képünk illusztráció
Forrás: Agroweb.org
A rukkola vagy más néven borsmustár Közép- és Dél-Európában honos. Borsos-diós-mustáros ízű fűszernövény, leveleinek alakja a gyermekláncfűéhez hasonlít.
Bátran lehet kísérletezni a rukkola vetésével, hiszen tavasztól őszig folyamatosan vethető, és cserépben, illetve balkonládában is kiválóan megmarad. Igénytelen növény, nem sok gondozást igényel.
A rukkola gazdag rostokban és antioxidánsokban. Segít a vastagbél egészségének megőrzésében, így javulni fog tőle az emésztés is. Az antioxidánsok, rostok segítenek, hogy a méreganyagok megfelelően ürüljenek ki a szervezetből. A glükozinolát nevű aromaanyaga megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását. Elsősorban a tüdő-, a mell-, a prosztata- és a hasnyálmirigyrák esetében hatásos védekező megoldás a rukkola fogyasztása. A klorofill remek ellenszere az aflatoxin nevű rákkeltő anyagoknak, amelyek DNS-elváltozásokat és a máj megbetegedését is okozhatják.
A rukkola A-, C-, és K-vitamin-tartalma figyelemreméltó, de tartalmaz kalciumot és vasat is. Általában nyersen, salátákban fogyasztjuk, az olaszok pizzára, rizottókba szórják.
A rukkolában B-vitaminból is sok található, különösen nagy mennyiségben van meg benne a folsav, ami többek között a memória és szellemi képességek megőrzésében játszik szerepet, és különösen jó a várandós kismamák számára.
Almás rukkolasaláta
Hozzávalók (2 adag):
7 dkg rukkola
10 db retek
5 dkg sajt
2 db zöldalma
Elkészítés:
A rukkolát megmossuk, két tál között elosztjuk. A retket is megmossuk, végeit levágjuk, feldaraboljuk, és a rukkolára szórjuk. Az almát és a sajtot lereszeljük, és a rukkolára helyezzük.
Energia: 306 kcal
Fehérje: 15,7 g
Zsír: 13 g
Szénhidrát: 27,4 g
Tejfölös túró hagymával és rukkolával
Hozzávalók (2 adag):
45 dkg túró
15 dkg 20%-os tejföl
2 db újhagyma
3 evőkanál snidling
5 dkg rukkola
10 dkg koktélparadicsom
só ízlés szerin
Elkészítés:
Az újhagymát és a snidlinget megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A túrót egy tálba tesszük, és villával összetörjük. Hozzákeverjük a tejfölt. Sózzuk, majd beletesszük a hagymákat, és összekeverjük. Végül beletesszük a rukkolát, és ezzel is összekeverjük. Pár szál rukkolával és a paradicsommal díszítjük a tetejét.
Energia: 1030 kcal
Fehérje: 50 g
Zsír: 62 g
Szénhidrát: 31 g
Egészségükre!