Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kivi

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona • MAGAZIN • 2025. november 22. 13:00
A kivi
Szalai Ilona dietetikus rovata

Fotó: pixabay.com

A kivi igazi vitaminbomba, 10 dekagramm gyümölcs egy felnőtt ember napi C-vitamin-szükségletét fedezi.

A C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, hozzájárul a sejtek védelméhez, a fertőzések leküzdéséhez.

A gyümölcs jelentős mennyiségű E-vitamint, káliumot, folsavat és rostot is tartalmaz. A benne lévő antioxidánsok segítenek a káros szabadgyökök hatásainak csökkentésében, ezáltal támogatva a szív- és érrendszer egészségét.

Rosttartalma elősegíti a megfelelő bélműködést, és hozzájárul a bélflóra egyensúlyának fenntartásához.

A kivi felhasználása rendkívül sokoldalú. A leggyakrabban frissen, meghámozva fogyasztják, de gyakran kerül gyümölcssalátákba, turmixokba. Különleges ízvilágának köszönhetően torták, sütemények és desszertek díszítésére, ízesítésére is kiváló.

 

Almás kivisaláta pirított sajttal

Hozzávalók:

  • 40 dkg kivi
  • 20 dkg alma
  • 20 dkg gomolya sajt
  • citromlé

A kivit meghámozzuk, és cikkekre vágjuk, az almát megmossuk, és a kivihez hasonlóan daraboljuk. A sajtot kb. egy centiméteres kockákra vágjuk, és kevés forró olajban hirtelen pirosra sütjük.

A kivit és az almát citromlével meglocsoljuk, és ízlésesen tálkákba, tányérra tesszük, majd a tetejére szórjuk a megsütött és kockára darabolt sajtot.

 

  • Energia: 898 kcal
  • Fehérje: 46 g
  • Zsír: 54 g
  • Szénhidrát: 64 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)