Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mák

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona • MAGAZIN • 2022. december 18. 14:00
A mák
Erősíti a csontokat, segít megelőzni a csontritkulást

Fotó: pixabay.com

A mák őshazája Közép-Ázsia, de mára már világszerte elterjedt, hazánkban is régóta termesztett növény. Manapság a mákkal töltött sütemények tradicionális karácsonyi édességek.

A mákszemben sok olaj van, amely háromszor annyi E-vitamint tartalmaz, mint az olívaolaj. Értékes B1-, B6-, B2- és niacinforrás, és jelentős a kalcium-, cink-, mangán-, réz- és magnéziumtartalma.

A mák jelentős rosttartalommal rendelkezik. Ennek és olajtartalmának köszönhető, hogy fellazítja a béltartalmat, és letisztítja a bélcsatornák falait.

Tápanyagai segítik a szervezet védekező működését, növelik a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, nyugtató, altató hatású. Kalcium- és magnéziumtartalmának köszönhetően erősíti a csontokat, segít megelőzni a csontritkulást.

Az ókorban mézzel fogyasztották a mákot. Ma is elsősorban az édes ízt társítjuk hozzá.

 

Mákos-sós keksz

  • 40 dkg liszt
  • 40 dkg rétesliszt
  • 50 dkg vaj vagy margarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 dkg só
  • 1 evőkanál egész mák
  • 3 dl tejföl
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg reszelt sajt

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • 3 dkg reszelt sajt
  • 2 evőkanál lenmag/szezámmag

 

Elkészítés:

A lisztben elkeverjük a sütőport, a sót, a mákot, a reszelt sajtot. A tejfölben elkeverjük a tojások sárgáját. A lágy margarint és a tojásos tejfölt eldolgozzuk a liszttel. Mikor már sima, egynemű a tészta, akkor pihentetjük egy kicsit, míg bemelegszik a sütő.

Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, a tetejét lekenjük felvert tojással, és megszórjuk a sajttal és a magokkal. Kicsi pogácsaszaggatóval félholdakat szaggatunk ki.

Sütőpapírral bélelt vékony tepsire vagy sütőrácsra tesszük, és forró sütőben kisütjük.

 

  • Energia:     7909 kcal
  • Fehérje:    142,8 g
  • Zsír:       535,5 g
  • Szénhidrát: 638,4 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)