Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Védjük meg borókáinkat, tujáinkat a nagyobb hóterheléstől

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. december 18. 13:00
Védjük meg borókáinkat, tujáinkat a nagyobb hóterheléstől
A növények közelében ne sózzuk a fagyos járdákat!

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Amennyiben lesz havazás, borókáinkat, megmaradt tujáinkat védjük meg a nagyobb hóterheléstől. A hó, főleg ha nedvesebb, szét tudja nyomni az addig oszlopos növényeinket.

A havat nagyon óvatosan ütögessük le vagy seperjük le növényeinkről, hogy azok minél kevésbé sérüljenek.

Ezeket a növényeket érdemes összekötözni, de csak annyira szorosan, hogy az alakjuk ne vesszen el, és hogy ne szorítsuk ki a szuszt az ágakból.

A növények közelében ne sózzuk a fagyos járdákat! A sólé alájuk folyik, és mérhetetlen kárt okoz. A homok, a fűrészpor vagy akár a műtrágya is alkalmas jégtelenítésre. Amennyiben ezek nem állnak rendelkezésünkre, a seprű, a hólapát még alternatíva lehet.

A tiszta havat bátran terítsük növényeink alá, meghálálják. A tuják éves csapadékigénye jóval magasabb, mint a mi vidékünk átlagmennyisége, és a fenyőknek, illetve egyéb társainknak is jót tesz a hó.

Az időjárás és a talaj engedélyével már elkezdhetjük a metszéseket, mondván, nem tudjuk milyen tavasz vár ránk. A szőlőinken sajnos nagyon sok fertőzött vessző van. Ezeket érdemes metszés után elégetni, hogy minél kevesebb legyen a visszafertőzés veszélye. Természetesen az összes fánk és cserjénk metszhető, amennyiben elhullajtotta a lombját.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)