Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megtartották az előkészítő ülést Galbács Mihály és Torma Béla büntetőügyében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2024. május 23. 11:00
Megtartották az előkészítő ülést Galbács Mihály és Torma Béla büntetőügyében
Egyikük sem ismerte el a bűnösségét

Megtartották az előkészítő ülést Galbács Mihály, a Mindenki Magyarországa Mozgalom önkormányzati képviselője és Torma Béla egykori önkormányzati képviselő, tanácsnok büntetőügyében május 16-án a Szolnoki Járásbíróságon. Kihallgatásukkor egyikük sem ismerte el a bűnösségét; a bíróság októberre tűzte ki az első tárgyalást.

galbács mihály és torma béla 

Illusztráció: Gyulai Hírlap

Mint arról korábban beszámoltunk, Galbács Mihály elsőrendű vádlottal szemben sikkasztás, költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség, míg másodrendű vádlott sógorát, Torma Bélát bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásnak vétségével vádolják.

Az ügy sértettjének, a Gyulai Termál Futball Clubnak a jogi képviselője az előkésztő ülésen ismertette: az elsőrendű vádlott 2012-től 2018 júliusáig volt a labdarúgó-versenysporttal, utánpótlás-neveléssel és a tömegsporttal is foglalkozó egyesület elnöke, és e tisztséggel jogosult volt a szervezet jogi képviseletére.

Az egyesület rendszeres támogatást kapott a gyulai önkormányzattól, amelyet a feladatellátási szerződés alapján használhatott fel. Az elsőrendű vádlott, aki a szervezet könyvelését is ellátta, több olyan, beruházásokhoz kapcsolódó számlát is feltüntetett a pénzügyi elszámolásban, amely nem lett volna elszámolható, mivel nem kapcsolódott az önkormányzattal kötött szerződésben meghatározott feladatokhoz. Ezek összértéke 2 millió 267 ezer forint volt, Galbács Mihály ezzel az az összeggel a sajátjaként rendelkezett, amikor 2017-ben a szervezet gazdasági partnerei felé kifizette az említett számlákat. A sértett, mint magánfél, a tőkeösszeget és annak késedelmi kamatait visszaköveteli polgári jogi igényként.

galbács mihály

Fotó: Gyulai Hírlap

A vádiratban az áll: Galbács Mihály elnöki megbízatása 2018 júliusáig tartott, de az egyesület bankszámlája felett 2019 augusztusáig önálló rendelkezési joga volt. A szervezet új elnöke az egyesület nevében szerződést kötött egy céggel a sportpálya műfüves pályájának kivitelezésére. A beruházás elkészülte után az elsőrendű terhelt a szerződésben foglalt 12 millió 122 ezer forintnál kevesebbet, 8 millió 695 forintot utalt át a kivitelező cégnek; a teljes összeg azért nem állt rendelkezésre a bankszámlán, mert arról Galbács Mihály korábban több összeget is átutalt egy másik projekt, a sporttelepre tervezett konditerem és öltöző építése kapcsán. A terhelt összesen 4 millió 699 ezer forint felett rendelkezett a sajátjaként az egyesület elnökségével való egyeztetés nélkül. A magánfél ezt az összeget és a késedelmi kamatait visszaköveteli, jogi képviselője az előkészítő ülésen összesen 6 millió 966 ezer forint kártérítés fizetésére irányuló követelést terjesztett elő a terhelttel szemben polgári jogi igényként.

torma béla

Fotó: Gyulai Hírlap

A vádiratból az is kiderül: az elsőrendű vádlott a rokonát, Torma Bélát 2014–2017 között tényleges munkavégzés nélkül foglalkoztatta a sportegyesületnél erőnléti edzőként a Magyar Labdarúgó Szövetségtől igényelt támogatásokból, és ezek elszámolásához valótlan tartalmú okiratokat: megbízási szerződéseket, bérjegyzékeket csatolt. Ezzel 4 millió 269 forint összegű vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek.

A járási ügyészség vádiratában – mely mértékes indítványt is tartalmazott arra az esetre, ha a terheltek a bíróság előkészítő ülésén beismerik bűnösségüket, és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról – mindkét vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre tett indítványt. Ezenfelül indítványozta, hogy a bíróság 4 millió 269 ezer forint erejéig rendeljen el vagyonelkobzást a másodrendű vádlottal szemben, és kötelezze a felmerült bűnügyi költség megfizetésére.  

Az előkészítő ülésen egyik vádlott sem ismerte el a bűnösségét, és vallomást sem tettek. A bíróság október 3-ra tűzte ki az első tárgyalást.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)