Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A csicsóka

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2025. december 01. 17:29
A csicsóka
Szalai Ilona dietetikus rovata

Fotó: inulinu.hu

A csicsóka régen jeruzsálemi articsókának, csókarépának, pityókának, csókapityókának, szegények burgonyájának is nevezték. Vékony szárú, napraforgóhoz nagyon hasonló, magas növésű, a talajban értékes gumót termő évelő növény.

Míg a burgonya gumói főleg keményítőt, addig a csicsókáé inulint tartalmaznak. A  keményítőt szőlőcukor-, az inulint gyümölcscukor-molekulák alkotják. Ezért alacsony a csicsóka vércukoremelő hatása, így jól beépíthető a cukorbetegek étrendjébe is.

A csicsókában levő prebiotikus rost segíthet a bélrendszer szabályozásában, a kiegyensúlyozott vércukorszint, illetve a megfelelő vérnyomás beállításában, sőt, a koleszterinszint csökkentésében is.

A csicsókának öt-hatszor nagyobb a rosttartalma, mint a burgonyának, így segít megelőzni a székrekedés kialakulását.

Jelentős a kálium-, a kalcium-, a magnézium-, a foszfor- és a cinktartalma is. Vitaminok közül figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz béta-karotint, B1-, B2-vitamint, niacint és C-vitamint.

Mivel a burgonyánál édesebb, erősebb fűszerezést, sózást kíván.

A csicsóka fogyasztása mindenkinek ajánlott, aki egészségesen szeretne táplálkozni!

 

Rakott csicsóka

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 kg tisztított csicsóka
  • 6 db főtt tojás
  • 3 dl tejföl (20%)
  • 2 dl tejszín
  • 1 púpozott ek. liszt
  • 10 dkg friss spenót
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg mozarella sajt
  • 10 dkg reszelt sajt
  • só, bors, fokhagyma, petrezselyemzöld

 

A vaj felén megpirítjuk a lisztet, majd felöntjük a tejszínnel, beleolvasztjuk a reszelt sajtot. Ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával. Ha sűrű, hígíthatjuk egy kis tejjel. Hozzáadjuk a spenótot is, és kevergetve kb. 3 percig főzzük, amíg krémes állagú nem lesz.

A meghámozott csicsókagumókat felszeleteljük, és a szeletek harmadát egy kivajazott hőálló tálba tesszük. Pici sóval, borssal megszórjuk. Ráöntjük a besamel felét, erre jön a petrezselyemzöld, a szeletelt főtt tojás és a tejföl fele. Ezután megint csicsóka következik, majd a só, pici bors, a besamel, a tojás, a petrezselyemzöld. Legfelülre kerül a csicsóka, a maradék vaj, a mozarella sajt és a tejföl.

Lefóliázva 180 fokos sütőben (nem kell előmelegíteni; alsó-felső sütés) két és fél óra kell neki. Az utolsó 10 percben fólia nélkül sütjük.

 

  • Energia: 3839 kcal
  • Fehérje: 147,4 g
  • Zsír: 308 g
  • Szénhidrát: 78,2 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)