Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nyáron sem áll le a Gyulai Szakképzési Centrum vizsgaközpontja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • INTERJÚ • 2023. június 07. 16:00
Nyáron sem áll le a Gyulai Szakképzési Centrum vizsgaközpontja
Képesítő és részszakma megszerzésére irányuló vizsgákat szerveznek

Csaknem egy éve teljesítette sikeresen az akkreditációt a Gyulai Szakképzési Centrum fenntartásában létrejött Békés Megyei Vizsgaközpont, ezzel elsőként kezdhette meg a működését Békés vármegyében. Benye Hajnalka vizsgaközpont-vezetőt kérdeztük az eddigi tapasztalatokról.    

Benye Hajnalka vizsgaközpont-vezető

Fotó: Gyulai Hírlap 

– Adódtak nehézségek a vizsgáztatások elindításakor?

– Szerencsére nem adódtak nehézségeink. Az akkreditáció teljesítése előtt a képző intézmények már jelezték számunkra vizsgáztatási szándékukat, így az akkreditáció teljesítése után gyakorlatilag azonnal megkezdtük vizsgáztatási tevékenységünket. Első vizsgáinkat a kereskedelem ágazaton belül bonyolítottuk le, majd következtek a szépészet és az idősgondozás területén szervezett vizsgák. A képesítővizsgákra a vizsgahelyszínt és a vizsgáztatókat is nehézségek nélkül sikerült biztosítanunk, gördülékeny volt a szervezés.

– Mely szakmai területeken vizsgáztatnak jellemzően? Mely ágazatokban van a legnagyobb igény a vizsgaközpont tevékenységére?

– Vizsgáztatási területünk széles spektrumot ölel fel. Legnagyobb igény jelenleg a szépészet ágazaton belül jelentkezik, de számos vizsgamegrendelést kapunk az oktatás, a szálláshely-szolgáltatás, a kereskedelem, valamint a háztartási szolgáltatások területéről is.

– Békés vármegyén kívül is szerveznek vizsgákat?

– Vizsgaközpontunk szakértői hálózatának és vizsgahelyszíneinek köszönhetően országos lefedettséggel rendelkezik. A folyamat elején nagyon sok munkát fektettünk abba, hogy olyan vizsgáztatói és szakértői bázist hozzunk létre, amely lehetővé teszi a mobil vizsgáztatást, tehát a vizsga helyszínéhez közel, a vizsgázók érdekeit szem előtt tartva képesek legyünk vizsgák lebonyolítására. Ennek köszönhetően több alkalommal szerveztünk már vizsgákat Heves és Csongrád-Csanád vármegyében, valamint Budapesten.

– Mit kell tennie annak, aki vizsgázni szeretne?

– Jelenleg a vizsgaközpont képesítő- és részszakma megszerzésére irányuló vizsgákat szervez. Annak, aki szeretne vizsgázni, jelentkeznie kell egy erre a célra kialakított online felületen, ahol a szükséges személyes adatok megadása után tulajdonképpen megvalósul a jelentkezés. A vizsgaközpont értesítést kap a hozzá beérkezett jelentkezésről. Ezután a jelentkezőnek fel kell töltenie ugyanerre a felületre a képzőtől kapott tanúsítványát, majd be kell fizetnie a meghatározott vizsgadíjat.

– Folyamatosan szerveznek vizsgákat az év folyamán, vagy alkalmazkodnak az oktatás rendjéhez?

– Vizsgáztatási tevékenységünk folyamatos. A mi esetünkben főleg felnőttek vizsgáztatásáról van szó, így rájuk való tekintettel vizsgáink egy részét hétvégén bonyolítjuk le. A nyár folyamán sem tervezünk szünetet tartani, a naptárunkban már augusztus 27-ig vannak előjegyzett vizsgaidőpontok.

– Vannak-e terveik a vizsgák szervezésén túlmenően a jövőre nézve?

– Szeretnénk a közeljövőben bővíteni a vizsgaközpont működésének területeit további képzési területekkel, és ehhez természetesen további szakértők, vizsgáztatók és vizsgahelyszínek felkeresése lesz a feladatunk.   

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)