Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A 2-es posta volt az interpellációs óra egyik témája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2023. március 30. 12:55
A 2-es posta volt az interpellációs óra egyik témája
A gyulai képviselő-testület március 30-i ülésén a kutyasétáltatók is szóba kerültek

a gyulai képviselő-testület ülése március 30-i ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A megszokott módon az interpellációs órával kezdődött a gyulai képviselő-testület ülése március 30-án a városháza dísztermében. A tanácskozáson a 2-es posta, a kutyasétáltatók, a közvilágítás és a rádiómúzeum is téma volt.

Az interpellációs kérdések előtt Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester elmondta, a legutóbbi ülésen Szalai György (Gyulai Városbarátok Köre) interpellált a Vértanúk útja és a Bartók Béla utca kereszteződésében, a tűzoltó laktanya előtt található zebra és közúti jelzések kopásáról.

Az érintett útszakaszt kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. levélben arról tájékoztatott, hogy még az idei évben újrafestik a jelzéseket.

Az első felszólaló Vigné Fábián Diána (Gyulai Városbarátok Köre) volt, aki arról beszélt, hogy a Budapest körúti lakótelepen sok a kutyát sétáltatnak, de a gazdák nem szedik össze az állat után az ürüléket. A képviselő arra volt kíváncsi, hogy lehetne-e több figyelmeztető táblát kitenni, illetve felszerelni egy zacskóautomatát.

Boros Tamás, az igazgatási osztály vezetője emlékeztetett: az állattartóknak kötelességük felszedni az ürüléket, aki nem teszi, az köztisztasági szabálysértést követ el.

vigné fábián diána

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő kiemelte, támogatja a zacskóautomatát, valamint elmondta, hogy több kihelyezése is lehetséges a képviselő körzeti karbantartási keretének terhére.

Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre) egy lakossági kérdést tolmácsolt a grémiumnak. Mint mondta, a Magyar Posta 366 postát zárt be tavaly novemberben az energiafelhasználás csökkentése érdekében, többek között a gyulai 2-es postát is.

Úgy fogalmazott, hogy azt pletykálják, a sokak által kispostaként ismert épület már nem nyit ki többet. Arra volt kíváncsi, hogy igaz-e a híresztelés, ha pedig igen, akkor tervezi-e az önkormányzat, hogy részt vegyen a nemrégiben indult Postapartner Programban.

Görgényi Ernő megerősítette, hogy a Magyar Posta nem kívánja újra kinyitni a kispostát. Kiderült, hogy február 13-án hoztak döntést arról, hogy az elmúlt évek megváltozott ügyfélszokásai miatt, valamint az eddigi tapasztalatok alapján a jelenleg működő, több mint 2200 szolgáltatóhely megfelelően kezeli az ügyfélforgalmat, ezért a korábban ideiglenesen bezárt fiók megnyitására nincs lehetőség.

Hozzátette: támogatja a képviselő által tett javaslatot a Postapartner Programmal kapcsolatban, amely lehetőséget biztosít arra, hogy az önkormányzatok és vállalkozások részt vegyenek a posták működtetésében. Kérte, hogy Durkó Károly tegyen javaslatot arra, hogy az egykori 2-es posta környezetében mely üzletek volnának alkalmasak a feladat ellátására.

durkó károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiss Tamásné (Fidesz) három témával érkezett a grémium ülésére. Elsőként elmondta, hogy a Temesvári úti kerékpárúton, valamint a Vécsey utcában és a Schweidel József utcában továbbra sem működik a közvilágítás.

Molnár Csaba, a mérnöki osztály vezetője emlékeztetett, a hibát egy tavaly nyáron kidöntött lámpaoszlop, valamint annak megrongálódott csatlakozója okozta. Az új oszlop már megérkezett, viszont a villamos csatlakozáshoz szolgáló megszakító még nem, de bíznak benne, hogy a következő napokban az is ideér.

Második felvetésében kiemelte: elkezdődött a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása a Paradicsomi lakótelepen, amelynek örülnek a lakók, viszont a Nagysándor József utca 4-es számú tömbje előtt viszont a járdát és az utat is feltörték. Arra kíváncsiak, hogy azt mikor és ki fogja helyreállítani. Hozzátette, hogy a 2-es számú tömb előtt van egy területen folyamatosan áll a víz. Azt szeretnék tudni, hogy a beruházásba belefér-e ennek a rendbehozása is.

Molnár Csaba hangsúlyozta: az aszfalt megvágása szükséges volt, az az alapvető rossz állapota miatt repedezett és porladt tovább. A helyszínt bejárták a kivitelezővel, akivel megbeszélték, hogy helyreállítják a hibás részeket, ha elkészültek a csatornák.

Mint mondta, a Nagysándor József utca 2-es tömb előtt egy hibás akna miatt áll a víz. A terület nem volt része a pályázatnak, de a kivitelezővel történt egyeztetés után elvállalták, hogy azt is felújítják.

kiss tamásné

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A képviselő utolsó kérdés Galbács Mihályra (Mindenki Magyarországa Mozgalom) vonatkozott, aki ellen sikkasztás, költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség.

Kiss Tamásné arra volt kíváncsi, hogy lehet-e továbbra is képviselő a vádemelés után, illetve akkor, ha a bíróság jogerősen elítéli.

Görgényi Ernő aláhúzta: ilyen esetekre nincs gyakorlatuk, hiszen a rendszerváltozás óta nem fordult elő, hogy a gyulai grémium egy tagját az ügyészség súlyos gazdasági bűncselekmények elkövetésével vádolja és bíróság elé vigye.

Kifejtette: az önkormányzati törvény szabályozza az olyan eseteket, amikor egy képviselőnek megszűnik vagy megszűnhet a mandátuma. A legnyilvánvalóbb eset a lemondás, a másik eset a méltatlanság kimondása, amelyet a képviselő-testület tehet meg akkor, ha a képviselőt a megbízatása ideje alatt szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélnek.

– Az ügy jogerős lezárásig a képviselő-testületnek nincs arra lehetősége, hogy döntést hozzon – összegezte a városvezető.

Az utolsó felszólaló Galbács Mihály volt, aki két témával érkezett az ülésre. Elmondta, Wlassits Nándor, a gyulai rádiómúzeum alapítója 2022. decemberében írt egy levelet, amelyet megkapott minden képviselő. Abban leírta, hogy a város nem tudta a múzeum helyzetét megnyugtató módon megoldani, illetve sérelmezett egy a hóeltakarítás elmaradása miatt kapott büntetést is.

galbács mihály

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Második kérdése az Öveges-programmal kapcsolatos visszaélésekre vonatkozott, amelyben március 29-én hozott ítéletet másodfokon a Gyulai Törvényszék. A képviselő arra volt kíváncsi, hogy érte-e kár Gyula városát a program során.

Az első témával kapcsolatban Csige Gábor jegyző elmondta, hogy tavaly decemberben három levél is érkezett Wlassits Nándortól három különböző témában, volt, ami egy korábbi közigazgatási döntés megváltoztatására irányult, egy a rádiótörténeti kiállítás múltjával foglalkozó anyagismertetés volt, valamint volt egy, amiben a Bay Zoltán Emlékszobába felajánlott ajándékot szerette volna visszakérni.

Hangsúlyozta: mindegyik levél egy dologgal függ össze, egy évekkel ezelőtti hatósági döntéssel, amelyben a hóeltakarítás elmaradása miatt szankcionálták Wlassits Nándort. A témával a grémium is foglalkozott, a kormányhivatal is eljárást indított, valamint az ügyészségen is feljelentést tett, de mindhárom fórumon megállta a helyét a határozat.

Mint mondta, ezzel az üggyel olyan méltatlan helyzetbe hozta őt a város, hogy visszaköveteli az ajándékot, amelyet adott, azaz a Bay Zoltán Emlékszoba kiállítási tárgyait. Akkor küldtek neki egy választ, amelyben leírták, hogy az ajándék visszakövetelésre jogi lehetőség nem áll fenn.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Megtudtuk azt is, hogy a kiállítás helyzete megnyugtató, egy évekkel ezelőtti beázás után a tárlat átalakult, több egyeztetés után Wlassits Nándor és Márki-Zay Lajos a kiállítást rendbehozták, felfrissítették, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. pedig azóta is azon a színvonalon üzemelteti.

Az Öveges-programmal kapcsolatban Görgényi Ernő elmondta, anno 304 millió forint pályázati támogatást nyert a fürdővárosi önkormányzat az Erkel Ferenc gimnáziumban kialakítandó labor, eszközpark és képzések megvalósítására.

Később, mint minden önkormányzatnál, itt is lefolytattak egy szigorú szabálytalansági vizsgálatot, amely során semmiféle jogszabálysértést, szabálytalanságot nem találtak, az önkormányzatot nem marasztalták el, pénzt visszafizetniük – több más várossal ellentétben – nem kellett.

Hozzátette: ennek Galbács Mihály örülhet, hiszen a program idején még gazdasági alpolgármester volt, ezért ő is felelős lett volna, ha szabálytalanságot találnak.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)