Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „Az adózás kulturális kérdés”

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • J. A. • INTERJÚ • 2020. január 05. 16:00
„Az adózás kulturális kérdés”
Interjú Kovács Tamással, a NAV Békés megyei igazgatójával

Az adózás kulturális kérdés – hangsúlyozta Kovács Tamás, a NAV Békés megyei igazgatója, aki a hivatal újításai mellett a jövőbeni tervekről is beszélt. 

KOvács Tamás 

Fotó: Gyulai Hírlap 

– Az utóbbi években jelentősen megváltozott az adóhivatal működése, mik a tapasztalatok?

– A Világbank adózást értékelő Paying taxes rangsorában tavalyhoz képest Magyarország harminc hellyel lépett előrébb. Ez komoly nemzetközi elismerésnek számít. Az értékelés mögött olyan hosszú távon tervezett folyamatok vannak, amelyek pozitív hatásai most kezdenek megmutatkozni. 2016-ban olyan változások kezdődtek, amelyek az egész adóhatóság működését és egyben eredményességét jó irányba mozdították el. Ez az a hivatal, amely Magyarország költségvetésének 94-95 százalékát biztosítja, a fegyelmezett pénzügypolitika ezen területe a költségvetési tervezés alapja. A hatalomorientált szervezeti attitűdöt, feladatorientáltság és szolgáltató jelleg váltotta fel. A hivatal évről évre bővíteni tudja szolgáltatásait. Elindult a mentorálás, a jogkövetési vizsgálat, a támogató eljárás, az e-szja. Az utóbbi éveket már jóval kevesebb ellenőrzés jellemzi, melyek célja nem a szankcionálás. A támogató eljárásokban és jogkövetési vizsgálatokban segítjük az adózókat, hogy kijavítsák a téves vagy hibás gyakorlatukat. Egy szankciókra épülő rendszer nem tartható fenn, ráadásul nem változtat az adózók hozzáállásán sem jelentősen. Nekünk is az az érdekünk, hogy minél jobban tudják az emberek, vállalkozások, hogy mi a kötelezettségük.

– Egyre többet lehet hallani arról, hogy a hivatal intézményekben, iskolákban tart előadást. Ez is az új szemlélet része?

– Igen, a pénzügyi és az adótudatosság terén is sok a teendőnk. Az állam rájött, hogy ha az emberek tudatosabbak a pénzügyek területén, nem olyan kiszolgáltatottak, mint korábban. A Pénzügyminisztérium „Okosan a pénzzel” honlapja marketingdíjat kapott. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt partnere a PénzSztár versenynek, melynek célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a pénzügyi műveltség fontosságára, játékos formában mérje tudásukat és tovább bővítse ismereteiket. 2019-ben 1048 magyar és külhoni középiskolás csapat jelentkezett a Kárpát-medencéből erre a pénzügyi vetélkedőre.

A hivatal az utóbbi években igyekszik megjelenni mindenhol, ahol lehetőséget kap előadásokat megtartására. Tartunk előadásokat általános és középiskolákban, igény esetén előadunk intézményeknél, és tárgyalásokat folytatunk a posztgraduális képzésekbe történő bekapcsolódás lehetőségeiről is.

A szektororientált előadások között kiemelt minden évben a megyeszerte meghirdetett, Gyulán megtartott szállásadói fórum. Jól mutatja a tudatos, jól informált adózók hozzáállását, hogy az előadások óta Gyulán a helyi idegenforgalmi adó több mint másfélszeresére (165 százalékra) emelkedett, megyei szinten pedig az év végén szálláshely-szolgáltatást választó adózók száma a 2015-ös 400-ról 2018-ra 630-ra emelkedett. Az átalányadózást választó adózók száma ugyanezen időszakban 27-ről 255-re, a szobaszámok 56-ról 525-re nőttek. Ez jóval nagyobb mértékű, mint a gazdasági növekedés és az új vállalkozások száma együttesen, egyre javul az önkéntes adózás.

Újítás, hogy ezeken az előadásokon számszerű példákon keresztül mutatjuk be, hogy milyen eredménye lehet, ha valaki eltitkolja a bevételt vagy megfizeti az adókat. Példákkal illusztráljuk azt is, hogy évről évre egyszerűbb az adófizetési kötelezettség teljesítése. Az adózás kulturális kérdés, az állam akkor tud megfelelően gazdálkodni, ha megfelelő a forrás. 

– Ha valaki eltitkolja a bevételt, az ellenőrzések során komoly szankciókra számíthat?

– Az ellenőrzések területén hatalmas változások történtek. Új eljárási törvényeink vannak, melyekben megjelent a támogató eljárás és jogkövetési vizsgálat az adóellenőrzés mellett. Ezen eljárástípusok fő célja a hibák, hiányosságok kijavítása. Adóellenőrzést sokkal kisebb számban indítunk, azonban ha az adózó nem javítja ki a hibáját, akkor ez elkerülhetetlen. Ami változott, hogy intenzívebb a kommunikáció a hatóság és az adózók között. Ezen szakterületről sok az alaptalan, téves hír. A Világbank által készített rangsorban éppen azt emelték ki, hogy évről évre jobb a kockázatelemzésünk pontossága, illetve a revizorok hatékonysága. 2010 előtt az áfarés, azaz a be nem szedett áfa mértéke 22 százalék volt, ez ma az Európai Bizottság becslése szerint 9 százalék. Maradjunk a tényeknél, 2014-ben 1 194 adóellenőrzés volt, míg 2018-ban 231 ilyen eljárás folyt. 2014-ben 6 565 mulasztási bírság volt kötelezettségek elmulasztása miatt, míg 2018-ban 1 068. A bírságok száma egyértelműen csökkent. Ehhez képest a bevételek évről évre a gazdasági növekedést meghaladóan emelkednek. 2018 végén 9,4 százalékkal magasabb bevételt sikerült realizálni Békés megyének az előző évhez képest. Annyit megjegyeznék, hogy a jelenlegi adatok alapján várhatóan 2019-ben is elérjük a tervezett bevételt.

– 2020. január elsejétől megszűnt az eva, milyen lehetőségei vannak az érintetteknek?

– Az evások 2019. december 31-ig eldönthették, hogy milyen adózási formában folytatják jövőre a tevékenységüket. Az egyéni vállalkozók az egyszerűsített adminisztrációt és adóterhet képviselő katát, illetve az átalányadózást választhatják. A társas vállalkozási formában tevékenykedők is lehetnek a kata alanyai (a kft.-k kivételével), de dönthetnek a kiva vagy a társasági adó mellett is. Érdemes a könyvelővel tisztázni, hogy melyik adózási mód a megfelelő. Azok a gazdálkodók, akik év végéig nem éltek a választás lehetőségével, egyéni vállalkozóként a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai alá fognak tartozni, míg társas vállalkozásként a társasági adó alanyává válnak. Lényeges, hogy az eva megszűnése az áfát is érinti. Az eva megszűnésével az érintett adózó áfaalannyá is válik, de dönthet az alanyi áfamentességről, melyet akkor lehet választani, ha a 2020-ban várható bevétel nem haladja meg a 12 millió forintot. Fontos a döntés, mert jövő év elejétől így kell majd kiállítania az adózónak a számlákat is. Az alanyi mentesség választását legkésőbb 2020. január 15-ig jelezni kell a NAV-nál. Az adózási módokról részletes információ és a választást segítő kalkulátor elérhető az interneten.

– Mi várható a közeljövőben?

– A jogalkotó folytatja a korábbi célok megvalósítását, így az adminisztráció egyszerűsítését és az adócsökkentést. December elején megszavazta a parlament a jövő évi adóváltozásokról szóló javaslatot. Az online számlarendszer kiterjesztésével 2021 tavaszától a hivatal fogja készíteni az áfabevallás-tervezetet az adózók helyett. A kiva mértéke 12 százalékra csökken, valamint csökken a szálláshely-szolgáltatók forgalmi terhe is 9 százalékponttal. Egyszerű matematika, ha többen önként befizetik az adót, akkor egy-egy adózóra kevesebb kötelezettség jut, ez az irány.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)