Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Iratokat kért be a Galbács-Termál-ügyben a nyomozóhatóság

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MPJHÍREK • 2020. január 29. 11:20
Iratokat kért be a Galbács-Termál-ügyben a nyomozóhatóság
Galbács Mihályt még nem hallgatták meg a nyomozók

A hatóság csalás, hűtlen kezelés és sikkasztás miatt nyomoz olyan ügyekben, amelyek érintik Galbács Mihályt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom önkormányzati képviselőjét. A Gyulai Hírlap információja szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága a napokban bekérte a Gyulai Termál Futball Club Egyesülettel kötött finanszírozási szerződéseket és az azokhoz kapcsolódó elszámolásokat a gyulai önkormányzattól. Értesülésünket az önkormányzat közleményben erősítette meg. Galbács Mihály kérdésünkre azt válaszolta, a nyomozóhatóság még nem hallgatta meg az említett ügyben.

GALBÁCS MIHÁLY A GYULAI VÁROSHÁZA DÍSZTERMÉBEN

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Gyulai Hírlap korábban megírta, hogy a nyomozás egy 2019. augusztus 30-án kelt hétoldalas feljelentés alapján indult el ismeretlen tettes ellen a Gyulai Termál Futball Club Egyesületnél elkövetett pénzügyi visszaélések miatt. A nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának Csongrád Megyei Bűnüldözési Osztálya rendelte el.

A nyomozati vizsgálat tárgya arra az időszakra vonatkozik, amikor Galbács Mihály volt a Gyulai Termál Futball Club Egyesület elnöke. Azt is megírtuk, hogy a beadványban az ügyvéd tételesen felsorolja, hogy mire alapozza a költségvetési csalás [Btk. 396 § (1)], a hűtlen kezelés [376. § (1)] és a sikkasztás [Btk. 372. § (1)] gyanúját.

A beadványban több tisztázatlan tartalmú költség kivizsgálását kérték a nyomozóhatóságtól. Ezek a kiadások a városi sporttelepen végzett és tervezett fejlesztésekkel kapcsolatosak. Nevesítik benne az edzőcsarnokot, a lelátót, a konditermet és a műfüves pályát. A feljelentésben több esetben összeférhetetlenségről írnak, tudniillik, Galbács családtagjainak is adott megbízást egyesületi elnökként.

Galbács Mihály az őszi helyhatósági választásokon a Mindenki Magyarországa Mozgalom polgármester- és képviselőjelöltje volt. A politikus igyekezett távol tartani magától a Galbács-Termál-ügyet, lapunk többször megkereste, kérdezte, de válaszokat nem kaptunk. Galbács akkoriban vagy tagadta a nyomozás elrendelésének a tényét, vagy puhítani igyekezett azt, amikor egyszerű közérdekű bejelentésről beszélt.

Nyilvánvaló, hogy a választások miatt a baloldali polgármesterjelölt, Galbács érdeke a ködösítés volt. A Mindenki Magyarországa Mozgalom gyulai kampányának fő mondanivalóját a korrupcióellenességre építette. Mindenkit, aki nem az ő zászlajuk alatt állt, legyen tőlük jobbra vagy balra, korrupcióval vádolt meg. A Kossuth-körös Csóka-Szűcs János nevével fémjelzett kampányon, aminek Galbács Mihály volt az arca, így esett folt a Galbács-Termál-üggyel.

Galbács Mihály ősszel online közösségi „tévéjében” osztotta a becsületességet és az eszet, végül nagyot bukott a helyhatósági választáson, polgármesterjelöltként és képviselőjelöltként is leszerepelt. A közéletbe a Mindenki Magyarországa Mozgalom kompenzációs listájáról kapaszkodott vissza, így kerülve be a gyulai képviselő-testületbe.

Rágalmazás vétsége miatt több büntetőügyben kell Galbácsnak a bíróság elé állnia. Az első ilyen perét január 8-án bukta el, februárban pedig újabbak várnak az MMM önkormányzati képviselőjére. Vélhetően hamarosan csalás, hűtlen kezelés és sikkasztás miatt is meghallgatják majd a nyomozók abban az ügyben, amely ismeretlen tettes ellen indult a Gyulai Termál Futball Club Egyesületnél elkövetett pénzügyi visszaélések miatt.

Az alábbiakban teljes terjedelmében, változtatások nélkül közöljük Gyula Város Önkormányzatának közleményét.

„KÖZLEMÉNY

A Gyulai Polgármesteri Hivatal megkeresést kapott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságától, melyben kérték megküldeni a Gyulai Termál Futball Club Egyesülettel kötött finanszírozási szerződéseket és elszámolásokat. A nyomozó hatóság a Gyulai Termál FC korábbi gazdálkodását vizsgálja, és a megkeresésben tájékoztatást adott arról, hogy nyomozást folytat pénzeszközök jóváhagyott céltól eltérő felhasználásával elkövetett költségvetési csalás vétségének, valamint sikkasztás és hűtlen kezelés bűncselekményének gyanúja miatt. Az ügyben tavaly nyáron a Gyulai Termál Futball Club Egyesület tett feljelentést a Galbács Mihály elnöki tevékenysége alatti ügyek vizsgálata céljából. A Gyulai Polgármesteri Hivatal a megkeresésnek maradéktalanul eleget tett, mert a polgármesteri hivatal is érdekelt abban, hogy a Termál FC-nél a közpénzek gyanú szerinti szabálytalan felhasználására fény derüljön, és az elkövető(k) felelősségre vonása megtörténjen.

Gyula Város Önkormányzata”

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)