütjük. Szűrőlapáttal kivesszük a serpenyőből, és folpackba csomagoljuk legalább 15 percre, így szaftosabb, zamatosabb marad. A megmaradt zsiradékba tesszük a feldarabolt aszalt és friss gyümölcsöket, ráöntjük a bort is, amiben áztak, hozzáadjuk a mézet és a fűszereket. Lassú tűzön forralásig melegítjük. A pulykahúst kibontjuk a folpackból, csíkokra vágjuk, és a boros-gyümölcsös mártással leöntve tálaljuk. Kiváló köret hozzá a rizs.
Energia: 2821 kcal
Fehérje: 125,7 g
Zsír: 141 g
Szénhidrát: 223,5 g
Bundás almakarikák
Hozzávalók (6 adag):
5 db alma
12 dkg liszt
0,5 dkg sütőpor
1 db tojás
1,2 dl tej
1,5 dkg vaj
1/2 db citrom
1,5 dl olaj
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
4,5 dkg porcukor
só
Elkészítés:
Tálba szitáljuk a lisztet, a sütőport és 1 csipet sót. Habosra keverjük a tojást, a tejet és az olvasztott vajat, majd a keveréket a száraz alapanyagokkal elkeverjük. Az almák magházát kifúrjuk, a gyümölcshúst 5 mm vastagságú karikákra vágjuk, és meglocsoljuk a citrom kifacsart levével. Az almakarikát a tésztába mártjuk, és a felforrósított olajban aranyszínűre sütjük. Mindet papírtörlőre szedjük, összekeverjük az őrölt fűszereket és a cukrot, majd a bundázott almakarikákra hintjük.
Energia: 1198 kcal
Fehérje: 23,5 g
Zsír: 21,5 g
Szénhidrát: 217 g
Jó étvágyat!