Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szabályos volt a kitermelés a mályvádi erdőben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. március 17. 15:00
Szabályos volt a kitermelés a mályvádi erdőben
A fákat pótolni fogják

Forrás: 24.hu

A hét elején jelent meg a 24.hu hírportálon egy cikk, amely Kiss Ernő gyulai természetjáró beszámolójára hivatkozva „kíméletlen fakitermelésről” írt, amely a mályvádi erdőben történt.

A történtekkel kapcsolatban megkerestük a Dalerd Zrt.-t, kérdéseinkre levélben Fazekas József termelési vezérigazgató-helyettes válaszolt.

Mint írta, a cikk több megállapítása magyarázatra szorul, hiszen, ahogy a beszámolóban is írták, a túrázó „érzelmi, esztétikai alapon formált véleményt.”

Fazekas József kiemelte: a cikkben leírt Gyula 15/A erdőrészlet egy 9,27 hektár területű, jelenleg 112 éves, jellemzően kocsányos tölgy, és magas kőris fafajokból álló erdő. Az erdő fatermesztési rendeltetésű, erdészeti hatóság által megállapított vágáskora 110 év.

Aláhúzta: az erdő 2,8 hektárnyi részterületén hajtottak végre fakitermelést, az illetékes hatóság engedélyével, amelyet a faállomány tavalyi rendkívül aszályos időjárásának következtében megrendült egészségi állapota is indokolt.

– A Mályvádi erdőtömb mintegy 2700 hektár területű összefüggő erdő, amelynek fenntartása úgy valósítható meg, hogy benne fiatal és idős állományok megfelelő arányban folyamatosan jelen vannak. Ha itt az Alföldön – nem erdőklímában – álló erdőkben az idős állományok aránya túlsúlyba kerül, azok a károsítók elszaporodása, és a klimatikus hatások felerősödése következtében egyszerre fognak nagy területeken összedőlni – fogalmazott levelében a termelési vezérigazgató-helyettes.

Hozzátette: ezért kell kisebb területrészeken elkezdeni az átalakítást, amely a tervek szerint több lépcsőben, 20-30 év alatt valósul meg.

Lapunk kérdésére leírta, kitermelés csak az erdőrészlet egyharmadán történt, ahol azt a fák egészségi állapota leginkább indokolta. A faanyag jelentős része faipari felhasználásra nem alkalmas.

– A hektáronként 100 darab idős fa helyén jövő nyáron már legalább 40 ezer makkvetésből kikelt fiatal facsemete áll majd.

Aláhúzta: az erdőgazdaság csak a szükséges hatósági engedélyek birtokában végez fakitermelést, az állományok fenntartására készült 10 éves erdőtervvel összhangban.

A cikkben említett tájékoztató táblát azért szerelték le, hogy elkerülhető legyen az esetleges károsodása. A kitermelés befejeztével a visszamaradó állomány szélére lesz áttelepítve – tette hozzá Fazekas József.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)