Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kovács Tamás: komoly feladatok elé állította a tavalyi év az adóhatóságot

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2021. január 30. 18:15
Kovács Tamás: komoly feladatok elé állította a tavalyi év az adóhatóságot
A NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának vezetőjét az idei év legfontosabb változásairól kérdeztük

Kovács Tamás 

Fotó: NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága

A koronavírus-járvány miatt komoly feladatok elé állította a tavalyi év a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – nyilatkozta lapunknak Kovács Tamás, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának vezetője. Mint fogalmazott, a költségvetési bevételeket az adóhatóságnak úgy kellett biztosítania, hogy számos kedvezményt és mentességet kellett figyelembe vennie, ami különös körültekintést igényelt.

A 2021-et érintő legfontosabb adóváltozásokról elmondta: januártól megszűnt az úgynevezett „többszörös katázás”, vagyis a magánszemélyek csak egyetlen jogviszonyuk alapján tartozhatnak a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá. Az igazgató példaként említette, hogy nem lehet egyidejűleg egyéni vállalkozóként és egy betéti társaság kültagjaként is katás jogviszonya egy magánszemélynek. Jelezte: az érintettek december 31-ig választhattak, aki ezt nem tette meg, annak a NAV csak az elsőként létrejött katás jogviszonyát hagyta meg, a többit törölte a nyilvántartásból.

– Szintén nagy változás a 40 százalékos mértékű adókulcs januári elsejei kibővítése. A módosítást leginkább az indokolta, hogy egyes munkáltatók a munkavállalóikat katás vállalkozóként foglalkoztatták, mert ez kevesebb közteherrel járt, mintha a munkaviszonyra vonatkozó szabályokat alkalmazták volna – fejtette ki. Hozzátette: az is előfordult, hogy az egymással kapcsolt vállalkozási viszonyban lévők között átcsoportosították a bevételt a nem katás vállalkozástól a katás vállalkozáshoz, utóbbinál ugyanis 12 millió forintos bevételig ez nem okozott változást az adófizetési kötelezettségben.

Kovács Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a kisvállalati adó, a kiva szintén módosult: január elsejétől az adó mértéke az adóalap 11 százaléka.

Az igazgató emlékeztetett, 2020 novemberében a személyi jövedelemadóról szóló törvény szabályai is változtak: adómentes lett a kifizető által biztosított járványügyi szűrővizsgálat juttatása. Ez azt jelenti, hogy nem kell adót fizetni, ha a kifizető járványügyi szűrővizsgálatot, például koronavírustesztet biztosít, vagy annak költségeit megtéríti a magánszemélynek.

A családok kedvezményei idén nem változtak lényegesen, továbbra is igényelhetők a már jól ismert kedvezmények: a családi kedvezmény, az első házasok kedvezménye, a négy vagy több gyermeket nevelő anyák adómentessége vagy a személyi kedvezmény – fejtette ki Kovács Tamás. Az igazgató úgy vélte, jelentős segítséget jelenthet a családoknak az is, hogy 2021-től ismét ötszázalékos az új építésű lakások értékesítésének áfamértéke.

Emlékeztetett: a gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat idéntől a NAV végzi el. Elmondta: a változás a gépjármű-üzembentartókat nem érinti, pluszteendőjük emiatt nem lesz. A NAV minden érintettnek határozatot küld a fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról, az első részletet március 15-e helyett április 15-éig kell befizetni. Az igazgató jelezte: a 2020. december 31-ig keletkezett, változott vagy megszűnt adókötelezettséggel kapcsolatos kérdésekkel továbbra is az önkormányzati adóhatóságokhoz lehet fordulni.

Kovács Tamás arról is beszámolt, hogy idéntől az adóalanyok – az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyek, például az őstermelők kivételével – bizonyos esetekben a NAV-hoz kötelesek benyújtani az iparűzési adóról szóló bevallásaikat. Hozzátette: az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyek továbbra is benyújthatják bevallásukat papíralapon az önkormányzati adóhatósághoz, de választhatják az elektronikus utat és a NAV-hoz történő benyújtást is. Az adóztatással kapcsolatos egyéb adóhatósági feladatokat továbbra is az önkormányzati adóhatóság látja el.

Az igazgató azt javasolta, hogy aki teheti, a kötelezettségeket elektronikusan teljesítse, hiszen ez is biztonságos, ráadásul egyszerűbb és kényelmesebb is. Az elektronikus ügyintézésre a NAV-nál szinte minden ügyben lehetőség van – hívta fel a figyelmet. 

Közölte: január 4-től minden olyan számláról, illetve módosító, érvénytelenítő számláról, amire az áfatörvény számlázási szabályai vonatkoznak, adatot kell szolgáltatni a NAV-hoz. Aláhúzta: a belföldi áfaalanyoknak kötelező adatot szolgáltatniuk a belföldi számlázási szabályok hatálya alá tartozó számlákról, függetlenül a vevő személyétől, jogállásától. Hozzátette: azoknak a számláknak az adatait is kötelező beküldeni a NAV-hoz, amelyeket számlázó programmal állítottak ki, vagy kézi úton bocsátottak ki az áfaalanynak nem minősülő belföldi vagy külföldi természetes személy, jogi személy, szervezet, illetve a nem belföldi áfaalany részére.

– A hivatal március végéig nem szab ki mulasztási bírságot, ha az áfaalanyok nem vagy nem megfelelően szolgáltatnak adatot azokról a számláikról, amelyek 2021. január 4-től újonnan kerülnek be az adatszolgáltatással érintett számlák körébe. Akik még kézi számlatömböt használnak, ez alatt az idő alatt áttérhetnek a gépi számlázásra, ami megkönnyítheti az adatszolgáltatást. Azok, akiknek 2021. január 4. előtt nem kellett online számlaadat-szolgáltatást teljesíteniük, kizárólag akkor mentesülnek a szankció alól, ha legkésőbb az adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett első számla kiállításának napjáig regisztrálnak a NAV Online Számla rendszerben – ismertette az igazgató.

Kovács Tamás arról is beszélt, hogy 2021-től jelentősen átalakul az őstermelők adózása, mivel új törvény született a családi gazdaságokról. Hozzátette: az őstermelői tevékenység adózásáról nemcsak a személyi jövedelemadóról szóló törvényben, hanem a családi gazdaságokról szóló törvényben és a földforgalmi törvényben is lényeges rendelkezések vannak. Elmondta: az őstermelői tevékenységhez kapcsolódó támogatások nem minősülnek bevételnek, lényegében adómentesek. Jelezte: a bevételi értékhatárok a jövőben az év első napján érvényes minimálbérhez igazodnak majd. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)