Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A földieper

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. április 29. 10:00
A földieper
Méregtelenít, fiatalít és védi a sejtjeinket

képünk illusztráció

Forrás: Bdfjade.com

A földieper nagyon értékes gyümölcsünk. Sok rostot és kevés kalóriát tartalmaz. Az epernek igen magas a C-vitamin és a mangántartalma. Jelentős mennyiségben tartalmaz folsavat, B2-, B5-, B6-, K-vitamint, káliumot, magnéziumot.

A szamóca fenolokban is gazdag. Antocianin tartalma szép piros színt ad az epernek és védi szívünket, ereinket, és segít megelőzni a rákos elváltozásokat. Hatékony antioxidáns, ami védi a sejteket. Méregtelenít, fiatalít és fogyaszt. Kiváló az emésztési panaszok kezelésére.

Nagyon jó gyulladáscsökkentő a benne lévő szalicilátoknak köszönhetően. Hasznos kötőszöveti, húgyhólyag-, vesegyulladás esetén. Rosttartalma miatt kiváló az emésztési panaszok kezelésére.

Fogyaszthatjuk nyersen önmagában, fagylalttal, balzsamecettel megpermetezve, de süteményekbe is tehetjük.

A földiepreter már az ókorban kedvelték, de nem csak ették, hanem előszeretettel használták szépségápolóként is. (A friss szamócapépet ma is alkalmazhatjuk a pattanásos bőr kezelésére.)

Az erdei szamócát a középkorban telepítették először a kertek végébe. A reneszánsz idején nagyon népszerűvé vált, már ekkor tejszínnel tálalták a hölgyek, borral az urak számára.

 

Tejfölös keksztorta

Hozzávalók:

40 dkg háztartási keksz

7 dl tejföl

18 dkg cukor

1 teáskanál rum (vagy rumaroma, ízlés szerint)

1 dl tej

20 dkg eper

A tetejére

2 dl tejszín

 

Elkészítés:

A tejfölt elkeverjük a cukorral, nem kell felverni, csak épphogy a cukor elkeveredjen a tejfölben. A kekszet megmártjuk a langyos rumos tejben, és egy fóliával kibélelt magas falú tálba vagy tepsibe rakjuk. A tejfölös krémmel rétegezzük. (Addig rétegezzük, amíg van hozzávaló.) Ha kész, hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap kiborítjuk a tálból, felvert tejszínhabbal beborítjuk, és eperrel tálaljuk.

 

Energia:   4515 kcal

Fehérje:     72 g

Zsír:       233 g

Szénhidrát: 553 g

 

Eperleves

Hozzávalók (4 adag):

1 kg eper

4 dl tej

2 dl tejszín

4 teáskanál méz

2 csomag vaníliás cukor

menta

1 citrom

 

Elkészítés:

Az epret alaposan megmossuk, négyaet félreteszünk, a többit félbevágjuk. Tizenkét szemet megint félreteszünk, a többit betesszük a botmixer edényébe. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a mentaleveleket, a tejet, a tejszínt, a mézet, a citromhéjat, és a botmixerrel pépesítjük.

Egy tálalóedénybe belerakjuk a félretett fél epreket, ráöntjük a levest. Mentalevéllel és az egész eperrel díszítjük. Néhány órára betesszük a hűtőbe. Hidegen fogyasztjuk.

 

Energia:   1350 kcal

Fehérje:     28 g

Zsír:        82 g

Szénhidrát: 128 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)