A spárga Európában és Ázsiában egyaránt őshonos. A neve görögül asparagos, melynek jelentése: szár, friss hajtás. Első írásos nyoma Hippokrátesz munkájában lelhető fel.
A spárga gazdag rostanyagokban, jelentős a folsav-, valamint a B1-, B2-, C-, E-vitamin-, cink-, kálium-, vas-, kalcium-, szilícium- és fluortartalma. A zöld spárga klorofillban gazdag, és több benne a C-vitamin és a karotin, mint a világos változatában, ezért értékesebbnek számít.
Tápanyagtartalmának köszönhetően jótékonyan hat a szívre, a májra, a vesékre, tisztítja a bőrt, valamint természetes vízhajtó. Serkenti az anyagcserét, rostjai kíméletesen tisztítják a bélrendszert, serkentik a bélműködést.
Antioxidánsvegyületei az immunrendszer működését támogatják. A legújabb kutatások szerint a rák egyes fajtáinak kialakulását is képes gátolni.
Felhasználása sokoldalú: készülhet belőle leves, főzelék, saláta, előétel, köret. A spárgahajtás legfinomabb része a feje, mert ez a legpuhább és a legízletesebb. Lejjebb a szár rostosabb, külső rostjai enyhén kesernyések lehetnek.
Spárga bulgurral
Hozzávalók:
- 20 dkg bulgur
- 2 evőkanál olaj
- 50 dkg spárga
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só ízlés szerint
Elkészítés:
A spárgát megmossuk, és kb. 1 cm-es darabokra vágjuk. A bulgurt folyamatosan kevergetve megpirítjuk az olajon, majd ha már egy kis színt kapott, felöntjük másfélszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, és lefedve kis lángon puhára pároljuk, majd belekeverjük a spárgát, és még kb. 5 percig együtt pároljuk. (Ha már teljesen felszívta a vizet, a spárga hozzáadásakor kevés folyadékot öntsünk alá.) Ha a spárga is megpuhult, belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet.
- Energia: 910 kcal
- Fehérje: 17 g
- Zsír: 10 g
- Szénhidrát: 84 g
Jó étvágyat!