Ma finom aromája miatt szeretjük, de a középkorba a gonosz lelkek, boszorkányok távoltartására is alkalmazták a rozmaringot. Szárnyas-, vad-, hal, gomba- és burgonyás ételekhez illik a legjobban. A rozmaring nemcsak fűszernövény, hanem egy sokoldalú gyógynövény, aminek minden fűszeres kertben ott van a helye.
C- vitamin, B1 vitamin, B2 vitamin, B6 vitamin, béta karotin, keserű- és cseranyagok vannak benne, ami hozzájárul egészségünk fenntartásához. Fokozza a máj működését, így gyorsítja a szervezet méregtelenítését, ezért másnaposságra is alkalmazzák. A rozmaring kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító. Híresen jó fejfájás elleni szer. Álmatlanság esetén is ajánlják a rozmaring tea fogyasztását.
Az immunrendszer erősítésével segít enyhíteni a torokgyulladás, nátha, influenza tüneteit. Külsőleg illóolaját bedörzsölő szerekben fájdalomcsillapításra használják izom és ízületi panaszok esetén.
Rozmaringos hal
Hozzávalók (4 adag):
- 0,5 kg halfilé
- 1 kávéskanál paradicsompüré
- 2 db citrom
- 10 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- rozmaring
- só
- 1 db paradicsom
Elkészítés:
A halszeleteket besózzuk, és bőven meglocsoljuk a friss citrom levével. 1 órát állni hagyjuk! A fokhagymát összezúzzuk, olajon megpirítjuk, hozzátesszük a paradicsompürét vagy a paradicsomot, és hozzáadunk még egy kevés vizet. Addig főzzük, míg a víz elfő alóla, és a püré egy kicsit besűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a rozmaringot, és addig főzzük, míg a fűszer megpuhul benne.
Ha a hal már eleget állt, akkor egy tepsit kikenünk vajjal, belehelyezzük a halszeleteket és meglocsoljuk a paradicsomos szósszal, utána vajszeleteket teszünk rá. Előmelegített sütőben közepes lángon 15 percig sütjük.
- Energia: 1232 kcal
- Fehérje: 101g
- Zsír: 85 g
- Szénhidrát: 4 g
Jó étvágyat!