Fotó: agrarszektor.hu
A borókabogyó tulajdonképpen nem is bogyó, hanem egy kerek formájú toboz. Friss termése C-vitaminban rendkívül gazdag, de flavonoidokat és illóolajat is jelentős mértékben tartalmaz.
Bővelkedik antioxidánsokban, amelyek megszabadítják a szervezetet a káros szabadgyököktől, erősítik az immunrendszert, védik az agyat és az ereket. Antibakteriális hatása és vizelethajtó tulajdonsága is jelentős.
Remek fájdalomcsillapító és gyulladásgátló is, így megfelelő a gyulladásos betegségek (pl. ízületi gyulladás, hörgőgyulladás, hólyaghurut) kezelésére.
Nagyon jó zsíros bőrre, sőt fertőtlenítésre is alkalmas.
A borókabogyó íze kesernyés, kissé citrusos, fanyar, édeskés. A legtöbbször szárított formában alkalmazzák, de összetörve húsokba is dörzsölhető. A leginkább a vadhús ízének hangsúlyozására használják. Jól illik a marhahúshoz, a szarvashúshoz, a kacsához, a libához és a sertéshúshoz, valamint a káposztafélékhez, savanyúságokhoz is.
Borókás-narancsos kacsamell
Hozzávalók 2 főre:
- 1db kacsamell
- 2 dl kacsazsír
- 1 db narancs
- 2 db szegfűszeg
- 4 szem borókabogyó
- ízlés szerint kakukkfű, rozmaring, só, bors
A páchoz felolvasztjuk a kacsazsírt, beletesszük a fűszereket, majd a megsózott húst. A fél narancs levét rácsavarjuk. Egy éjszakát a pácban hagyjuk.
Ezután beirdaljuk a bőrét, majd forró serpenyőbe helyezzük bőrrel lefelé. Öt percet sütjük, majd a narancs másik felét is ráfacsarjuk. Ezután megfordítjuk, és lefedve alacsony lángon sütjük tovább kb. 20-25 percet. olykor meglocsoljuk a pácból visszamaradt zsírral.
- Energia: 1600 kcal
- Fehérje: 114 g
- Zsír: 122 g
- Szénhidrát: 0 g
Egészségükre!


























