Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai Kossuth-kör ernyője alatt ma egyedül Galbács Mihály árválkodott

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Mocsár-Pörjés JózsefHÍREK • 2019. augusztus 23. 17:01
A gyulai Kossuth-kör ernyője alatt ma egyedül Galbács Mihály árválkodott
A magát baloldali ellenzéki összefogásnak tartó szervezet nem tudta megnevezni képviselőjelöltjeit

A nyilvánosság számára egyelőre ismeretlen személyeknek kezdi el a jelöléshez szükséges ajánlások gyűjtését a gyulai Kossuth-kör. Legalábbis ez derült ki a Mindenki Magyarország Mozgalom (MMM) sajtótájékoztatóján ma délelőtt a Százéves (Reinhardt) cukrászdában. Ebből is látszik, hogy mennyire furcsára sikeredett az ellenzéki összefogásnak beharangozott bejelentés. Gyulán az ellenzéki összefogás azért sem lehet igaz, mert köztudomású, hogy a Jobbik és a Gyulai Városbarátok Köre önállóan indul el az önkormányzati választáson. Az ellenzéki ernyőszervezet szerepét eljátszani próbáló Kossuth-kör a fürdővárosi közéletben ismeretlen Csóka-Szűcs Jánossal és egy magát függetlennek mondó, kétes ügyekkel terhelt és fél lábbal még fideszes Galbács Mihállyal nem igazán tűnik hitelesnek. A gyulai közvélemény ma azt várta, hogy a baloldal bejelenti végre 10 képviselőjelöltjét és egy polgármesterjelöltjét. Ezzel szemben a Gyulán legerősebb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció el sem ment a ma 10 órára meghirdetett sajtótájékoztatóra. Sőt egyetlen baloldali párt képviselője sem volt ott, két (volt) fideszes beszélt egy félig létező ellenzéki összefogásról, illetve arról, hogy milyen rosszul mennek Gyulán a dolgok. A 25 perces sajtótájékoztató végén annyi volt biztos, hogy a Kossuth-kör önállóan indul a választáson, polgármesterjelöltjük Galbács Mihály, képviselőjelöltjeik pedig nincsenek.

Galbács mihály és csóka-szűcs jános a százéves (reinhardt) cukrászdában ma délelőtt

Fotó: Gyulai Hírlap – Mocsár-Pörjés József

Sem a mozgalomról, sem a Kossuth-körről, pontosabban a mögöttük álló személyekről nem sokat tudnak a gyulaiak. Elnöke, Csóka-Szűcs János bejelentette, hogy köre „önállóan szeretne elindulni, lehetőleg több párt támogatásával” az október 13-ai helyhatósági választáson. A Kossuth-kör Galbács Mihályt támogatja, aki független jelöltként indul a polgármesteri posztért, illetve a 3-as számú egyéni választókerültben, aminek jelenleg is képviselője, igaz, azt a mandátumot a Fidesz-KDNP színeiben szerezte meg. Galbács Mihály azt mondta a sajtótájékoztatóan, hivatalosan még a Fidesz tagja. „Nem tudom, hogy mi a bűnöm, 21 éves tagság után valakit kipenderíteni elég komoly bátorság kell” – fogalmazott Galbács, aki a párt etikai bizottságához fordult kizárása miatt.

– Még Fidesz-tag vagyok, ha a jelölőszelvényeket összegyűjtöm és leadom, azzal magamat zárom ki a Fideszből, de ez az én döntésem lesz – mondta a sajtótájékoztatón.

Csóka-Szűcs Jánosnak is van kötődése a Fideszhez. A régmúltban még a párt elnöke is volt, illetve egyszemélyes Fidesz-ellenzékként ült 1994–1996-ban a fürdővárosi képviselő-testületben. Az ’94-es választáson még a Munkáspárt is több szavazatot kapott a Fidesznél Gyulán. A kompenzációs listáról megszerzett egyetlen fideszes képviselői mandátumhoz jutott hozzá végül szerencsés módon Csóka, aki egyéni választókerületében mindösszesen 36 érvényes szavazatot kapott (ez volt a legkevesebb!). A szerencséje pedig abból adódott, hogy Dancs László, a Fidesz akkori polgármesterjelöltje és listavezetője lemondott képviselői mandátumáról. Csóka politikai pályafutásában semmi említésre méltó nincsen, hiszen nem tudta sem a pártot, sem a választókerületét megszervezni. Négy év múlva a háttérben megszerveződő, dr. Szelezsán Róbert és Baranyó Géza nevéhez fűződő új Fidesz – amelyből tulajdonképpen a mai városvezető erő nőtt ki – már nem tartott igényt Csókára. Az egykori Fidesz-politikus 23 évre teljesen eltűnt a helyi közéletből, mígnem 2019. április 18-án Csóka-Szűcs Jánosként tűnt fel újra a médiumokban, Ujhelyi István gyulai sajtótájékoztatóján mutatták be a gyulai Kossuth-kör elnökeként.

Csóka-Szűcs János a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy több párttal és civil szervezettel is egyeztettek a közös indulásról. Mint megtudtuk, a Jobbik határozottan elzárkózott a gyulai Kossuth-körtől, a Gyulai Városbarátok Köre vezetőivel azonban több alkalommal is tárgyalóasztalhoz ültek.

– A Jobbik egyezkedni sem akart, a Városbarátok pedig abban az esetben tárgyalt volna velünk, ha Gyulán nem akarunk változást, hanem a jelenlegi városvezetést támogatva indulunk el – mondta Csóka-Szűcs. Beszélt arról is, hogy a tárgyalások végül megrekedtek a Városbarátokkal, a szervezet részéről olyan kérés is megfogalmazódott, hogy „mindenki támogassa őket, és a lista 6. helyét felajánlják valakinek”, de a függetlenségüket nem kívánják feladni.

Szerkesztőségünk úgy tudja, hogy ez sem mindenben felel meg a valóságnak. Információink szerint a Városbarátok képviselőjelöltjeit egyenként próbálta meg elhalászni a Csóka-Szűcs vezette nagy „baloldali összefogás”. A Városbarátokkal két és fél hónapon keresztül tárgyaltak, az ajánlat közben mindig változott. A legtragikusabb talán mind közül az volt, amikor azt ajánlották Csóka-Szűcsék, hogy a Városbarátok is indítsanak öt jelöltet, meg az „összefogók” is, de az „összefogók” nem árulják el a saját jelöltjeik nevét. A Városbarátok sem ezzel, sem a közben elindult, ahogy egyik képviselőjük megfogalmazta kérdésünkre, „alja ellenzéki kampánystílussal” nem tudtak azonosulni.

– A DK és az MSZP hosszú ideig velünk volt, a tegnapi napig is. Még egy kitétele van az összefogásnak, amiről tárgyalnunk kell, ők ezért nem ülnek itt ma velünk; van még négy szervezet, amelyik a végeredmény alapján dönti el, hogy mellénk áll-e – monda Csóka-Szűcs János, aki nem nevesítette az általa említett szervezeteket.

Újságírói kérdésre elmondta, tegnap késő este jelentette be neki az MSZP és a DK, hogy „a pártutasításoknak megfelelően egy kicsit eltérne” a megkötött megállapodástól.

– Semmilyen párt nem diktálhat nekünk, a célunk a városvezetés leváltása! – üzente Csóka-Szűcs a jelen nem lévő DK és MSZP helyi vezetőinek.

Az ügyet tovább firtató újságírói kérdésre mondta el, hogy a közös jelölőszervezet a Kossuth-kör lenne, de nem ezzel van a baj, hanem „személyekben van probléma, ami eddig nem vetődött fel”.

Szerkesztőségünk információja szerint valóban létezett tegnap estig egy nagyobb ellenzéki megállapodás a Kossuth-kör ernyője alatt, közös képviselőjelöltekkel és polgármesterjelölttel, aki Galbács Mihály lett volna. Az is igaz, hogy személyi kérdések miatt lépett hátra a DK és az MSZP. Ennek valós előzményéről azonban mélyen hallgatott a sajtótájékoztatón Csóka-Szűcs János. Szerkesztőségünk úgy tudja, hogy a személyi problémát maga Csóka-Szűcs idézte elő. Az elnök egy titkos szavazással teljhatalmat adott magának az összefogáson belül, illetve politikai elképzeléseit is megváltoztatta saját személyével kapcsolatosan.

A Kossuth-kör programjáról elmondta, céljuk a város közéletét mérgező, nem etikus pályázati rendszer megváltoztatása, nyilvános pályáztatásokat akarnak, ne családi, rokoni és baráti kapcsolatok döntsék el, hogy ki juthat munkához, hanem minden gyulai vállalkozónak egyenlő esélye legyen. Úgy vélekedett, hogy a gyulai vállalkozók többsége Budapesten vagy külföldön kénytelen dolgozni, mert Gyulán nem jut munkához.

– Szintén mérgező Gyulára nézve az a fenyegető megoldás, hogy aki nem ért egyet a helyi vezetéssel, az nem juthat munkához, ha van neki, onnan hamar kikerülhet – fogalmazott Csóka-Szűcs.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Mocsár-Pörjés József

A sajtótájékoztatón Galbács Mihály is bemutatkozott. Elmondta, huszonegy éve tagja a Fidesznek, de az elmúlt két év vesszőfutás volt számára, véleménye szerint a jelenlegi rendszeren változtatni kell. Beszélt arról a tényfeltáró dokumentumról, amit maga állított össze. Szerinte „a fodrászoknál, a kocsmákban jelentős beszédtéma a városvezetők tevékenysége”.

– Gyulán eluralkodott a félelem. Az emberek félnek, féltik az egzisztenciájukat, a családjukat, a gyerekeiket, a munkahelyüket. Ez olyan méreteket öltött, hogy a város vezetőinek reagálni kell. Gyulán demokratizálni kell a közéletet. A jelenlegi városvezetés nem alkalmas arra, hogy a polgárok bizalmát elnyerve a következő ciklusban is vezesse Gyulát – fogalmazott Galbács Mihály, aki arra kéri a többi jelölőszervezetet, hogy támogassa indulását.  

Galbács Mihály azt nem fejtette ki, hogy mitől és miért uralkodott el félelem Gyulán. A városvezetők tevékenységéről sem hangzott el semmi konkrétum az „ellenzéki összefogás” sajtótájékoztatóján ma a Százéves (Rainhardt) cukrászdában.

Szerkesztőségünk információ szerint a DK visszahívja képviselőjelöltjeit a „baloldali összefogásból”. Mint korábban megírtuk, az LMP a teljes összefogásból kilépett, a párt jövő héten szerdán jelenti be hivatalosan, hogy a Gyulai Városbarátok Körét támogatja. Itt jegyezzük meg, hogy a Társadalmi Egyesülések Békés Megyei Szövetsége, valamint a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete is a Gyulai Városbarátok Körét támogatja. A Jobbik korábban bejelentette, nem indít önálló polgármesterjelöltet, hanem a Városbarátok jelöltjét, Durkó Károlyt támogatja. Tehát valós ellenzéki összefogásról Gyulán jelenleg és egyedüliként a Városbarátok beszélhetnének.

A mai fejlemények után lényeges kérdés, hogy a legerősebb ellenzéki párt, a DK mit lép. A legvalószínűbb, hogy valóban visszahívja jelöltjeit a Kossuth-kör és a Csóka-Szűcs fémjelezte, Fidesz-közeli, a választók számára ismeretlen „ellenzéki összefogásból”, és önállóan – vélhetően sokkal nagyobb esélyekkel – elindul a választáson. Annál is inkább, mert a DK jelöltjei megvannak. Lebenszky Attilában nyilván elevenen él még az öt évvel ezelőtti mandátumügy, amikor Bod Tamás elcsente a DK képviselői listás helyét. Hiába erős a DK Gyulán, ha nem egyedül indul el, hoppon maradhat, de nem Bod Tamás, hanem a Kossuth-kör és Galbács Mihály veheti majd el a mandátumát.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)