Fotó: inulinu.hu
A csicsóka régen jeruzsálemi articsókának, csókarépának, pityókának, csókapityókának, szegények burgonyájának is nevezték. Vékony szárú, napraforgóhoz nagyon hasonló, magas növésű, a talajban értékes gumót termő évelő növény.
Míg a burgonya gumói főleg keményítőt, addig a csicsókáé inulint tartalmaznak. A keményítőt szőlőcukor-, az inulint gyümölcscukor-molekulák alkotják. Ezért alacsony a csicsóka vércukoremelő hatása, így jól beépíthető a cukorbetegek étrendjébe is.
A csicsókában levő prebiotikus rost segíthet a bélrendszer szabályozásában, a kiegyensúlyozott vércukorszint, illetve a megfelelő vérnyomás beállításában, sőt, a koleszterinszint csökkentésében is.
A csicsókának öt-hatszor nagyobb a rosttartalma, mint a burgonyának, így segít megelőzni a székrekedés kialakulását.
Jelentős a kálium-, a kalcium-, a magnézium-, a foszfor- és a cinktartalma is. Vitaminok közül figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz béta-karotint, B1-, B2-vitamint, niacint és C-vitamint.
Mivel a burgonyánál édesebb, erősebb fűszerezést, sózást kíván.
A csicsóka fogyasztása mindenkinek ajánlott, aki egészségesen szeretne táplálkozni!
Rakott csicsóka
Hozzávalók (4 főre):
- 1 kg tisztított csicsóka
- 6 db főtt tojás
- 3 dl tejföl (20%)
- 2 dl tejszín
- 1 púpozott ek. liszt
- 10 dkg friss spenót
- 10 dkg vaj
- 20 dkg mozarella sajt
- 10 dkg reszelt sajt
- só, bors, fokhagyma, petrezselyemzöld
A vaj felén megpirítjuk a lisztet, majd felöntjük a tejszínnel, beleolvasztjuk a reszelt sajtot. Ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával. Ha sűrű, hígíthatjuk egy kis tejjel. Hozzáadjuk a spenótot is, és kevergetve kb. 3 percig főzzük, amíg krémes állagú nem lesz.
A meghámozott csicsókagumókat felszeleteljük, és a szeletek harmadát egy kivajazott hőálló tálba tesszük. Pici sóval, borssal megszórjuk. Ráöntjük a besamel felét, erre jön a petrezselyemzöld, a szeletelt főtt tojás és a tejföl fele. Ezután megint csicsóka következik, majd a só, pici bors, a besamel, a tojás, a petrezselyemzöld. Legfelülre kerül a csicsóka, a maradék vaj, a mozarella sajt és a tejföl.
Lefóliázva 180 fokos sütőben (nem kell előmelegíteni; alsó-felső sütés) két és fél óra kell neki. Az utolsó 10 percben fólia nélkül sütjük.
- Energia: 3839 kcal
- Fehérje: 147,4 g
- Zsír: 308 g
- Szénhidrát: 78,2 g
Egészségükre!


























