Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!
Első soraimban szeretnék megemlékezni nagyszerű tanáromról, Bor Pálról, aki 89 éves korában tért örök pihenőre. Hátrahagyott bennünk, volt diákjaiban hihetetlen mennyiségű tudást, szakmai hitet, gyakorlati útmutatót. Magam őáltala lettem kertész. Órái nap mint nap velem vannak, és míg élek, velem is lesznek. Köszönjük, Tanár úr! Nyugodjál békében!
A tavaszi munkálatok folyamán, veteményezéskor ne feledkezzünk meg a gyógynövényekről és a fűszernövényekről, melyeket majd mindennapjainkban alkalmazhatunk, fogyaszthatunk. Ezek a növények a balkonon is szépen megvannak egy mélyebb cserépben. A talajuk legyen egy kicsit savanyú és trágyázott. A savanyú talaj lehet általános virágföld és fenyő- vagy rododendronföld keveréke. Ezen növények legtöbbje fagytűrő, áttelelő. A veteményesünk egy napos szegletében szoríthatunk helyet ezeknek a növényeknek.
Kérdezték tőlem, hogy mi a különbség a gyógynövény és a fűszernövény között. Nos, hát semmi! Ezek a növények az aromás illatukkal, ízükkel, hatóanyagukkal vendégelnek meg minket. Egy részük ételbe, más részük italba való, de van, amelyik mindkettőbe. A kertből frissen felszedve vagy szárítva is szükségletünket elégítik ki, főleg, ha rákapunk ezekre a kisebb csodákra. Ezek a növények a sima kerti talajban is megnőnek, csak egy kis trágya legyen alattuk. Egyébiránt nem különösen igényesek, ezért is merem ajánlani a próbálkozást, nem fogják megbánni!