Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Galbács állítja, saját zsebből fizette perét, „guruló dollárokat” nem kapott

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Mocsár-Pörjés JózsefHÍREK • 2023. július 28. 17:37
Galbács állítja, saját zsebből fizette perét, „guruló dollárokat” nem kapott
Márki-Zay gyulai embere nem távozik a gyulai közéletből, polgármester szeretne lenni

A Gyulai Hírlap megkérdezte Galbács Mihályt (MMM) arról, hogy eddig mennyibe fájt neki a több esztendeje folyó politikai pereskedés. Márki-Zay Péter gyulai önkormányzati képviselője tulajdonképpen 2019 óta folyamatosan pereskedik és perbe keveredik. Az elmúlt négy évben, mint elmondta, sok pénzt költött ügyvédre. Galbács úgy érzi, mára egyedül maradt, ő az egyetlen ellenzéki képviselő, akit nem vásároltak meg. Jövőre a Márki-Zay-féle párt színeiben újra ringbe száll a gyulai polgármesterségért, abban bízik, hogy ezúttal megválasztják. 

Galbács mihály határozott, nem vonul ki a gyulai közéletből, polgármester szeretne lenni

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Galbács kérdésünkre tagadta azt a szóbeszédet, hogy a „guruló dollárokból” fizették volna sztárügyvédjét. Vajon miből tellett a Mindenki Magyarországa Mozgalom önkormányzati képviselőjének, aki a civil életben nyugdíjas, hét számjegyű perköltségre?  

A Gyulai Hírlap arról is megkérdezte Galbácsot, hogy a vesztes rágalmazási per után nem kíván-e távozni a gyulai közéletből. Hiszen pont a Márki-Zay-féle mozgalom egyik veretes jelmondata a „Tisztesség, jövő, remény”.

Az MMM gyulai önkormányzati képviselője négy év alatt sem tudta bebizonyítani, hogy a 2019-es kampányban polgármesterjelöltként másokkal szemben megfogalmazott súlyos vádjai igazak voltak. Pedig Galbácsnak akadtak segítőtársai a rágalmazás szétterítésében, a hamis állítások sulykolásában. Összeszámolni is sok idő lenne azt, hogy a Dollár Narancs újságírója, vagy ahogy Gyulán nevezik, Galbács háztáji propagandistája, hányszor írta le azokat az állítólagos bűncselekményeket, amikkel a gyulai városvezetést megvádolta az MMM politikusa.

Ma már tudjuk, hogy Bod Tamás rágalomhabosító mellett a Hajnal Miklós nevű politikus is „pátyolgatta” Galbács perét. A momentumos országgyűlési képviselő politikusként kért magyarázatot az Országos Bírósági Hivatal elnökétől arra, hogy a Galbácsot elítélő bírói tanács tagjai miért nem jelentettek be elfogultságot. Ez egyértelműen a független bíróság munkájába való politikai beavatkozás kísérlete volt. Ők ketten, Bod és Hajnal voltak a letagadhatatlan segítők, és rajtuk kívül még azok a helyi „névtelen” politikai aktivisták, akik felerősítették, vagyis osztották és kommentálták a háztáji dollárújságíró cikkeit a közösségi médiában. Természetesen tették ezt Galbács javára.

Nyilván a háttérből sokkal nagyobb politikai kutyák segíthették Galbácsot és perét. Minden bizonnyal nem arra ébredt Hajnal elvtárs egy langyos, izzadt reggelen, hogy neki az Országos Bírósági Hivatal elnökétől magyarázatot kell kérnie egy országos viszonylatban teljesen ismeretlen gyulai MMM-es képviselő pere miatt. Valaki, valakik megkérték erre.

Nagyon elcsodálkoznánk azon is, ha Márki-Zay Péter nem követte volna figyelemmel az országos visszhangot kapott gyulai ügyet, amiről vélhetően nem helyben, hanem valahol fővárosi füstös szobák mélyén döntöttek vezető ellenzéki politikusok.

Szép volt nézni, ahogy a 2019-es helyhatósági kampányban minden ellenzéki párt (kivéve a Gyulai Városbarátok Körét) beállt a Fideszből kibukott Galbács Mihály mögé. Gyula városa hosszú évek óta kiemelt, elfoglalandó terep az ellenzék számára. Ez megfigyelhető volt a legutóbbi országgyűlési választáson is.

A 2019-es önkormányzati választáson az volt a mesterterv, hogy polgármestert csinálnak Galbácsból. Az operatív munkát Csóka-Szűcs Jánosra bízták, akit a Kossuth-kör helyi elnökeként ejtőernyőztettek vissza a gyulai közéletbe. Őt a Gyulán kampányoló MSZP-s Ujhelyi elvtárs mutatta be 2019 áprilisában. A habos sajtómunkát pedig Bodra bízták.

A civil köntösbe terelt összefogásból hamar civakodás lett. Még mielőtt bármit bejelenthettek volna, a DK, az MSZP és az LMP kivonult az összefogásból, és villámgyorsan követte őket a Momentum, a Liberális Párt és a Pábeszéd Magyarország is. A két kutyaütő, Csóka-Szűcs és Galbács egyik napról a másikra magára maradt.

A gyulai előválasztási homokozóba Galbácséknak már nem jutott se kis műanyag lapát, se kis műanyag vödör. „Pelikán elvtárs” ugyan még megpróbálta megkeverni az ellenzéki moslékot Gyulán, de beavatkozása hiábavaló volt. Az ellenzéki választási egység soha nem tudott létrejönni Gyulán, a sok politikai dudás, Csóka-Szűcs, Leel-Őssy (DK), Galbács (MMM), Mikóné (Momentum) és Pomuczné (független) nem fért meg egy csárdában.

A vélhetően legfelsőbb ellenzéki politikai megrendelésre indított rágalmazási ügy „hiteles” arca azonban Galbács Mihály volt és maradt. A Gulyás Márton-féle Partizán stúdiójába is meghívták, ahova azért nem juthat be akárki magától. Tudomásunk szerint a Görgényi Ernő polgármestert lejárató ügybe és választási kampányba még az MSZP egykori helyi nagyágyúját, Perjési Klárát is szerették volna behúzni.  

Summa summarum, Galbácsot végül a budapesti sztárügyvédnek nem sikerült kimosnia a politikai mocsokból. A 23 oldalas Galbács-dolgozatnak, amit a 2019-es kampányban minden gyulai háztartásba bedobtak, minden egyes állítása politikai koholmány volt. A rágalomhadjárat, amit Görgényi és családja, a gyulai a képviselő-testület, a közbeszerzési bizottság, a polgármesteri hivatalnál dolgozó szakemberek és gyulai vállalkozók ellen folytatott a gyulai ellenzék, önmagában is szégyenletes. Nem volt még városunkban olyan ellenzék, amely elmert volna menni addig, hogy önös politikai szándékból és érdekből, a hatalomvágytól vezérelve, egy ország nyilvánossága előtte járassa le a saját városát.

Görgényi Ernő egyértelmű visszajelzést és elégtételt kapott a 2019. október 13-ai helyhatósági választáson, hiszen a lejarató kampány ellenére is többen szavaztak rá, mint négy évvel korábban. Görgényire 6511 gyulai szavazott, míg Galbácsra mindösszesen 753.

A jogi elégtételre négy évet kellett várni. A Kúria 2023. június 13-án kelt végzésében hatályában fenntartotta a bíróság jogerős döntését. Magyarán mondva Galbács Mihály bűnös háromrendbeli rágalmazás vétségében, amiért egy év próbára bocsátásra ítélte a bíróság.

A Gyulai Hírlapnak Galbács azt nyilatkozta, hogy szeretné bebizonyítani becsületességét. A gyulai közéletből nem távozik, sőt tervei szerint a 2024-es helyhatósági választáson – a Márki-Zay-féle párt színeiben – polgármesterjelöltként újra megméretteti magát. Az MMM képviselője szerint Gyulán félnek az emberek elmondani azt, hogy mit gondolnak a helyi hatalomról, féltik a munkájukat, a családjukat, az egzisztenciájukat.

Tulajdonképpen úgy gondolja, hogy mára teljesen egyedül és magára maradt az ellenzéki oldalon. Szerinte a többi ellenzéki képviselőt „megvásárolták”.

Kérdésünkre cáfolta azt, hogy belép a DK-ba. Azt azonban korábban elismerte, s most sem tagadta, hogy decemberben ajánlatot kapott Leel-Őssy Gábortól, a DK helyi elnökétől, amit elutasított. Azt állította, hogy a DK helyi szervezete egyébként is feloszlott belső viták miatt. [Szerkesztőségünknek erről nincs hivatalos információjaA Szerk.]

Galbács vonakodva ugyan, de végül többszöri kérdésünkre elárulta, hogy az elmúlt négy év pereskedése több mint 5 millió forintjába került. Állítása szerint saját zsebéből fizette ki jogi képviselőjét. Határozottan cáfolta, hogy a Márki-Zay-féle „guruló dollárokból” kapott volna perköltségeinek „enyhítésére”.

Kérdésünkre, hogy mégis miből rakta össze az 5 millió forintot, azt mondta, a gyermekeitől kért kölcsön, illetve a nyugdíjából fizette havi rendszereséggel. Kitért arra is, hogy a 2019-es kampányt is saját zsebből fizette, a földjeiből adott el egy darabot, hogy legyen pénze a kampányra.

Megkérdeztük az MMM képviselőjét arról is, hogy milyen összegű kártérítés kifizetésével számol. Mint megírtuk, a Gyulai Hírlap kérdésére Görgényi Ernő elmondta, hogy kártérítési pert indít Galbács Mihály ellen, hét számjegyű kártérítési igénye lesz, a pénzt pedig a gyulai futballutánpótlás-nevelésre fogja felajánlani. 

Galbács azt válaszolta, kifizeti a hét számjegyű kártérítést, ha megítéli a bíróság. Hozzátette azonban, hogy szerinte Görgényit nem érte semmilyen kár, hiszen újraválasztották. Megkérdeztük tőle, hogy véleménye szerint erkölcsi kár se érte-e a polgármestert, nem sértette-e a jó hírnévhez való jogát. Erre csak annyit mondott, ha kell, akkor fizet, egy- vagy kétmilliót is. Emlékeztetett arra, hogy ő is beperelte a polgármestert becsületsértésért, októberben lesz döntés abban az ügyben. Azt hangoztatta, bármi is lesz a döntés, polgári peres eljárásban fog elégtételt venni azért, mert a becsületében Görgényi megsértette.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)