Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az erdők és a víz napja alkalmából nyílt napot és fotókiállítást rendeznek a gyulai erdészeti központban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Vid Katalin • KULTÚRA • 2015. március 21. 09:00
Az erdők és a víz napja alkalmából nyílt napot és fotókiállítást rendeznek a gyulai erdészeti központban
Marozsán Zoltán természetfotós tárlata március 22-én, vasárnap 9 órakor nyílik meg
Marozsán Zoltán munka közben. Fotó: Bódy

Az Erdők Nemzetközi Napja és a Víz Világnapja alkalmából rendezett tavaszi nyílt nap és kiállításmegnyitó az erdészeti erdei iskolában a DALERD Zrt. városerdei erdészeti erdei iskolájának dolgozói március 22-én 9 órára Marozsán Zoltán természetfotós kiállításának megnyitójára, majd egész napos programra várják az érdeklődőket. A résztvevők megismerkedhetnek a városerdei és sitkai erdőrészek kikeleti látványosságaival, valamint különféle játékokkal, kézműves programokkal, mikroszkópos morfológiai vizsgálatokkal, s egyéb, az erdész szakmához kötődő bemutatókkal köszönthetik a tavaszt az erdőn. A programokon való részvétel ingyenes.

A tervezett program:

Marozsán Zoltán természetfotós kiállításának megnyitója 9.00-től 10.00-ig.
Erdei túrák, kézműves foglalkozások, vadászat-vadtenyésztési bemutatók: 10.00-től 11.00-ig, 11.30-tól 12.30-ig, 14.00-tól 15.00-ig. Mikroszkópos morfológiai vizsgálatok: 14.00-től 15.30-ig.
Lovas kocsikázás: 10.00-tól 10.30-ig, 10.45-től 11.15-ig, 11.30-tól 12.00-ig. 12.30-tól 14.00 óráig szalonnasütéshez tábortüzet biztosítunk.

A túrák csak komolyabb eső esetén maradnak el. Ez esetben helyettük filmvetítés lesz, a többi programot rossz időben is megtartjuk.
Szeretettel várjuk Önt, Kedves Családját, s Barátait!

 ***

Marozsán Zoltán fotói - A mi erdőnk bűbájos lakói

Marozsán Zoltán képei az ásotthalmi erdők varázslatos világáról

A gyula-városerdei Erdészeti Tájékoztatási Központban március 22-én nyílik meg Marozsán Zoltán „A mi erdőnk bűbájos lakói” című fotókiállítása. A tárlat képei az ásotthalmi erdők varázslatos világába röptetik a látogatót.

Marozsán Zoltán, aki a Bedő Albert Erdészeti Szakiskola és Kollégium szakoktatója, sok-sok esztendeje járja fényképezőjével a környékbeli erdőket, s kapja lencsevégre az ott lelhető kincseket. Elkészült képeit - mindannyiunk örömére - nem csak oktatótevékenysége során használja, hanem az érdeklődő közönség számára ki is állítja.

A kiállítás mottójául álljon itt néhány gondolat a fotós, Marozsán Zoltán tollából: „Méltán lehetünk büszkék arra mi ásotthalmiak, hogy megyénk legerdősültebb településén élünk. Ásotthalom közigazgatási területének több mint fele erdő. Nincs szükség különösebb biológiai végzettségre ahhoz, hogy az embert megérintse a környezetünk szépsége. Mindig is közel álltunk hozzá, hiszen bele születtünk, mi magunk is része vagyunk annak a nagy életközösségnek, melyet természetnek hívnak. Szerencsére ismét kezdjük felfedezni azokat a „csodákat”, melyek körülvesznek minket, évezredeken keresztül jól működtek, segítették, átszőtték elődeink életét. Igaz, az ember türelmetlen, folyamatos sebességváltása már-már „mókuskerék effektussá” válik. Szervezetünk állandóan jelez, lassítást követel. Ha hallgatunk rá, egyszerre kitágul a világ, ha nem, egyre szűkebb lesz életterünk. És itt van egy pont, amikor érdemes megállni egy percre. Megállni és megcsodálni, milyen sokféle szépség él körülöttünk. Bízom benne, hogy ez a kiállítás is egy ilyen pont a látogató számára. Megáll egy percre, akár többre is és kizökken a hétköznapi csalódások útvesztőjéből. Barangolásaim során tapasztaltam, hogy a mi erdeink, rétjeink csodálatos fajgazdagsággal büszkélkedhetnek. A szikes pusztáktól a sívó homokon át a lombos-, fenyő-, vegyeserdőkön keresztül egészen a vizes élőhelyekig, mindenféle terület előfordul Ásotthalom környékén. A biológiai sokféleség így hatványozódik. Csak néhány általam feldolgozott adat- természetesen a teljesség igénye nélkül. Több mint 350 növény-, 200 gomba-, 200 lepkefaj került utamba, emlősökről, madarakról, hüllőkről, kétéltűekről és egyéb rovarokról nem is beszélve, melyek feltérképezése ugyancsak nagy izgalmakat rejtenek.

Ha vigyázunk rá, az utókornak ezek a képek nem fognak jelenteni semmit, mert lesz módjuk modernebb technikával szebbeket készíteni. Ha mi vigyázunk rá- unokáink is látni fogják a mi erdőnk bűbájos lakóit!”

A kiállítás támogatója az Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány, a Csiszér-Gép Kft., a DALERD Zrt., a Kiss Ferenc Alapítvány az Erdészeti Oktatásért, a Szarvas-Bódy fotó és Ásotthalom Község Önkormányzata.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)