Az Új-Mexikói indiánoktól, i. e. 3600-ból származnak az első leletek arról, hogy pattogatott kukoricát fogyasztott az ember.
A kukorica azért pattog, mert a benne lévő vízmolekulák a hő hatására kitágulnak, a gőzös túlnyomás szétfeszíti a héjat, amely hanghatás kíséretében szétpattan. A kukorica a pattanás során, fajtától függően, különböző formákat vesz fel.
Pattogás közben is megmaradnak benne a fontos tápanyagok. Így a bélműködést segítő ballasztanyagok, az idegekre jó hatást gyakorló B-vitamin, a keringést segítő E-vitamin, a szívműködéshez elengedhetetlen magnézium és vas. A kukorica polifenol antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek az immunrendszerünket erősítik.
A házi pattogatott kukoricához nem kell más, mint pattogatni való kukorica és egy teflonedény fedővel. A lábasba beletesszük a kukoricát, közepes lángon melegítjük fedő alatt, míg minden szem ki nem pattog. Közben néhányszor megmozgatjuk az edényt.
Legízletesebb frissen, de kihűlt állapotban is lehet fogyasztani. Csinálhatunk sós, fűszeres és édes kukoricát is, utóbbinál a só és fűszerek nélkül kipattogtatott kukoricát karamellen megfuttatjuk (így jelentősen megnő az energiatartalma).
A boltokban kapható, mikrózható változatban az ízesítéshez használt hozzávalók a kalóriatartalmat akár meg is duplázhatják, és a zsírtartalom is tízszeresére nőhet. Sok bennük az ízfokozó és a mesterséges aroma is.
Ha egészséges nassolnivalót szeretnénk enni, ne sajnáljuk azt a néhány percet, amit a tűzhely mellett kell töltenünk, míg várjuk, hogy elkészüljön a kukoricánk. Az alapanyagot is megvásárolhatjuk sok üzletben. Így mi magunk dönthetjük el, hogy ízesítjük-e valamivel a kukoricát, olajjal vagy anélkül készítjük-e el.
Azért a mértékről a házi változatnál se felejtkezzünk meg!
100 g levegőn pattogatott natúr kukorica:
- Energia: 359 kcal
- Fehére: 11 g
- Zsír: 3,1 g
- Szénhidrát: 70 g
Boltokban kapható 100g mikróban elkészíthető popcornban átlag:
- Energia: 535 kcal
- Fehére: 11 g
- Zsír: 23,5 g
- Szénhidrát: 70 g
Egészségükre!

























