Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az itt a kérdés

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőPUBLICISZTIKA • 2021. május 30. 18:00
Az itt a kérdés
Hordani, vagy nem...

Súr enikő

Fotó: Gyulai Hírlap

A kora tavaszi hideg után nagy nehezen beköszöntött a jó idő. A kabátokkal együtt hétvégén a maszkoktól is megszabadulhattunk, legalábbis ami a közterületeket illeti, akad azonban még olyan szabadtéri hely, ahol nem egyértelmű, kell-e viselni.

A miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy megvan az ötmilliomodik beoltott, így nem kell többé a közterületeken maszkot hordani. Valószínűleg sokan örültek a hírnek, többen közülük eleve nem viseltek maszkot sétálás vagy biciklizés közben, de olyat is látni az utcán, aki továbbra is eltakarja az orrát és a száját.

A közterületi maszkviselésre vonatkozó szabály feloldásával párhuzamosan több más szabály is megszűnt. A MÁV és a Volánbusz állomásain, megállóhelyein például már nem kötelező maszkot viselni, a buszokon és a vonatokon azonban még hordani kell.

Arra vonatkozóan, hogy a piacon kell-e a maszk, nem találtam külön szabályt. Gyulán, mint tízezer főnél nagyobb településen, a polgármester döntött arról, hogy a piacon is kötelező maszkot viselni, tehát a szabályt elméletileg neki is kell visszavonnia. A következő, kormányzati portálon olvasható mondat azonban ellentmond ennek: „A települések belterületén nem kötelező a maszkviselés, s a 10 ezer fő feletti településeken sem szabályozhatják külön a polgármesterek a közterületi maszkhasználatot.”

Bár a piac bejáratánál még ki van téve a maszkviselést kötelezően előíró tábla, a hordani vagy nem hordani kérdésben egyértelműen utóbbi felé billent a mérleg nyelve: a vásárlók és az árusok zömén nem volt maszk. Én némi hezitálás után úgy döntöttem, feltolom az orromra, biztos, ami biztos.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)