Fotó: pixabay.com
Magyarországon a XVI. század óta ismerik ezt a Közép- és Dél-Amerikából származó növényt.
A sütőtök sok cukrot, rostanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Legjellemzőbbek a karotinok, melyekről a színe is árulkodik. A béta-karotin a májban alakul A-vitaminná, ami erősíti az immunrendszert, védi a bőr, a nyálkahártyák, a szem és a máj épségét.
A sütőtök a C- és B-vitamin, a foszfor, a réz, a mangán és a magnézium fontos forrása.
Rosttartalmát a pektin adja, amey segíti az egészséges bélműködést, és a táplálék tranzitja során sok anyagcsereterméket megköt, ezáltal a méregtelenítésben is szerepet játszik.
Kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma is fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében. Elősegíti a vér tisztítását, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Magjának magas E-vitamin-tartalma is segít a káros szabad gyököket hatástalanítani.
Csaknem kizárólag sütve fogyasztjuk ezt a pompás zöldséget, pedig számos más felhasználási módja is van. Felhasználja a cukrászipar, a konzervipar is. Készíthetünk belőle levest, ivólét, köretet húsok mellé. Édeskés, de nem markáns ízű, így sokféle fűszert alkalmazhatunk hozzá.
Sütőtökös sajtgolyó
Hozzávalók kb. 20 db diónyi nagyságú golyóhoz:
- 200 g reszelt sajt
- 120 g sült sütőtök
- 1 tojás
- 3 ek. liszt
- 10 rozmaringlevél
- só
- frissen őrölt fekete bors
- a sütéshez napraforgóolaj
A rozmaringlevélkéket finomra aprítjuk, a sült tököt villával szétnyomkodjuk, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a sajtot, a tojást, a lisztet, megsózzuk, megborsozzuk, majd az egészet alaposan összekeverjük, és legalább fél óráig állni hagyjuk.
A masszából diónyi gombócokat formázunk, lisztbe forgatjuk, és bő olajban aranybarnára sütjük. A sajtgolyókat papírtörlőre szedjük, és azonnal tálaljuk.
- Energia: 1326 kcal
- Fehérje: 112,6 g
- Zsír: 91,5 g
- Szénhidrát: 57,5 g
Egészségükre!


























