Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A vörös áfonya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2025. szeptember 15. 14:00
A vörös áfonya
Szalai Ilona dietetikus rovata

Forrás: honvedep.hu

A vörös áfonya az egyik legmagasabb antioxidánstartalmú bogyós gyümölcs. A benne lévő mangán, C-vitamin, antociánok és kvercetin kulcsfontosságú szerepet játszik a gyulladásos folyamatokért, valamint a szív- és érrendszeri betegségekért és a rákért felelős oxidatív stressz elleni védekezésben, továbbá nélkülözhetetlen a szem egészségének megőrzése szempontjából.

A gyümölcs többi tápanyaga (az E-, A-, K-vitamin, a karotin, a magnézium, a foszfor, a benzoesav stb.) is jótékonyan hat az emberi szervezet működésére.

A gyümölcsben található vízoldékony rostok támogatják az emésztőrendszer működését, segítik az LDL-koleszterin, azaz „rossz” koleszterin szintjének csökkentését, így biztosítják a keringési rendszer épségét.

A vörös áfonyát ajánlják húgyúti fertőzések esetén is, mivel megakadályozza a kórokozók megtelepedését a nyálkahártyákon, így azok nem tudnak felhalmozódni a húgyhólyagban és a vesében, kimosódnak a vizelettel.

A gyümölccsel hazánkban elsősorban aszalva találkozunk az üzletek polcain.

Készíthetünk belőle többek között lekvárt, szirupot, pürét, gyümölcslevet, szörpöt, teát, húsok mellé szószt. Nem árt tudni azonban, hogy hőkezelés hatására antioxidánstartalma csökken. A legtöbb hasznos anyagot szárított formában tudja megőrizni.

 

Citromos-aszalt áfonyás keksz

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg aszalt vörös áfonya
  • 6 ek. citromlé
  • ½ csomag sütőpor
  • 4 ek. búzadara
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek. vaníliaaroma
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 csipet

A búzadarát és a citromlevet elkeverjük, és 10 percet állni hagyjuk. A puha vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliaaromát, a fahéjat, egy csipet sót, az apróra vágott áfonyát és a lisztet. Egy spatulával összedolgozzuk. A tésztát hűtőben legalább egy órát pihentetjük. Golyókat formálunk, amiket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe teszünk, és kanál segítségével lelapítunk, majd 180 fokon 15 percig sütünk. Ha valaki puhábban szereti a kekszet, akkor 10-12 perc után kell kivennie a sütőből.

Energia: 3757 kcal

Fehérje: 41,4 g

Zsír: 165,2 g

Szénhidrát: 430,3 g

  

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)