Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mangó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. április 22. 10:00
A mangó
Az antioxidánsokban gazdag gyümölcs antibakteriális hatású, immunerősítő és rákmegelőző

képünk illusztráció

Forrás: Cleaneating.hu

Indiában a mangó az esküvők elmaradhatatlan kelléke, a szerelem szimbóluma. Számos hindu szertartásban megtalálható. A mangó többnyire ovális, tojásdad alakú, a színe pedig fajtájától függően lehet zöld, sárga, narancssárga, piros és vörös, illetve ezen színek mindegyike foltokban is megjelenhet egyetlen gyümölcsön.

Nálunk általában 20-60 dekás gyümölcsök kaphatóak. A csonthéjas gyümölcs húsa sárgás-narancssárgás, édes, az őszibarack és az ananász fura, fűszeres ötvözete.

A mangó rendkívül gazdag élelmi rostokban, valamint A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban. Az ásványi anyagok közül a kálium- és a magnéziumtartalma jelentős, továbbá kalcium-, foszfor-nátrium- és vastartalma is magas.

Rendszeres fogyasztása jótékony hatással van a szívre, segíti a vérképzést, továbbá óvja a bőrt és védi a szervezetet a káros szabadgyököktől. Antibakteriális hatású, immunerősítő és rákmegelőző gyümölcs, ami gazdag antioxidánsokban. Vízhajtó és mérgetelenítő hatással is bír.

Felhasználása a gyümölcs érettségétől is függ. Az éretlen mangó salátába vagy savanyúságnak is finom, megpárolva pedig zöldségként fogyasztják. Az érett gyümölcs szélesebb körben használható fel: krémmé pépesítve adhatjuk süteményhez, desszertekhez, tortához, tejberizshez, de bólét vagy fagylaltot is ízesíthetünk vele.

 

Mangósaláta

Hozzávalók:

1 mangó

1-2 fej vöröshagyma

citromlé

1-2 evőkanál olívaolaj

 

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra kockázzuk, sózzuk, és egy kicsit állni hagyjuk. A mangót meghámozzuk, ezt is a hagymához hasonlóan apróra kockázzuk. A vöröshagymát kicsit kinyomkodjuk és a mangóhoz adjuk. Citromlével ízesítjük, végül olívaolajjal elkeverjük. Pár órára hűtőbe tesszük. (Akkor a legjobb, ha a mangó és a vöröshagyma aránya azonos.)

 

Energia:   480 kcal

Fehérje:   5,4 g

Zsír:       21 g

Szénhidrát: 66 g

 

Mangó desszert

Hozzávalók:

2-3 mangó

10 dkg cukor

1 rúd fahéj

2,5 dl víz

2 dl tejszín

néhány csepp vaníliaaroma

 

Elkészítés:

A cukor felét a fahéjrúddal vízben felfőzzük. Körülbelül 15 percig hagyjuk főni, ekkor egy könnyű szirup keletkezik. Közben a mangót hosszában 1 centis szeletekre vágjuk, a héját lehúzzuk, és a szirupba tesszük. Körülbelül 5 percig lassú tűzön főzzük, majd kivesszük a fahéj-rudat, és pár csepp vaníliaaromával ízesítjük. Kihűlés után tejszínhabbal tálaljuk.

 

Energia:   1600 kcal

Fehérje:     14 g

Zsír:        64 g

Szénhidrát: 243 g

 

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)