Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Görgényi Ernő: Galbács bűnös, közvádas bűncselekmények miatt is bíróság elé kell állnia

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Mocsár-Pörjés JózsefHÍREK • 2023. július 25. 14:07
Görgényi Ernő: Galbács bűnös, közvádas bűncselekmények miatt is bíróság elé kell állnia
Sztárügyvéd, momentumos képviselő és dollárújságíró is segítette Galbácsot a perben

A budapesti sztárügyvéd, a momentumos országgyűlési képviselő és a háztáji dollárújságíró is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy Galbács Mihály, a Mindenki Magyarországa Mozgalom önkormányzati képviselője büntetlen maradjon egy rágalmazási perben. A Kúria (is) döntött, Galbács bűnös. Galbács Mihály azonban még „nem dőlhet hátra”, a közeljövőben súlyos közvádas bűncselekmények miatt kell bíróság elé állnia. Görgényi Ernő szerint „győzött az igazság, annak ellenére, hogy baloldali politikai körök megpróbálták befolyásolni az igazságszolgáltatást”.

Görgényi Ernő a gyulai városháza ovális termében

Fotó: Gyulai Hírlap/MP

Négy év után került pont egy olyan ügy végére, amely akár érdemben is befolyásolhatta volna a 2019. évi helyhatósági választásokat. A kampányban Galbács súlyos vádakat fogalmazott meg – többek között – Görgényivel szemben. A politikai hatalom megszerzése volt Galbács egyetlen célja. Ordas hazugságai azonban csak ordas bukást hoztak számára: 2019. október 13-án polgármesterjelöltként, 2023. június 13-án pedig emberként is megbukott a gyulaiak előtt.

A Kúria 2023. június 13-án kelt végzésében az írta, „a terhelt védője által előterjesztett felülvizsgálati indítványt elbírálva (…) a megtámadott határozatokat a Be. 660. § (1) bekezdése szerinti tanácsülésen eljárva, a Be. 662. § (1) bekezdés alapján hatályában fenntartotta”.

Galbács Mihály (képünkön) bűnös háromrendbeli rágalmazás vétségében

Fotó: Gyulai Hírlap

Magyarán mondva Galbács Mihály bűnös háromrendbeli rágalmazás vétségében, amiért egy év próbára bocsátásra ítélte a bíróság.

Július 25-ei sajtótájékoztatóján Görgényi Ernő úgy fogalmazott: „a Kúria végzése szerint is bűnös Galbács Mihály, rágalmazás bűncselekményt követett el ellenem, e döntéssel szemben már nincs helye fellebbezésnek. A Kúria határozatát a napokban vettem át.”

Fotó: Gyulai Hírlap/MP

Emlékeztetett rá, hogy Galbács a 2019. évi önkormányzati választási kampányban fogalmazott meg olyan hamis állításokat, amelyekben őt visszaélésekkel vádolta meg.

– Ezért indítottam ellene magánvádas eljárást, amelyben bizonyíthatta volna állításait a független bíróság előtt. Semmit nem tudott bizonyítani. Vallomásában nyíltan beismerte, hogy nem tudja igazolni állításait. Ezzel azt is beismerte, hogy becsapta azokat, akik rá szavaztak 2019-ben – hangoztatta Görgényi.

Elmondta, hogy a Békéscsabai Járásbíróság nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt elítélte Galbácsot. A vádlott fellebbezett, az ügyet a Kecskeméti Törvényszék bírálta felül. A Kecskeméti Törvényszék is megállapította, hogy Galbács bűnös, illetve olyan kijelentéseit is bűncselekménynek minősítette, amit a Békéscsabai Járásbíróság nem. Ezután Galbács és védője a Kúriához fordult jogorvoslatért.

A sajtótájékoztatón Görgényi Ernő elmondta, hogy Galbács és védője, a pesti sztárügyvédként ismert Bárándy Gergely miért fordult a Kúriához.

Fotó: Gyulai Hírlap/MP

– Azzal az indokkal adtak be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához, hogy szerintük a Kecskeméti Törvényszék elfogult volt az én javamra, ezért kérték a jogerős határozat hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását. Az én jogi képviselőm, a gyulai Magyar György szakszerű beadványban tette világossá, hogy teljesen alaptalan Bárándy kérelme. Ezután Galbács háztáji propagandistája, Bod Tamás több cikkében is megismételte, hogy elfogult volt a Kecskeméti Törvényszék, és cikkeinek az volt az üzenete, hogy a Kúrián majd győzni fognak Galbácsék. Nagyon fontos lehetett a baloldalnak, hogy Galbácsot kimentsék, ugyanis egy Hajnal Miklós nevű momentumos fővárosi országgyűlési képviselő is beleavatkozott az ügybe. Képviselői minőségében, levélben kért magyarázatot az Országos Bírósági Hivatal elnökétől arra, hogy a Galbácsot elítélő bírói tanács tagjai miért nem jelentettek be elfogultságot. Ez szerintem a független bíróság munkájába való politikai beavatkozás kísérlete volt – fejtette ki Görgényi.

Úgy fogalmazott: „a lényeg, hogy győzött az igazság, annak ellenére, hogy baloldali politikai körök megpróbálták befolyásolni az igazságszolgáltatást.”

Megtudtuk azt is, hogy összesen kilenc bíró vizsgálta meg az ügyet. Egy bíró Békéscsabán, három bíró Kecskeméten és öt bíró a budapesti Kúrián. Mind a kilenc bíró azt állapította meg, hogy Galbács bűnös, rágalmazást követett el.

Fotó: Gyulai Hírlap/MP

Galbácsot törvényes és tisztességes eljárásban ítélte el a független magyar bíróság mind a három fokon” – hangsúlyozta Görgényi.

– Négy évig folyt az ügy a bíróságokon. Ez hosszú idő, de mindvégig elszánt voltam, hogy végigviszem az ügyet, mert nem maradhat következmények nélkül, ha valaki hazug lejárató kampánnyal akarja elnyerni a gyulai polgárok bizalmát – vélekedett a polgármester.

Galbács Mihály azonban nem „pihenhet”, hiszen a közeljövőben már nem rágalmazás miatt, hanem súlyos közvádas bűncselekmények miatt kell bíróság elé állnia. Vádlottként jelentős értékre elkövetett sikkasztás, költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt kell felelnie a bíróság előtt.

A Gyulai Hírlap kérdésére Görgényi Ernő elmondta, hogy kártérítési pert indít Galbács Mihály ellen, hét számjegyű kártérítési igénye lesz, a pénzt pedig a gyulai futballutánpótlás-nevelésre fogja felajánlani.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)