Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A paprika

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2025. augusztus 17. 15:46
A paprika
Szalai Ilona dietetikus rovata

Fotó: pixabay.com

Mátyás király asztalára még nem tálaltak fel paprikával készült ételeket. Mára viszont a magyar konyha egyik legfontosabb fűszernövénye lett.

A paprika az egészséget védő vegyületek tárháza. Kiemelkedő C-vitamin-tartalma, amit savanyítás során is megőriz. Ezenkívül B1-, B2-vitamint, illóolajat, rostokat, ásványi sókat is tartalmaz. Karotinoidjai antioxidáns-, antiallergén-, rákmegelőző és stresszűző hatásúak. Csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza, amely erősen gyulladáscsökkentő hatású.

Már elődeink is megfigyelték, hogy aki sok paprikát fogyaszt, egészségesebb az átlagembernél. A friss zöldpaprika fogyasztása megszünteti az ínyvérzést, a fogínysorvadást, csökkenti a krónikus fáradtságot, késlelteti a csontok, ízületek kopását. Trombózisgátló hatása van, így megelőzhető általa az érelmeszesedés.

A paprikát ehetjük nyersen, de ízesítője, alapja lehet számos más ételnek is.

 

Lecsós tök

Hozzávalók:

  • 4-5 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 kg gyalult tök
  • 1 fej vöröshagyma
  • fél ek. zsír ( vagy kevés olaj)
  • 1 ek. pirospaprika
  • 1 cs. kapor

A tálaláshoz:

  • 20 dkg tejföl

 

A hagymát megtisztítjuk és felkockázzuk, a paprikát megmossuk, a csumájától megszabadítjuk, és feldaraboljuk. A paradicsomot szintén.

Egy nagyobb lábasban közepes lángon kevés zsiradékot olvasztunk, amire jöhet a hagyma. Kicsit kevergetjük, és már hozzá is adhatjuk a paprikát. Sózzuk, és 10-15 percig pároljuk, amíg már majdnem megpuhul. Ekkor megszórjuk pirospaprikával, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, majd jöhet a tök is. Ha szükséges, még ízesítjük sóval. Ezután időnként kevergetve kb. 5-6 percig főzzük, amíg a tök megpuhul, de még egy pici tartása marad. Utoljára hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, elkeverjük, és már tálalhatjuk is. Tetejére tejfölt kanalazunk. Friss kenyérrel kínáljuk.

 

Energia: 1895 kcal

Fehérje: 25,5 g

Zsír: 130 g

Szénhidrát: 73,5 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)