Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Vajon milyen bűncselekményekkel gyanúsíthatták még meg Galbács Mihályt?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MPHÍREK • 2022. június 30. 17:10
Vajon milyen bűncselekményekkel gyanúsíthatták még meg Galbács Mihályt?
Galbács Mihály: nem követtem el semmit, gyarapítottam a város vagyonát

Gyula Város Képviselő-testülete 11 igen és 1 nem szavazattal ma úgy döntött, hogy Galbács Mihályt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) képviselőjét visszahívja az önkormányzat gazdasági bizottságából. Az előterjesztésre nemmel egyedül Galbács voksolt, aki érintettsége ellenére sem volt hajlandó lemondani szavazati jogáról. A testületi ülésen mindenki számára világossá vált, hogy a képviselő május 16-a óta titkolta, hogy a nyomozó hatóság meggyanúsította egyrendbeli, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével.

GALBÁCS MIHÁLY, A MINDENKI MAGYARORSZÁGA MOZGALOM ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐJE A GYULAI VÁROSHÁZÁN

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Gyulai Hírlap tegnap beszámolt arról, hogy Galbács Mihály önkormányzati képviselő, mint tettes, megalapozottan gyanúsítható egyrendbeli, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével. Ez volt az oka annak, hogy ma, mint azt az előterjesztésben is megfogalmazták, „a demokratikusan megválasztott testületekbe vetett közbizalom megóvása érdekében elkerülhetetlen az, hogy a képviselő-testület Galbács Mihály képviselőt visszahívja a Gazdasági Erőforrások Bizottságából” (GEB).

Galbács visszahívása azonban nem végleges. Az elfogadott határozat értelmében „a folyamatban lévő büntetőeljárás jogerős elbírálását követően a képviselő-testület új döntést hozhat majd a GEB összetételét illetően”. Ez egészen pontosan azt jelenti, ha Galbács Mihály ártatlansága beigazolódik, akár újra tagja lehet majd a gazdasági bizottságnak.

Galbács Mihályt jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt gyanúsítottak be, az ügy szálai egészen 2019-ig nyúlnak vissza.

A Gyulai Termál Futball Klub Egyesület jelenlegi elnöke 2019. augusztus 30-án tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságánál. A feljelentés tárgya arra az időszakra vonatkozott, amikor Galbács volt a Gyulai Termál Futball Klub Egyesület elnöke. A klub gazdálkodásával kapcsolatosan merült fel a bűncselekmény gyanúja.

A feljelentés kapcsán a NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága nyomozást rendelte el. A Galbács-Termál-üggyel többször foglalkozott a Gyulai Hírlap. Az viszont csak a napokban derült ki, hogy Galbács Mihály május 16-án gyanúsított lett az eljárásban.

Lapunk kérdésére május végén még tagadta az MMM önkormányzati képviselője azt, hogy gyanúsított lenne bármilyen bűncselekménnyel összefüggésben. A nyilvánosság előtt csak most vállalta fel az ügyet, hogy lelepleződött. Dobi Róbert, a Gyulai Termál Futball Klub Egyesület elnöke tájékoztatta a városvezetőket a nyomozóhatóságtól kért és kapott információk alapján egy 2022. június 27-én kelt levélben.

A Galbács-Termál-ügynek azonban nem minden részlete ismert. A Gyulai Termál Futball Klub Egyesület elnökének megküldött jegyzőkönyvben hat és fél oldalt kitakart a nyomozóhatóság. Ezek vélhetően olyan bűncselekmények lehetnek, amiket nem a Gyulai Termál FC, mint sértett, ellen követhetett el Galbács.

A mai testületi ülésen, illetve az ülést megelőző bizottsági ülésen, Galbács Mihály elismerte, hogy más bűncselekményekkel is megvádolták. Azonban sem a képviselő-testületi ülésen, sem utána a folyosón, lapunk kérdésére, nem fedte fel a jegyzőkönyvben kitakart részeket.

A Gyulai Hírlapnak annyit azonban elárult, hogy bizonyos szerződéssel vagy szerződésekkel kapcsolatos ügyekről van szó. Mivel nagyon homályosan fogalmazott, illetve betekintési lehetőséget a jegyzőkönyvbe nem adott újságírónknak, ezért az általa említett szereplők és nevek leírását mellőzzük.

Galbács Mihály kérdésünkre, illetve a testületi ülésen is azt hangsúlyozta, hogy ő mindenben ártatlan, a lelkiismerete pedig tiszta. A nyilvános ülésen úgy fogalmazott, hogy „nem követtem el semmit, gyarapítottam a város vagyonát”.

Az ülésen azt is mondta, meg van győződve arról, hogy nem Dobi Róbert írta azt a levelet, amelyet az előterjesztés mellékleteként kaptak meg a képviselők. Sőt, addig ment el, hogy szerinte azon a levélen nem is az elnök hiteles aláírása szerepel.

Az ülés után ezzel összefüggésben a Gyulai Hírlapnak azt is elmondta, hogy szerinte a 2019. augusztus 30-án kelt írásos feljelentést sem Dobi Róbert fogalmazta meg, hanem azt csak aláíratták vele, hiszen neki tudomása van arról, hogy Dobi aznap külföldön nyaralt. Ezen állításait azonban kérdésünkre bizonyítani ott és akkor nem tudta.

Lapunknak úgy fogalmazott, a gyanúsítás minden pontját cáfolni tudják az ügyvédjével. Sőt, kimondottan örül ennek az eljárásnak, erről egyébként a testületi ülésen is hasonlóképpen beszélt, hiszen végre fény derülhet mindenre, mivel – mint lapunknak fogalmazott – sokat tud ő még. Az önkormányzati választásokig is elhúzódik majd ez az ügy – mondta sejtelmesen.

Arra a kérdésünkre, hogy miket tud, s miért nem hozza azokat nyilvánosságra, sajnos egy bazsalygáson kívül érdemi választ nem kaptunk.  

Egyébként, amennyiben továbbra is ilyen lassan őrölnek az igazságszolgáltatási malmai, nemhogy a helyhatósági választásokig, hanem a következő parlamenti kampányig is eltarthat ez az eljárás. Azt persze nem tudni, hogy a szakmáját tekintve könyvelő Galbács tényleg olyan „ügyesen” intézte a Gyulai Termál FC pénzügyeit, hogy a NAV nyomozóinak is három év kellett a begyanúsításhoz, vagy egyszerűen tényleg csak ilyen fenemód lassan halad ez az ügy.

Természetesen Galbácsnak erről is külön véleménye van.

A testületi ülésen is gyanúsnak nevezte, hogy három év kellett az ő megvádolásához. Szerinte ez mindent elmond az egész ügyről. Galbács végig tartotta magát ahhoz a narratívához, hogy törvényesen intézte a futballklub pénzügyeit. A Gyulai Hírlap újságírójával folytatott folyosóbeszélgetésen az ügyészség hozzáállását is gyanúsnak találta. Szerinte a NAV ejtette volna ezt az egész ügyet, ha az ügyészség nem karolja fel.

A napirend tárgyalását levezető Görgényi Ernő polgármesternek abban minden bizonnyal igaza van, hogy méltatlan ez az ügy a gyulai képviselő-testülethez. Sikkasztással még nem gyanúsítottak meg gyulai önkormányzati képviselőt.

A városvezető véleménye az volt, hogy a képviselő-testület nem bíróság, nem a képviselők feladata megítélni azt, hogy bűnös-e Galbács Mihály. Azonban az, akit a NAV nyomozóhatósága – vélhetően okkal – jelentős értékre elkövetett sikkasztással meggyanúsít, ne legyen a gyulai képviselő-testület gazdasági bizottságának a tagja. Ilyen ember ne kérjen számon másokat gazdasági kérdésekben. A közélet tisztaságának ezzel tartozunk – fogalmazott Görgényi, aki hozzátette, mindannyiunk számára az lett volna a legjobb, ha Galbács Mihály saját maga, önszántából mond le a vizsgálat idejére gazdasági bizottsági posztjáról. Az lett volna a tisztességes, ha az ellene folyó eljárásról tájékoztatja a képviselő-testületet. A polgármester végezetül azt mondta, bízik benne, hogy a képviselő be tudja bizonyítani ártatlanságát.

A cikk megjelenése előtt tettünk még egy telefonos kísérletet Galbács Mihálynál arra, hogy megismerhessük a teljes jegyzőkönyvet. Sajnos nem jártunk sikerrel. Pedig a legizgalmasabb kérdés most ez: vajon milyen más bűncselekményekkel gyanúsíthatták még meg a Mindenki Magyarországa Mozgalom gyulai önkormányzati képviselőjét?

A GALBÁCS-TERMÁL-ÜGY KORÁBBI CIKKEI A GYULAI HÍRLAPBAN

Galbács Mihály gyanúsítható egyrendbeli, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével

Iratokat kért be a Galbács-Termál-ügyben a nyomozóhatóság

A hír igaz: csalás, hűtlen kezelés és sikkasztás miatt nyomoznak

Vélhetően vizsgálják az adónyomozók a Galbács Mihály vezetéséhez köthető pénzügyi időszakot

Feljelentést tett a Gyulai Termál FC elnöke a Galbács Mihály vezetése alatti időszakban elkövetett cselekmények miatt

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)