Fotó: pixabay.com
Kávé és tea helyett sokan kezdik a napot egy csésze kakaóval, amely délutáni italként is népszerű.
A kakaó értékes összetevője a teobromin, amely a koffeinhez hasonló tulajdonságokkal rendelkező, élénkítő hatású vegyület. Ezenkívül több mint 300-féle különböző értékes vegyületet tartalmaz. Megtalálható benne a foszfor, a magnézium, a réz és a kálium, valamint az A-, a B1-, B2-, a B6-, a B12-, a D- és az E-vitamin.
Erős antioxidánstulajdonságokkal rendelkezik a benne lévő flavonoidoknak és polifenoloknak köszönhetően, ezért hatásos alapanyag a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében.
A benne lévő szerotoninnak és dopaminnak köszönhetően a kakaóra és a csokoládéra boldogsághormon-forrásként is tekintenek.
Az azték papság által fogyasztott ünnepi ital különböző fűszerekkel ízesített keserű ital volt, számunkra azonban a kakaóhoz az édes íz kapcsolódik. Sok sütemény, krém és csokoládé készül belőle.
Kakaós lepény
Hozzávalók:
- 50 dkg cukor
- 50 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 10 dkg margarin
- 5 dl tej
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 2 cs. sütőpor
A cukrot, a margarint és a tojást habosra kikeverjük, majd hozzáöntjük a tej felét, és a kakaóport is belekeverjük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, és hozzáadjuk a kikevert masszához. Végül hozzáadjuk a maradék tejet is, és alaposan elkeverjük.
Sütőpapírral bélelt, közepes méretű (kb. 30x20 cm-es) tepsibe öntjük, és először kb. 10 percig közepes lángon, majd alacsony fokozaton készre sütjük. Akkor jó, ha elválik a tepsi szélétől.
Ha kihűlt, kockákra vágjuk, és porcukorral meghintjük.
Energia: 5160 kcal
Fehérje: 87,5 g
Zsír: 114 g
Szénhidrát: 926 g
Egészségükre!


























