Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szegfűszeg

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2016. december 18. 10:00
A szegfűszeg
Fertőtlenítő hatása segítségünkre van a hasmenéssel járó bélfertőzések és a nátha leküzdésében
____Eredeti-szegfuszeg.jpg

képünk illusztráció

Forrás: vegascannabismag.com

Karácsonyhoz közeledve a fahéj mellett a szegfűszeg is nagyobb szerepet kap a konyhában. Illatával segít ráhangolódni az ünnepre. 

A szegfűszeget leggyakrabban egészben, de néha őrölt formában is használjuk. A sütemények, édességek, kompótok és gyümölcsös ételek mellett a szegfűszeg nagyon jól illik a szárnyasokhoz is. A forralt bor egyik alapfűszere, de különböző likőröknek és teakeverékeknek is alapeleme.

A szegfűszeg is, mint a többi fűszer, gyógynövény is egyben. Sok vitamin, ásványi anyag, rost és antioxidáns van benne. Elődeink sokszor alkalmazták különböző panaszaik enyhítésére. Leggyakrabban emésztésük helyreállítására, fájós fogra, mint helyi érzéstelenítést és fájdalomcsökkentőt használták. A fűszer elősegíti az emésztést. Fertőtlenítő hatása segítségünkre van a hasmenéssel járó bélfertőzések és a nátha leküzdésében. Illóolaja nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrfelületek, ízületi fájdalmak és gyulladások csökkentésére is kiválóan alkalmas. Hatékony leheletfrissítő, szájvizekben is alkalmazzák.

  

Aszalt gyümölcsös, fűszeres pulykamellcsíkok vörösborban

Hozzávalók:

60 dkg pulykamell filé
10 dkg aszalt szilva
7 dkg aszalt sárgabarack
2 db savanykás alma
2 db körte
3 db narancs leve
2 dl száraz vörösbor
1 evőkanál méz
1 narancs reszelt héja
8 dkg vaj + 2 evőkanál olaj
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1/4 kávéskanál őrölt szegfűszeg
bors
6 dkg só
víz

 

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban 6 dkg sót elkeverünk 1 liter vízzel, hozzáöntjük a frissen facsart narancslevet. Beletesszük a nagyjából tenyérnyi darabokra vágott pulykamellfilét, és 5-6 órát ebben a páclében hagyjuk. Az aszalt gyümölcsöket legalább 1 órára forró vízbe áztatjuk, a friss gyümölcsöket, megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd ráöntjük a bort. A pulykahúst kiszedjük a vízből, lecsöpögtetjük, mindkét oldalán meghintjük frissen őrölt fekete borssal. A felhevített vaj és olaj keverékén mindkét oldalán fehéredésig sütjük. Szűrőlapáttal kivesszük a serpenyőből, és folpackba csomagoljuk legalább 15 percre, így szaftosabb, zamatosabb marad. A megmaradt zsiradékba tesszük a feldarabolt aszalt és friss gyümölcsöket, ráöntjük a bort is, amiben áztak, hozzáadjuk a mézet és a fűszereket. Lassú tűzön forralásig melegítjük. A pulykahúst kibontjuk a folpackból, csíkokra vágjuk, és a boros-gyümölcsös mártással leöntve tálaljuk. Kiváló köret hozzá a rizs.

Energia:     2821 kcal
Fehérje:    125,7 g
Zsír:         141 g
Szénhidrát: 223,5 g

 

Bundás almakarikák

Hozzávalók (6 adag):

5 db alma
12 dkg liszt
0,5 dkg sütőpor
1 db tojás
1,2 dl tej
1,5 dkg vaj
1/2 db citrom
1,5 dl olaj
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
4,5 dkg porcukor

 

Elkészítés:

Tálba szitáljuk a lisztet, a sütőport és 1 csipet sót. Habosra keverjük a tojást, a tejet és az olvasztott vajat, majd a keveréket a száraz alapanyagokkal elkeverjük. Az almák magházát kifúrjuk, a gyümölcshúst 5 mm vastagságú karikákra vágjuk, és meglocsoljuk a citrom kifacsart levével. Az almakarikát a tésztába mártjuk, és a felforrósított olajban aranyszínűre sütjük. Mindet papírtörlőre szedjük, összekeverjük az őrölt fűszereket és a cukrot, majd a bundázott almakarikákra hintjük.

Energia:   1198 kcal
Fehérje:   23,5 g
Zsír:      21,5 g
Szénhidrát: 217 g

 

Jó étvágyat! 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)