Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai Honvédtiszti Emlékhelynél tartottak koszorúzást az erdészeti vándorgyűlés résztvevői

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2018. június 23. 17:55
A gyulai Honvédtiszti Emlékhelynél tartottak koszorúzást az erdészeti vándorgyűlés résztvevői
A programmal egy időben Aradon is koszorúzás zajlott

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az Országos Erdészeti Egyesület Gyulán tartotta 149. vándorgyűlését június 22–23-án. Ennek kertében szombaton koszorúzással emlékeztek az aradi vértanúkra. Ezzel zárult a fürdővárosban tartott többnapos esemény.

A vándorgyűlést megelőzően, június 20–21-én Városerdőn a DALERD Zrt. szervezésében zajlott le az Év Erdésze Verseny 2018. évi országos döntője. Ennek folytatásaként rendezték meg a vándorgyűlést, mellyel egy időben koszorúzás zajlott Aradon is, a helyi Szabadság szobornál.

A gyulai programon Kereskényi Miklós történész tartott ünnepi megemlékezést, aki az aradi vértanúk életének és halálának egy-egy nem ismert részletét ismertette közönségével. 

 

Kereskényi Miklós

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– A 13 aradi vértanú közül 10 Gyulán tette le a fegyvert. Azért fontos ez a hely, mert ez az emlékezés helye, bármelyik időpontban. A múlt mindig átvezet a jelenbe, a jelennek pedig mindig törekednie kell a múltra is. Vissza kell fordulnunk, nemcsak emlékezni, hanem tanulni is. A nemzet önmagában tartalmazza az emlékezetet, és az a nemzet, amelynek nincs emlékezete, nem lehet nemzet. Ez olyan, mint a mint a vallás: gyakorolni kell, felszínen tartani, mert mindkettőben közös a hit – fogalmazott Kereskényi Miklós, majd részletesen ismertette a vértanúk történetét egészen kivégzésük pillanatáig. 

Zambó Péter erdőmérnök, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a program szervezésében. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Spiegel Endre, a DALERD Dél-alföldi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója a folytatásban elmondta, hogy megtiszteltetés volt számukra az eseménynek otthont adni. A folytatásban egyik kollégájukat, Puskás Lajost köszöntötte, akit a „szervezőbizottság motorjaként” mutatott be.

Legvégül Gőbölös Péter, a Gyulaji Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója búcsúzott, aki köszönetet mondott a jövő évi szervezők nevében a lehetőségért, és minden résztvevőt meghívott a 2019-es eseményre. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A program lezárásaképp az esemény vándorzászlaját adták át a jövő évi program szervezőinek. 

A hétvégi találkozó folytatásaként délután szimfonikus zenekari koncertet hallgattak meg a résztvevők az Almásy-kastély előtti parkban.

 

 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)