Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Emléktáblát állítottak Gyulán a magyar harcművészetek úttörőjének, aki II. János Pál pápának is volt a testőre

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. augusztus 10. 20:17
Emléktáblát állítottak Gyulán a magyar harcművészetek úttörőjének, aki II. János Pál pápának is volt a testőre
Polyák József élete utolsó időszakát a fürdővárosban töltötte

Az emléktáblát Görgényi Ernő, Kovács Tamás és Máday Norbert leplezte le

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Emléktáblát avattak Polyák József, a japán harcművészetek magyarországi meghonosítója tiszteletére csütörtökön Gyulán, a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnok homlokzatán.

Máday Norbert, a táblát állító Magyar Wing Tsun Egyesület elnöke az ünnepségen emlékeztetett: a tavaly, 83 éves korában elhunyt karatemester Gyulán töltötte utolsó éveit, itt összegezte harcművészeti pályafutását.

Felelevenítette: Polyák József az 1956-os forradalom és szabadságharc résztvevőjeként „szembenézett a szovjet tankokkal”, majd Ausztráliába utazott, ahol belépett a hadseredbe. Alakulatát a japán Okinavára vezényelték, itt ismerte meg a harcművészeteket. Az Okinava Openen, ahol a helyi mesterek „egy ütés-rúgás kombinációval” terítették le a versenyen elindult amerikai katonákat, harmadik és negyedik helyezett lett.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az elnök kiemelte: a magyar mester „jól menő karateiskolát nyithatott volna” Ausztráliában, a 60-as években mégis úgy döntött, hogy hazatér a kommunista Magyarországra, ahol megszervezte az első harcművészeti csoportot. „Az első karatebemutatóján több volt a BM-dolgozó, az ügynök és a besúgó, mint a tanítvány” – fejtette ki, hozzátéve, hogy Polyák József első tanítványai között volt a később karatelegendává vált Furkó Kálmán is.

A mester később kaszkadőr lett, és a magyar színészlegendák egész sorával dolgozott együtt, majd testőrtisztként „a legnagyobbakat oktatta” – idézte fel.

Máday Norbert arról is beszélt, hogy 16 évesen ismerte meg Polyák Józsefet, akivel apa-fia kapcsolatot ápolt. „Nem volt irigy soha senkire, tiszta volt, őszinte, egyenes és becsületes” – fogalmazott.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az elnök elmondta: bár ő maga nem karatés, hanem kungfus, fontosnak tartotta, hogy méltóképp megemlékezzenek Polyák Józsefről. Mint megtudtuk, az emléktábla árát a kungfumesterek közössége adta össze.

Kovács Tamás négydanos karatemester Polyák József családjának képviseletében mondott beszédet az ünnepségen. Hangsúlyozta: a mester egész életében fontosnak tartotta a jellemet, a becsületet és az akaratot, amelyek a japán harcművészeteknek is alapvetői értékei.

Aláhúzta: Polyák József harcművészként, testőrként és kaszkadőrként is világszínvonalút alkotott; egy kis faluból, Felsőszentivánról „a világcsúcsra jutott”. A magyar miniszterelnökök mellett olyan ismert embereknek volt a testőre, mint Hans-Dietrich Genscher, II. János Pál pápa, Aristotle Onassis, La Toya Jackson, Liz Taylor vagy Richard Burton.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő polgármester, aki maga is személyesen ismerte a mestert, kifejtette: Polyák József olyan harcművész volt, aki már életében legendává vált, és hitelesen képviselte a távol-keleti filozófiát. „Elemi erő áradt belőle, ami áthatotta egész környezetét” – jelentette ki.

A mestert 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, 2014-ben Eszterházy Miksa-díjjal tüntették ki, és több hazai és nemzetközi elismerésben is részesült a harcművészetek területén és a testőrködés során végzett kiemelkedő tevékenységéért.

A gyulai avatóünnepségen Polyák József családja is jelen volt. Fia, Polyák Péter lapunknak elmondta: édesapja, mielőtt Gyulára költözött, számos alkalommal járt a fürdővárosban, ahol karatésokat és testőröket oktatott.

Az emléktáblát magyar, lengyel, angol, litván és japán kunfusok jelenlétében leplezte le Máday Norbert, Kovács Tamás és Görgényi Ernő. Az eseményen Magyar Wing Tsun Egyesület és a Magyar Karate Szakszövetség tagjai tartottak bemutatót.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)