Kuszkusznak nevezzük az alapanyagot is, és a belőle készülő, sokféle ételt is. Gyári előállításban háromféle méretben készítik a golyócskákat, és a búza mellett az árpa, a kukorica és a köles daráját is felhasználják hozzá.
A kuszkusz eredete a berber népcsoporthoz kötődik. Egy marokkói közmondás szerint egy marék kuszkusz többet ér, mint Mekka összes pora. Miért is? A kuszkusz ugyan elsősorban szénhidrátforrás, de nagyon sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Rostokban és fehérjében is gazdag, és kifejezetten sok benne a kolin, amely hozzájárul az anyagcsere, az agy, az idegek és a máj hatékony működéséhez. Folsav is található benne, ez kulcsfontosságú szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében. A kalcium nagyon fontos a csontoknak és a fogaknak, segít megelőzni a csontritkulást. A magnézium többek között segít normál szinten tartani a vérnyomást, és megelőzni a szívbetegségeket. A szelén pedig kitűnő antioxidáns, segít harcolni a rák ellen, és erősíti az immunrendszert.
A kuszkusz önmagában egy pergős, száraz étel, amelyet főzve kell elfogyasztani. Többnyire köretként esszük zöldséges és húsos ételek mellé, ám különböző salátákba téve is népszerű.
Zöldséges csirkemell kuszkusszal
Hozzávalók (4 adaghoz):
- ½ kg csirkemell csont nélkül
- 1 szál nagyobb sárgarépa
- 1 szál zöldség
- 1 marék zöldborsó
- 1 db újhagyma
- só
- bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- fél kápia paprika
- 2 dl bögre kuszkusz
- 2 bögre víz
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, kockára vágjuk, a csirkemellet pedig csíkokra. Felforrósított olajon megpirítjuk a csirkemellet, majd kiszedjük és félretesszük. A megmaradt olajon megpároljuk a hagymát, a zöldségeket és a zöldborsót, majd visszarakjuk a csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk, és együtt összepirítjuk. A kuszkuszt egy lábasba tesszük, sózzuk, borsozzuk, és forrásban lévő vízzel leöntjük, lefedjük és állni hagyjuk, hogy megpuhuljon. Ha megpuhult a kuszkusz, és duplájára dagadt, akkor villával fellazítjuk, majd a serpenyőben lévő húsra és a zöldségekre öntjük, és összekeverjük.
- Energia: 2017 kcal
- Fehérje: 52 g
- Zsír: 33 g
- Szénhidrát: 209 g
Édes kuszkusz
Hozzávalók:
- 1 bögre (2,5 dl) finom szemű kuszkusz
- 5 dl forró tej
- 25 dkg túró
- 2 evőkanál méz
- aszalt vagy friss gyümölcs ízlés szerint
Elkészítés:
A kuszkuszt egy nagy tálba tesszük, és leöntjük annyi forró tejjel, hogy bőven ellepje (kb. 5 dl-rel). Szorosan lefedjük a tálat, és állni hagyjuk 5-10 percig. Ha letelt az idő, akkor hozzámorzsoljuk a túrót és a gyümölcsöt. Ízlés szerint mézzel édesítjük. Jól összekeverjük.(Ha nagyon száraznak tűnik, lehet még hozzáönteni meleg tejet.) Az aszalt gyümölcsöt hozzá lehet adni még az elején, hogy kicsit puhuljon a kuszkusszal együtt.
- Energia: 1759 kcal
- Fehérje: 85 g
- Zsír: 34 g
- Szénhidrát: 246 g
Egészségükre!