Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A borókabogyó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona • MAGAZIN • 2025. november 10. 14:07
A borókabogyó
Szalai Ilona dietetikus rovata

Fotó: agrarszektor.hu

A borókabogyó tulajdonképpen nem is bogyó, hanem egy kerek formájú toboz. Friss termése C-vitaminban rendkívül gazdag, de flavonoidokat és illóolajat is jelentős mértékben tartalmaz.

Bővelkedik antioxidánsokban, amelyek megszabadítják a szervezetet a káros szabadgyököktől, erősítik az immunrendszert, védik az agyat és az ereket. Antibakteriális hatása és vizelethajtó tulajdonsága is jelentős.

Remek fájdalomcsillapító és gyulladásgátló is, így megfelelő a gyulladásos betegségek (pl. ízületi gyulladás, hörgőgyulladás, hólyaghurut) kezelésére.

Nagyon jó zsíros bőrre, sőt fertőtlenítésre is alkalmas.

A borókabogyó íze kesernyés, kissé citrusos, fanyar, édeskés. A legtöbbször szárított formában alkalmazzák, de összetörve húsokba is dörzsölhető. A leginkább a vadhús ízének hangsúlyozására használják. Jól illik a marhahúshoz, a szarvashúshoz, a kacsához, a libához és a sertéshúshoz, valamint a káposztafélékhez, savanyúságokhoz is.

 

Borókás-narancsos kacsamell

Hozzávalók 2 főre:

  • 1db kacsamell
  • 2 dl kacsazsír
  • 1 db narancs
  • 2 db szegfűszeg
  • 4 szem borókabogyó
  • ízlés szerint kakukkfű, rozmaring, só, bors

A páchoz felolvasztjuk a kacsazsírt, beletesszük a fűszereket, majd a megsózott húst. A fél narancs levét rácsavarjuk. Egy éjszakát a pácban hagyjuk.

Ezután beirdaljuk a bőrét, majd forró serpenyőbe helyezzük bőrrel lefelé. Öt percet sütjük, majd a narancs másik felét is ráfacsarjuk. Ezután megfordítjuk, és lefedve alacsony lángon sütjük tovább kb. 20-25 percet. olykor meglocsoljuk a pácból visszamaradt zsírral.

 

  • Energia: 1600 kcal
  • Fehérje: 114 g
  • Zsír: 122 g
  • Szénhidrát: 0 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)