Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hol a koponya?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. Enikő • PUBLICISZTIKA • 2017. július 09. 21:56
Hol a koponya?
A fej visszajár
____Eredeti-gurzokeniko.jpg

Gurzó K. ENikő

Fotó: Gyulai Hírlap

A Tisza család 1760 óta élt háborítatlanul Geszten, ahol már nagyon kevesen emlékeznek erre a gaztettre. Felidézzük.

1983 nyarán idegen fehér autó állt meg a Tisza-kripta előtt. Néhányan kiszálltak belőle, és a családi sírhely ablakát felfeszítve bemásztak a sötétbe, ahol kirángatták helyéről Magyarország egykori miniszterelnöke, Tisza István koporsóját. Felnyitották, és kilopták belőle a politikus koponyáját. A sírba tett ékszereket, a gróf pecsétgyűrűjét, nyakláncát ott hagyták. Ezzel is jelezték, nem piszlicsáré fosztogatóként garázdálkodtak.

Gyanúra adhat okot, hogy a temetőőröknek nem tűntek fel az ablakon át közlekedő alakok. Nehéz elfogadni, hogy azt hitték, a Tisza család leszármazottjai jöttek látogatóba. Egyiküket mégsem hagyta nyugodni a kíváncsiság: délután benézett Tiszáékhoz. Állítólag így fedezték fel, hogy bűncselekmény történt.

A helyszínre hívott rendőrök ugyan intézkedni kezdtek, de a tetteseket nem találták meg. Az üggyel a korabeli sajtó sem foglalkozott. Egyetlen terjedelmesebb írás jelent meg a kegyeletsértésről, amelyben az áll, hogy a nyomozás gyorsan lezárult. Hallgatásba burkolózott Patay Józsefné, Tisza István unokája is. Feltételezhetően megmondták neki, mit kell tennie.

Egyértelmű: valaki nem akarta, hogy kiderüljön az igazság.

Azóta viszont sok minden megváltozott, így elérkezett annak az ideje is, hogy az elkövető visszaadja a nemzetnek azt, ami megilleti: a koponyát.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)