Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Számos kedvező adóváltozás lépett életbe

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • GYH • INTERJÚ • 2022. február 19. 17:44
Számos kedvező adóváltozás lépett életbe
Dr. Kovács Tamás: 2022-től a gépjárműadót kerekítés nélkül, forintra pontosan kell megfizetni

Az adóhivatal működésének alapelvei az utóbbi években teljesen átalakultak, lényeges, hogy a korábbi szankcionáló szemlélet, szolgáltató jellegűre változott. Ez mind a jogszabályi környezetben, mind a számokban tetten érhető. Számos adóváltozás lépett életbe 2022. január 1-jén, ami a lakosságot és a vállalkozásokat is kedvezően érinti – hangsúlyozta kérdésünkre adott válaszában dr. Kovács Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója, akivel arról is beszélgettünk, hogy a koranavírus-járvány hogyan változtatta meg a munkájukat.

– Jó pár éve már, hogy kinevezték a Békés megyei adóhivatal élére, hogyan telt ez a pár év, mi változott?

– Idén kezdtem a 7. évet a hivatalnál. Az adóhivatal működésének alapelvei az utóbbi években teljesen átalakultak, lényeges, hogy a korábbi szankcionáló szemlélet, szolgáltató jellegűre változott. Ez mind a jogszabályi környezetben, mind a számokban tetten érhető. Új típusú ellenőrzési formák vannak, a jogkövetési vizsgálat vagy a támogató eljárás célja nem a büntetés, hanem az, hogy feltárjuk az adózónál, amit mi hibának vagy kérdésesnek látunk. Emellett olyan új szolgáltatások is vannak, mint a Mentor Program, amivel az induló vállalkozásoknak tudunk segíteni. Részt veszünk oktatási intézményekben a diákok képzésében, mert fontos pénzügyi ismereteket, az adózás alapvető szabályait mindenkinek érdemes elsajátítani. Ez ugyanúgy a társadalmi kultúra része, mint bármely más, iskolai tananyag ismerete. Egyre szélesebb körben alkalmazza a hivatal az elektronikus ügyintézést, érdemes ezen felületeket használni, mert sok időt és energiát takaríthatunk meg általa. Ilyen felület például az ONYA (Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás). Ezt, adózóként magam is használom.

– A koronavírus-járvány alatt hogyan tudtak működni?

– Az utóbbi években több nagy horderejű változás történt az adóhivatalban. Az új eljárásokat tartalmazó jogszabályi környezet bevezetésén és a szervezeti átalakításon túl az adóhivatali dolgozók jogviszonyát új törvény szabályozza, és a járvány kitörése természetesen a hivatal hétköznapjaiban is okozott változást. A NAV szerepe ebben az időszakban is speciális, ugyanis ahogyan az államháztartási bevételek majdnem teljes egészét, nagyjából 94 százalékát, a koronavírus-járvány elleni védekezés forrását is a hivatal szedi be. Kollégáim fegyelmezetten, körültekintően végezték a munkát, betartották a védelmi intézkedéseket, ennek is köszönhető, hogy a működésben nem volt fennakadás. A munkakörülmények megváltozása mellett rengeteg változás ment végbe az adószabályokban: a járulékkedvezmény bevezetése, a szociális hozzájárulási adó csökkentése, a leginkább sújtott ágazatokban működő kisadózó vállalkozások mentesítése a tételes adó alól. Gyulán különösen fontos a turisztika, ezen a területen a turizmusfejlesztési hozzájárulás és az idegenforgalmi adó felfüggesztése, az elmaradt foglalások utáni támogatás segítette a turisztikai vállalkozásokat. A járvány erősítette a személyes találkozással nem járó telefonos vagy internetes ügyintézést, az elektronikus ügyintézés aránya pedig minden szakterületen jelentősen emelkedett. Ezekre a történésekre a hivatal képes volt időben reagálni.

– Mik a főbb adóváltozások 2022-ben?

– Számos adóváltozás lépett életbe 2022. január 1-jén, ami a lakosságot és a vállalkozásokat is kedvezően érinti. A magánszemélyek vonatkozásában a legfőbb változások a személyi jövedelemadóval kapcsolatosak, amelyek közül kiemelendő, hogy a 25 év alatti fiatalok az átlagkereset mértékéig mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó alól. Fontos, hogy nem adómentességről van szó, hanem adóalapot csökkentő kedvezményről, aminek összegszerű felső korlátja a 2021. július havi átlagkereset, azaz 433 700 forint. Ez azt jelenti, hogy a fiatal havonta legfeljebb 65 055 forinttal juthat magasabb jövedelemhez.

Első alkalommal a 2022. januárban megszerzett jövedelemre vehető igénybe, utoljára pedig abban a hónapban, amelyben a fiatal a 25. életévét betölti. A kedvezmény igénybevételéhez a fiatalnak nem kell nyilatkoznia, a kedvezményt a munkáltatónak, kifizetőnek automatikusan érvényesítenie kell. Csak akkor kell nyilatkoznia a fiatalnak, ha nem szeretné, hogy a munkáltató figyelembe vegye a kedvezményt, ez jellemzően akkor fordulhat elő, ha az illető egyszerre több munkahellyel is rendelkezik.

2022-től a gépjárműadót kerekítés nélkül, forintra pontosan kell megfizetni, az első részletet 2022. március 15-ig, a második részletet pedig 2022. szeptember 15-ig. Fontos információ azoknak, akik maguk fizetik az egészségügyi szolgáltatási járulékot, hogy annak mértéke 2022-ben havi 8 400 forintra emelkedett.

– Hónapok óta arról írnak a sajtóban, hogy adó-visszatérítést kapnak a gyermeket nevelő családok.

– Sokakat érint a családi adó-visszatérítés, melynek lényege, hogy idén minden gyermeket nevelő szülő, illetve azok, akik családi kedvezményre jogosultak, visszakapják a 2021-ben megszerzett jövedelmük után befizetett személyi jövedelemadójukat, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) kétharmadát, a kata negyedét, legfeljebb 809 000 forint összeghatárig.

Az adó-visszatérítés 2022. február 15-ig automatikusan érkezik azoknak, akiknek a NAV ismeri a családi pótlék folyósítása szerinti bankszámlaszámát vagy postacímét, és tőlük év közben levonták az szja-t, az ekhót vagy befizették a katát. Továbbá azok is megkapják februárban a visszatérítést, akik benyújtották a VISSZADO-nyilatkozatot.

Azok a jogosultak, akik határidőben nem nyilatkoztak, valamint azok a szülők, akik önálló tevékenységből származó jövedelmet szereztek, és az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után maguk fizetik az szja-t, az szja-bevallásban kérhetik az adó-visszatérítést, de legkorábban 2022. március 1-től kaphatják meg.

Fontos, hogy a családi adó-visszatérítés mindenkinek jár, aki arra jogosult, még akkor is, ha nem nyilatkozott utalási adatairól 2021. december 31-ig.

– A vállalkozásokat is érintik a változások?

– A vállalkozásokat és vállalkozókat érintő változások közül kiemelendő, hogy 2022. január 1-jén megszűnt a bérjövedelmek után fizetendő, 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás, emellett pedig a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 2,5 százalékkal csökkent, vagyis 13 százalékra mérséklődött. Szintén 13 százalékra mérséklődött az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is. A kisvállalati adó (kiva) kulcsa pedig 10 százalékra csökkent. 2022. január 1-jével a minimálbér bruttó 167 400 forintról 200 000 forintra, míg a garantált bérminimum bruttó 219 000 forintról 260 000 forintra emelkedett.

Az egyéni vállalkozóknak kedvező hír, hogy idén teljesen megújult az átalányadó, ugyanis változott a választásra jogosító bevételi értékhatár, és változtak az alkalmazható átalányköltség-kulcsok is. Az egyéni vállalkozók az szja vagy a kata szerint adóznak. Az szja szerint adózó egyéni vállalkozó választhatja az átalányadózás szabályait az úgynevezett tételes elszámolás alkalmazása helyett. Az átalányadózás előnye, hogy nem kell tételesen nyilvántartani, számolni a költségeket, mert vannak átalányköltség-kulcsok, ez azonban nem azt jelenti, hogy a költségszámlákat nem kell megőrizni. A bizonylatmegőrzési kötelezettség azon adózási formáknál is fennáll, ahol nem kell költséget elszámolni. Tévhit például a katás vállalkozóknál, hogy nem kell megőrizni a költségek bizonylatait. Meg kell őrizni, mert ha valaki kiesik bármilyen oknál fogva a katából, igazolnia kell a felmerült költségeket, ezt pedig csak akkor tudja megtenni, ha azok rendelkezésére állnak.

Az átalányadózás választhatósága bevételi értékhatárhoz kötött, 2022-re az választhat átalányadózást, akinek a 2021. évi bevétele nem haladta meg a 20 088 000 forintot, és a 2022. évi bevétele várhatóan nem fogja meghaladni a 24 000 000 forintot. Kizárólag kiskereskedelmi tevékenység esetében ez az értékhatár 100 440 000 forint, illetve 120 000 000 forint. Aki a tevékenységét év közben kezdi, megszünteti vagy szünetelteti, annál az értékhatárok időarányosan határozhatók meg. A jövedelem megállapítása során alkalmazható átalányköltség-kulcsok száma háromra csökkent. Az általános mérték 40 százalék, amely bármely tevékenység esetén alkalmazható. A 80 százalékos költséghányadot a törvényben TESZOR-számra hivatkozással felsorolt tevékenységet folytatók, így például a taxis személyszállítás, építőipari szolgáltatás, fodrászat, háztartási cikk javításával foglalkozók választhatják, a 90 százalékos költséghányad levonásával pedig a kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozók állapíthatják meg a jövedelmüket. Ezen intézkedések jelentős mértékben csökkentik az adózók adminisztrációs terheit.

Életbe lépett az adómentesség is: az átalányadózó egyéni vállalkozó jövedelmének az éves minimálbér felét meg nem haladó része adómentes.

– Milyen terveik vannak 2022-ben?

– A digitális technológiák nagyban segítik a hivatal munkáját minden területen, így az adófizetés elkerülését tervezők kiszűrését is. Idén fontos cél a digitális technológiák újabb fejlesztése, a papíralapú ügyintézés további csökkentése. Most a legfontosabb feladatunk a gyermeket nevelő családok adó-visszatérítése, azután jön az szja-bevallás időszaka. Fontos, hogy az adóhivatal idén is teljesíteni tudja Magyarország működéséhez és a védekezéshez szükséges forrásokat, ez mindannyiunk közös érdeke.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)