Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A rukkola

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. május 21. 10:00
A rukkola
Magas rosttartalma miatt segít a vastagbél egészségének megőrzésében
____Eredeti-rukkola.jpg

képünk illusztráció

Forrás: Agroweb.org

A rukkola vagy más néven borsmustár Közép- és Dél-Európában honos. Borsos-diós-mustáros ízű fűszernövény, leveleinek alakja a gyermekláncfűéhez hasonlít.

Bátran lehet kísérletezni a rukkola vetésével, hiszen tavasztól őszig folyamatosan vethető, és cserépben, illetve balkonládában is kiválóan megmarad. Igénytelen növény, nem sok gondozást igényel. 

A rukkola gazdag rostokban és antioxidánsokban. Segít a vastagbél egészségének megőrzésében, így javulni fog tőle az emésztés is. Az antioxidánsok, rostok segítenek, hogy a méreganyagok megfelelően ürüljenek ki a szervezetből. A glükozinolát nevű aromaanyaga megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását. Elsősorban a tüdő-, a mell-, a prosztata- és a hasnyálmirigyrák esetében hatásos védekező megoldás a rukkola fogyasztása. A klorofill remek ellenszere az aflatoxin nevű rákkeltő anyagoknak, amelyek DNS-elváltozásokat és a máj megbetegedését is okozhatják.

A rukkola A-, C-, és K-vitamin-tartalma figyelemreméltó, de tartalmaz kalciumot és vasat is. Általában nyersen, salátákban fogyasztjuk, az olaszok pizzára, rizottókba szórják.

A rukkolában B-vitaminból is sok található, különösen nagy mennyiségben van meg benne a folsav, ami többek között a memória és szellemi képességek megőrzésében játszik szerepet, és különösen jó a várandós kismamák számára.

 

Almás rukkolasaláta

Hozzávalók (2 adag):

7 dkg rukkola

10 db retek

5 dkg sajt

2 db zöldalma

 

Elkészítés: 

A rukkolát megmossuk, két tál között elosztjuk. A retket is megmossuk, végeit levágjuk, feldaraboljuk, és a rukkolára szórjuk. Az almát és a sajtot lereszeljük, és a rukkolára helyezzük.

 

Energia:     306 kcal

Fehérje:    15,7 g

Zsír:         13 g

Szénhidrát: 27,4 g

 

Tejfölös túró hagymával és rukkolával 

Hozzávalók (2 adag):

45 dkg túró

15 dkg 20%-os tejföl

2 db újhagyma

3 evőkanál snidling

5 dkg rukkola

10 dkg koktélparadicsom

só ízlés szerin

 

Elkészítés:

Az újhagymát és a snidlinget megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A túrót egy tálba tesszük, és villával összetörjük. Hozzákeverjük a tejfölt. Sózzuk, majd beletesszük a hagymákat, és összekeverjük. Végül beletesszük a rukkolát, és ezzel is összekeverjük. Pár szál rukkolával és a paradicsommal díszítjük a tetejét.

 

Energia:  1030 kcal

Fehérje:    50 g

Zsír:       62 g

Szénhidrát: 31 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)