Indiában a mangó az esküvők elmaradhatatlan kelléke, a szerelem szimbóluma. Számos hindu szertartásban megtalálható. A mangó többnyire ovális, tojásdad alakú, a színe pedig fajtájától függően lehet zöld, sárga, narancssárga, piros és vörös, illetve ezen színek mindegyike foltokban is megjelenhet egyetlen gyümölcsön.
Nálunk általában 20-60 dekás gyümölcsök kaphatóak. A csonthéjas gyümölcs húsa sárgás-narancssárgás, édes, az őszibarack és az ananász fura, fűszeres ötvözete.
A mangó rendkívül gazdag élelmi rostokban, valamint A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban. Az ásványi anyagok közül a kálium- és a magnéziumtartalma jelentős, továbbá kalcium-, foszfor-nátrium- és vastartalma is magas.
Rendszeres fogyasztása jótékony hatással van a szívre, segíti a vérképzést, továbbá óvja a bőrt és védi a szervezetet a káros szabadgyököktől. Antibakteriális hatású, immunerősítő és rákmegelőző gyümölcs, ami gazdag antioxidánsokban. Vízhajtó és mérgetelenítő hatással is bír.
Felhasználása a gyümölcs érettségétől is függ. Az éretlen mangó salátába vagy savanyúságnak is finom, megpárolva pedig zöldségként fogyasztják. Az érett gyümölcs szélesebb körben használható fel: krémmé pépesítve adhatjuk süteményhez, desszertekhez, tortához, tejberizshez, de bólét vagy fagylaltot is ízesíthetünk vele.
Mangósaláta
Hozzávalók:
1 mangó
1-2 fej vöröshagyma
só
citromlé
1-2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra kockázzuk, sózzuk, és egy kicsit állni hagyjuk. A mangót meghámozzuk, ezt is a hagymához hasonlóan apróra kockázzuk. A vöröshagymát kicsit kinyomkodjuk és a mangóhoz adjuk. Citromlével ízesítjük, végül olívaolajjal elkeverjük. Pár órára hűtőbe tesszük. (Akkor a legjobb, ha a mangó és a vöröshagyma aránya azonos.)
Energia: 480 kcal
Fehérje: 5,4 g
Zsír: 21 g
Szénhidrát: 66 g
Mangó desszert
Hozzávalók:
2-3 mangó
10 dkg cukor
1 rúd fahéj
2,5 dl víz
2 dl tejszín
néhány csepp vaníliaaroma
Elkészítés:
A cukor felét a fahéjrúddal vízben felfőzzük. Körülbelül 15 percig hagyjuk főni, ekkor egy könnyű szirup keletkezik. Közben a mangót hosszában 1 centis szeletekre vágjuk, a héját lehúzzuk, és a szirupba tesszük. Körülbelül 5 percig lassú tűzön főzzük, majd kivesszük a fahéj-rudat, és pár csepp vaníliaaromával ízesítjük. Kihűlés után tejszínhabbal tálaljuk.
Energia: 1600 kcal
Fehérje: 14 g
Zsír: 64 g
Szénhidrát: 243 g
Jó étvágyat!