Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ültessünk szőlőt!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2024. április 28. 13:00
Ültessünk szőlőt!
Pomázi Ferenc kertész rovata

Forrás: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Nemrégiben a városunkban is megrendezték az esedékes évi borversenyt, amelyen – nagy örömömre – a Hagyományőrző Gazda és Kertbarát Kör egyik tagja, Jean, született Sándor János több kategóriában is eredményeket ért el, amire igazán büszkék lehetünk.

Meg kell jegyezzük, hogy szüleink, nagyszüleink idejében a városunk önellátó volt borból, sőt még a szomszéd települések is kaptak belőle. Több mint négyszáz holdon termeltek szőlőt településünk polgárai, elsősorban a németvárosiak, illetve az évszázadok óta itt élő magyar családok. Most sem ártana, ha több szőlőt ültetnénk.

A gyümölcse igen magas beltartalommal rendelkezik. A must is kiváló csemege, és ami abból erjed ki, módjával fogyasztva, igen egészséges. Sőt mondhatnám, a jóisten ajándéka, mert természetes úton jön létre. Nem kell főzni, folyamatosan változik, érik, nemesedik.

A szőlészet, borászat azért is jó, mert nem kell félni attól, hogy megöl minket az unalom. Sok mindent kell csinálni a tavaszi lemosó permetezéstől a szüretig. A borászkodáshoz sok-sok alázat és türelem kell, ha nem sajnáljuk, akkor meglesz a gyümölcse.

Ne akarjunk leszakadni őseink szokásairól, mert azzal csak veszíthetünk. Ültessünk szőlőt sövénynek, pergolának, filagóriának, árnyékolónak és elsősorban csemegének!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)