Forrás: honvedep.hu
A vörös áfonya az egyik legmagasabb antioxidánstartalmú bogyós gyümölcs. A benne lévő mangán, C-vitamin, antociánok és kvercetin kulcsfontosságú szerepet játszik a gyulladásos folyamatokért, valamint a szív- és érrendszeri betegségekért és a rákért felelős oxidatív stressz elleni védekezésben, továbbá nélkülözhetetlen a szem egészségének megőrzése szempontjából.
A gyümölcs többi tápanyaga (az E-, A-, K-vitamin, a karotin, a magnézium, a foszfor, a benzoesav stb.) is jótékonyan hat az emberi szervezet működésére.
A gyümölcsben található vízoldékony rostok támogatják az emésztőrendszer működését, segítik az LDL-koleszterin, azaz „rossz” koleszterin szintjének csökkentését, így biztosítják a keringési rendszer épségét.
A vörös áfonyát ajánlják húgyúti fertőzések esetén is, mivel megakadályozza a kórokozók megtelepedését a nyálkahártyákon, így azok nem tudnak felhalmozódni a húgyhólyagban és a vesében, kimosódnak a vizelettel.
A gyümölccsel hazánkban elsősorban aszalva találkozunk az üzletek polcain.
Készíthetünk belőle többek között lekvárt, szirupot, pürét, gyümölcslevet, szörpöt, teát, húsok mellé szószt. Nem árt tudni azonban, hogy hőkezelés hatására antioxidánstartalma csökken. A legtöbb hasznos anyagot szárított formában tudja megőrizni.
Citromos-aszalt áfonyás keksz
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 10 dkg aszalt vörös áfonya
- 6 ek. citromlé
- ½ csomag sütőpor
- 4 ek. búzadara
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek. vaníliaaroma
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 csipet só
A búzadarát és a citromlevet elkeverjük, és 10 percet állni hagyjuk. A puha vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliaaromát, a fahéjat, egy csipet sót, az apróra vágott áfonyát és a lisztet. Egy spatulával összedolgozzuk. A tésztát hűtőben legalább egy órát pihentetjük. Golyókat formálunk, amiket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe teszünk, és kanál segítségével lelapítunk, majd 180 fokon 15 percig sütünk. Ha valaki puhábban szereti a kekszet, akkor 10-12 perc után kell kivennie a sütőből.
Energia: 3757 kcal
Fehérje: 41,4 g
Zsír: 165,2 g
Szénhidrát: 430,3 g
Egészségükre!


























