Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kuszkusz

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. március 13. 13:00
A kuszkusz
A benne lévő kolin hozzájárul az anyagcsere, az agy, az idegek és a máj hatékony működéséhez

Fotó: pixabay.com

Kuszkusznak nevezzük az alapanyagot is, és a belőle készülő, sokféle ételt is. Gyári előállításban háromféle méretben készítik a golyócskákat, és a búza mellett az árpa, a kukorica és a köles daráját is felhasználják hozzá.

A kuszkusz eredete a berber népcsoporthoz kötődik. Egy marokkói közmondás szerint egy marék kuszkusz többet ér, mint Mekka összes pora. Miért is? A kuszkusz ugyan elsősorban szénhidrátforrás, de nagyon sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Rostokban és fehérjében is gazdag, és kifejezetten sok benne a kolin, amely hozzájárul az anyagcsere, az agy, az idegek és a máj hatékony működéséhez. Folsav is található benne, ez kulcsfontosságú szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében. A kalcium nagyon fontos a csontoknak és a fogaknak, segít megelőzni a csontritkulást. A magnézium többek között segít normál szinten tartani a vérnyomást, és megelőzni a szívbetegségeket. A szelén pedig kitűnő antioxidáns, segít harcolni a rák ellen, és erősíti az immunrendszert.

A kuszkusz önmagában egy pergős, száraz étel, amelyet főzve kell elfogyasztani. Többnyire köretként esszük zöldséges és húsos ételek mellé, ám különböző salátákba téve is népszerű.

 Zöldséges csirkemell kuszkusszal

 Hozzávalók (4 adaghoz):

  • ½ kg csirkemell csont nélkül
  • 1 szál nagyobb sárgarépa
  • 1 szál zöldség
  • 1 marék zöldborsó
  • 1 db újhagyma
  • bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • fél kápia paprika
  • 2 dl bögre kuszkusz
  • 2 bögre víz

 

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, kockára vágjuk, a csirkemellet pedig csíkokra. Felforrósított olajon megpirítjuk a csirkemellet, majd kiszedjük és félretesszük. A megmaradt olajon megpároljuk a hagymát, a zöldségeket és a zöldborsót, majd visszarakjuk a csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk, és együtt összepirítjuk. A kuszkuszt egy lábasba tesszük, sózzuk, borsozzuk, és forrásban lévő vízzel leöntjük, lefedjük és állni hagyjuk, hogy megpuhuljon. Ha megpuhult a kuszkusz, és duplájára dagadt, akkor villával fellazítjuk, majd a serpenyőben lévő húsra és a zöldségekre öntjük, és összekeverjük.

 

  • Energia:   2017 kcal
  • Fehérje:     52 g
  • Zsír:        33 g
  • Szénhidrát: 209 g

 

Édes kuszkusz

Hozzávalók:

  • 1 bögre (2,5 dl) finom szemű kuszkusz
  • 5 dl forró tej
  • 25 dkg túró
  • 2 evőkanál méz
  • aszalt vagy friss gyümölcs ízlés szerint

 

Elkészítés:

A kuszkuszt egy nagy tálba tesszük, és leöntjük annyi forró tejjel, hogy bőven ellepje (kb. 5 dl-rel). Szorosan lefedjük a tálat, és állni hagyjuk 5-10 percig. Ha letelt az idő, akkor hozzámorzsoljuk a túrót és a gyümölcsöt. Ízlés szerint mézzel édesítjük. Jól összekeverjük.(Ha nagyon száraznak tűnik, lehet még hozzáönteni meleg tejet.) Az aszalt gyümölcsöt hozzá lehet adni még az elején, hogy kicsit puhuljon a kuszkusszal együtt.

  • Energia:   1759 kcal
  • Fehérje:     85 g
  • Zsír:        34 g
  • Szénhidrát: 246 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)