A bulgur nem más, mint hántolt, előfőzött, szárított és őrölt durumbúzaszem (keleten gyakran még ma is a napon szárítják). Különböző méretben kapható, vannak rizsméretűek és egészen apróra őrölt verziók is.
A bulgur és a rizs kalóriatartalma körülbelül ugyanannyi, azonban a bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Különösen magas az E-vitamin-tartalma. A többi gabonához hasonlóan B1-, B2-, B6-vitaminokhoz is hozzájutunk a fogyasztásával, így támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét, valamint az idegrendszer megfelelő működését.
A bulgur folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban és vasban gazdag köretalternatíva. Magas rosttartalma gondoskodik (elegendő folyadék fogyasztás mellett) az anyagcserénk optimalizálásáról és a belek egészségének megőrzéséről.
Kedvező vércukoremelő tulajdonsága miatt cukorbetegek diétájához is nagyon ajánlott.
Adhatjuk a nagyobb szemű változatot rizs helyett köretként is, de mivel a bulgur remekül átveszi az ízeket, érdemes inkább zöldségekkel variálni. Édességként is elkészíthető, tejjel és vaníliával, citromhéjjal, kevés cukorral felfőzve.
Gombás bulgur paradicsommal és sajttal
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 1 evőkanál olaj
- egy csészényi (kb. 13 dkg) bulgur
- 25 dkg gomba
- 2 kis db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dkg füstölt szalonna
- 1 teáskanál sómentes ételízesítő
- 0,5 csokor petrezselyemzöld
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
- 5 dkg sajt
- 2 dl víz
- só, bors ízlés szerint
Az olajon megdinszteljük az egyik apróra vágott vöröshagymát és fokhagymagerezdet. Hozzáadjuk a bulgurt, és felöntjük másfél csésze forró vízzel, majd beleszórjuk a sómentes ételízesítőt, valamint kevés sót. Fedő alatt nagyon kis lángon puhára főzzük.
Egy serpenyőben kiolvasztjuk az apróra vágott szalonnát. Ezen pároljuk meg a másik fej apróra vágott hagymát és fokhagymagerezdet.
Közben a megtisztított gombát vékony szeletekre vágjuk, és erős tűzön, állandó keverés mellett pár percig együtt pirítjuk a serpenyőben a hagymával. Sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel, belekeverjük a sűrített paradicsompürét és a megpuhult bulgurt.
Rászórjuk a reszelt sajtot, és pár percre betesszük az előmelegített sütőbe, csak addig, amíg a sajt ráolvad.
- Energia: 1033 kcal
- Fehérje: 46,4 g
- Zsír: 46,1 g
- Szénhidrát: 127,6 g
Egészségükre!