Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tej és tejtermékek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2025. augusztus 26. 15:00
Tej és tejtermékek
Szalai Ilona dietetikus rovata

Forrás: pixabay.com

Az ember életének legelső szakaszától kezdve fontos táplálék a tej.

Fehérjetartalma teljesértékű, tehát az összes esszenciális (szervezet számára nélkülözhetetlen) aminósavat tartalmazza. Ásványi anyagok közül kalcium és foszfor tartalma jelentős, de megtalálható benne a nátrium, magnézium, kálium is. Jelentős a B2 vitamin és A- vitamintartalma.

Kalcium nemcsak a tejben van, de a tejtermékekből szívódik fel a legjobban, ezért is a legfontosabb mész források. Kalciumra van szükség a véralvadáshoz, a vérnyomás szabályozáshoz és az izmok összehúzódásának és elernyedésének szabályozásához is.

1dl tej 12 mg, 10 dkg tehéntúró 80 mg, a juhtúró 400 mg kalciumot tartalmaz a sajtok pedig 600-800 mg-ot. A kalcium adja a csontok szilárdságát.

Naponta 800-1000mg kalciumot kell fogyasztanunk ahhoz, hogy megelőzzük a csontritkulást.

Sokféle étel készül tej és tejtermékek felhasználásával. Lehet reggeli, főétel és desszert is.

Reggelire készíthetünk különböző sajt- és túrókrémeket. Összehasonlítva az üzletekben készen kapható termékekkel, a házi készítésűekben több az alapanyag és nincsenek benne adalékok és állományjavítók. Ízesítőket, fűszereket saját igényünk szerint alkalmazhatjuk.

 

Őszibarackos turmix

Hozzávalók (2 adag):

3 db nagyobb puhára érett őszibarack

300 ml joghurt

100 ml habtejszín

 

Elkészítés:

A jó érett őszibarackok héját eltávolítjuk, feldaraboljuk. A joghurtal és a tejszínnel összeturmixoljuk. Poharakba töltjük, és már iható.

 

Energia:             618 kcal

Fehérje:             15,9 g

Zsír:                41,6 g

Szénhidrát:          51,8 g

 

Fűszeres túrókrém (10 adag)

Hozzávalók:

350 g félzsíros tehéntúró

1 dl fefir

30 g újhagyma

petrezselyem zöldje

bazsalikom, só

 

Elkészítés:

A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a kefirt, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a vékony karikára vágott hagymát, a bazsalikomot, sózzuk és jól összedolgozzuk.

 

Energia:          450 kcal

Fehérje:          61 g

Zsír:             13 g

Szénhidrát:       21 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)