Fotó: pixabay.com
A mák őshazája Közép-Ázsia, de mára már világszerte elterjedt, hazánkban is régóta termesztett növény. Manapság a mákkal töltött sütemények tradicionális karácsonyi édességek.
A mákszemben sok olaj van, amely háromszor annyi E-vitamint tartalmaz, mint az olívaolaj. Értékes B1-, B6-, B2- és niacinforrás, és jelentős a kalcium-, cink-, mangán-, réz- és magnéziumtartalma.
A mák jelentős rosttartalommal rendelkezik. Ennek és olajtartalmának köszönhető, hogy fellazítja a béltartalmat, és letisztítja a bélcsatornák falait.
Tápanyagai segítik a szervezet védekező működését, növelik a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, nyugtató, altató hatású. Kalcium- és magnéziumtartalmának köszönhetően erősíti a csontokat, segít megelőzni a csontritkulást.
Az ókorban mézzel fogyasztották a mákot. Ma is elsősorban az édes ízt társítjuk hozzá.
Mákos-sós keksz
- 40 dkg liszt
- 40 dkg rétesliszt
- 50 dkg vaj vagy margarin
- 1 csomag sütőpor
- 2 dkg só
- 1 evőkanál egész mák
- 3 dl tejföl
- 2 db tojássárgája
- 10 dkg reszelt sajt
A tetejére:
- 1 db tojás
- 3 dkg reszelt sajt
- 2 evőkanál lenmag/szezámmag
Elkészítés:
A lisztben elkeverjük a sütőport, a sót, a mákot, a reszelt sajtot. A tejfölben elkeverjük a tojások sárgáját. A lágy margarint és a tojásos tejfölt eldolgozzuk a liszttel. Mikor már sima, egynemű a tészta, akkor pihentetjük egy kicsit, míg bemelegszik a sütő.
Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, a tetejét lekenjük felvert tojással, és megszórjuk a sajttal és a magokkal. Kicsi pogácsaszaggatóval félholdakat szaggatunk ki.
Sütőpapírral bélelt vékony tepsire vagy sütőrácsra tesszük, és forró sütőben kisütjük.
- Energia: 7909 kcal
- Fehérje: 142,8 g
- Zsír: 535,5 g
- Szénhidrát: 638,4 g
Egészségükre!