Fotó: pixabay.com
Mátyás király asztalára még nem tálaltak fel paprikával készült ételeket. Mára viszont a magyar konyha egyik legfontosabb fűszernövénye lett.
A paprika az egészséget védő vegyületek tárháza. Kiemelkedő C-vitamin-tartalma, amit savanyítás során is megőriz. Ezenkívül B1-, B2-vitamint, illóolajat, rostokat, ásványi sókat is tartalmaz. Karotinoidjai antioxidáns-, antiallergén-, rákmegelőző és stresszűző hatásúak. Csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza, amely erősen gyulladáscsökkentő hatású.
Már elődeink is megfigyelték, hogy aki sok paprikát fogyaszt, egészségesebb az átlagembernél. A friss zöldpaprika fogyasztása megszünteti az ínyvérzést, a fogínysorvadást, csökkenti a krónikus fáradtságot, késlelteti a csontok, ízületek kopását. Trombózisgátló hatása van, így megelőzhető általa az érelmeszesedés.
A paprikát ehetjük nyersen, de ízesítője, alapja lehet számos más ételnek is.
Lecsós tök
Hozzávalók:
- 4-5 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- 1 kg gyalult tök
- 1 fej vöröshagyma
- fél ek. zsír ( vagy kevés olaj)
- só
- 1 ek. pirospaprika
- 1 cs. kapor
A tálaláshoz:
- 20 dkg tejföl
A hagymát megtisztítjuk és felkockázzuk, a paprikát megmossuk, a csumájától megszabadítjuk, és feldaraboljuk. A paradicsomot szintén.
Egy nagyobb lábasban közepes lángon kevés zsiradékot olvasztunk, amire jöhet a hagyma. Kicsit kevergetjük, és már hozzá is adhatjuk a paprikát. Sózzuk, és 10-15 percig pároljuk, amíg már majdnem megpuhul. Ekkor megszórjuk pirospaprikával, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, majd jöhet a tök is. Ha szükséges, még ízesítjük sóval. Ezután időnként kevergetve kb. 5-6 percig főzzük, amíg a tök megpuhul, de még egy pici tartása marad. Utoljára hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, elkeverjük, és már tálalhatjuk is. Tetejére tejfölt kanalazunk. Friss kenyérrel kínáljuk.
Energia: 1895 kcal
Fehérje: 25,5 g
Zsír: 130 g
Szénhidrát: 73,5 g
Egészségükre!


























