Forrás: pixabay.com
Az ember életének legelső szakaszától kezdve fontos táplálék a tej.
Fehérjetartalma teljesértékű, tehát az összes esszenciális (szervezet számára nélkülözhetetlen) aminósavat tartalmazza. Ásványi anyagok közül kalcium és foszfor tartalma jelentős, de megtalálható benne a nátrium, magnézium, kálium is. Jelentős a B2 vitamin és A- vitamintartalma.
Kalcium nemcsak a tejben van, de a tejtermékekből szívódik fel a legjobban, ezért is a legfontosabb mész források. Kalciumra van szükség a véralvadáshoz, a vérnyomás szabályozáshoz és az izmok összehúzódásának és elernyedésének szabályozásához is.
1dl tej 12 mg, 10 dkg tehéntúró 80 mg, a juhtúró 400 mg kalciumot tartalmaz a sajtok pedig 600-800 mg-ot. A kalcium adja a csontok szilárdságát.
Naponta 800-1000mg kalciumot kell fogyasztanunk ahhoz, hogy megelőzzük a csontritkulást.
Sokféle étel készül tej és tejtermékek felhasználásával. Lehet reggeli, főétel és desszert is.
Reggelire készíthetünk különböző sajt- és túrókrémeket. Összehasonlítva az üzletekben készen kapható termékekkel, a házi készítésűekben több az alapanyag és nincsenek benne adalékok és állományjavítók. Ízesítőket, fűszereket saját igényünk szerint alkalmazhatjuk.
Őszibarackos turmix
Hozzávalók (2 adag):
3 db nagyobb puhára érett őszibarack
300 ml joghurt
100 ml habtejszín
Elkészítés:
A jó érett őszibarackok héját eltávolítjuk, feldaraboljuk. A joghurtal és a tejszínnel összeturmixoljuk. Poharakba töltjük, és már iható.
Energia: 618 kcal
Fehérje: 15,9 g
Zsír: 41,6 g
Szénhidrát: 51,8 g
Fűszeres túrókrém (10 adag)
Hozzávalók:
350 g félzsíros tehéntúró
1 dl fefir
30 g újhagyma
petrezselyem zöldje
bazsalikom, só
Elkészítés:
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a kefirt, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a vékony karikára vágott hagymát, a bazsalikomot, sózzuk és jól összedolgozzuk.
Energia: 450 kcal
Fehérje: 61 g
Zsír: 13 g
Szénhidrát: 21 g
Egészségükre!

























