Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Amerre én járok

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. szeptember 18. 14:00
Amerre én járok
Ősbemutatón csendül fel Bartók Béla Békés megyei gyűjtéseinek válogatott anyaga

Csaknem nyolcszáz népdalt gyűjtött össze Bartók Béla Békés megyében, ezeknek egy része most egy CD-lemezre is felkerül. Az Amerre én járok című válogatás anyagába szeptember 28-án 14 órától hallgathat bele a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében rendezvény közönsége a városerdői erdei iskola területén. Az ősbemutatóra a belépés ingyenes.

Szokolay Dongó Balázs, Rácz Gyula és Kubinyi Júlia

Fotó: Szokolay Dongó Balázs/facebook

A válogatott anyagot Kubinyi Júlia, Szokolay Dongó Balázs és Rácz Gyula adja elő a városerdői eseményen, amely az Amerre én járok című CD-nek lesz az ősbemutatója. A felvétel a DALERD Zrt. és a Muzsikál az Erdő Alapítvány jóvoltából készül el. A lemezről a Gyulai Hírlapban részletesebben is írunk majd.

Az esemény a gyulaiakat olyan tekintetben is érinti, hogy 1905 és 1909 között Békés megyében Bartók Béla megközelítőleg nyolcszáz népdalt gyűjtött össze, amelyekből csaknem százötvenet Gyulán, ami igen nagy mennyiség. Ennek az a magyarázata, hogy feltérképező munkája kezdetén járt itt, ezért igyekezett mindent lejegyzetelni, dokumentálni. A későbbiekben olyan dalokról, amelyekkel már találkozott, nem készített újból hangfelvételt.

Bartók Békés megyei gyűjtéseit elsőként Fasang Árpád adta ki 1981-ben. Az itt felvett népdalok között megtalálható az Elindultam szép hazámbúl, A gyulai kert alatt, A gyulai szövőgyár ablakán, a Sej, felszállott a kakas és a Szánt a babám, csireg-csörög, sej, haj, a járom is. Ezek közül néhány a Kastély Zenei Napokon is felcsendült a Corpus Harsona Quartet közreműködésével. Ezúttal egy hagyományosabb előadásmódnak, megközelítésnek örvendhet majd a hallgatóság.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)