Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Vádat emeltek Galbács Mihály ellen

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2023. március 10. 17:09
Vádat emeltek Galbács Mihály ellen
A járási ügyészség próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre tett indítványt

Fotó: Gyulai Hírlap 

A Gyulai Járási Ügyészség sikkasztás, költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat egy büntetlen előéletű gyulai férfival szemben – tájékoztatta a Békés Vármegyei Főügyészség pénteken az MTI-t.

A vádlott Galbács Mihály, a Mindenki Magyarországa Mozgalom gyulai önkormányzati képviselője.

A Békés Vármegyei Főügyészség közleménye szerint az ügy másodrendű vádlottjával, egy szintén büntetlen előéletű gyulai férfival szemben bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásnak vétsége miatt emeltek vádat.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott egy gyulai sportegyesület (a Gyulai Termál Futball Club Egyesület) elnöki tisztségét töltötte be, a megbízatása 2018 júliusáig tartott. Az egyesület könyvelését is ő végezte, illetve a látványcsapatsport-támogatással összefüggő kérelmek és elszámolások, valamint az önkormányzattal kötött szerződések teljesítése érdekében is eljárt.

2017-ben az önkormányzattól kapott összegből 2,2 millió forintot a feladatellátási szerződés alapján arra a célra nem felhasználható beruházások érdekében használta fel, azaz ezzel az összeggel a sajátjaként rendelkezett.

2019 júliusában csaknem 4,7 millió forint erejéig az egyesület vagyonának terhére több olyan pénzügyi műveletet végzett, melyre az elnökségtől felhatalmazást nem kapott.

A rokonát, a másodrendű terheltet tényleges munkavégzés nélkül foglalkoztatta a sportegyesületnél. 2014–2017 között ezzel kapcsolatban valótlan tartalmú okiratok (megbízási szerződés, bérjegyzék) készültek, és mintegy 4,3 millió forint összegű vagyoni hátrány keletkezett.

Az egykori egyesületi elnök 2019 májusában és júniusában úgy kötött szerződéseket a sportegyesület nevében eljárva, hogy annak már nem volt elnöke, a szerződések megkötéséről az elnökség nem tudott. E szerződéseket felhasználták a támogatási elszámolásokhoz.

A járási ügyészség vádiratában mindkét vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre tett indítványt – közölték.

A Gyulai Hírlap február végén írt saját információ alapján a vádemelési javaslatról. 

Galbács Mihály a Békés Megyei Hírlapnak pénteken azt mondta: politikai identitású, politikai természetű ügyről van szó; semmilyen bűncselekmény nem történt, nyugodt a lelkiismerete.

Galbács Mihály 2006–2014 között volt Gyula város alpolgármestere. 2018 áprilisában zárták ki a Fidesz–KDNP frakcióból, mivel – ahogy fogalmaztak – „helytelen döntéseket hozott Gyula város számára fontos ügyekben”.

A GALBÁCS-TERMÁL-ÜGY KORÁBBI CIKKEI A GYULAI HÍRLAPBAN

Vajon milyen bűncselekményekkel gyanúsíthatták még meg Galbács Mihályt?

Galbács Mihály gyanúsítható egyrendbeli, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével

Iratokat kért be a Galbács-Termál-ügyben a nyomozóhatóság

A hír igaz: csalás, hűtlen kezelés és sikkasztás miatt nyomoznak

Vélhetően vizsgálják az adónyomozók a Galbács Mihály vezetéséhez köthető pénzügyi időszakot

Feljelentést tett a Gyulai Termál FC elnöke a Galbács Mihály vezetése alatti időszakban elkövetett cselekmények miatt

Vádemelési javaslat Galbács Mihály ellen

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)