Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az útifű maghéj

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. május 05. 14:00
Az útifű maghéj
Szalai Ilona dietetikus rovata

Az útifű vagy egyiptomi bolhafű, indiai bolhafű Nyugat-Ázsiában és Indiában őshonos növény. Jelentős fehérjetartalommal rendelkezik, de táplálkozásélettani jelentőségét mégis a szénhidráttartalmának köszönheti.

Fotó: pixabay.com

Az élelmi rostok folyadékfelszívó képessége óriási! A térfogatát akár tízszeresére is képes megnövelni! Hatását úgy fejti ki, hogy a fogyasztás után egyfajta zselés gél képződik a gyomorban, amely nyugtatja a nyálkahártyát és nem szívódik fel, hanem tovább vándorol, végig az egész bélrendszeren. A bélmozgást is segíti a bélfalra gyakorolt nyomás miatt, így segít visszaállítani a bélrendszer egészséges perisztaltikáját!

Az emésztésre gyakorolt jótékony hatása mellett csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet, tisztítja a nyirokrendszert, enyhíti a fáradtságot és a migrénes panaszokat is. Hatékonyan csökkenti az éhségérzetet, miközben fogyasztásával nem viszünk be kalóriát a szervezetbe, mégis folyamatos teltségérzetet biztosít. Fontos, hogy ezeket a pozitív hatásokat csak kellő mennyiségű folyadék fogyasztásával éri el!

Reggel és este étkezés előtt 20-30 perccel érdemes fogyasztani. 2 teáskanálnyi magot 1-2 dl folyadékkal vagy natúr joghurttal elkeverni és azonnal meginni, hogy a zselés állagot a gyomorban vegye fel. Makacs székrekedésben szenvedőknek érdemes kipróbálni!

Répás-cukkinis fasírt

Hozzávalók:

  • 2 db cukkini
  • 2 db sárgarépa
  • 150 g edami sajt
  • 200 ml tejszín
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál útifű maghéj
  • 50 g búzadara
  • 60 g liszt
  • 2 kávéskanál

A cukkinit, a sárgarépát és a sajtot lereszeljük egy-egy külön tálba. A répát és a cukkinit is enyhén besózzuk, hogy levet eresszen, ezeket 15 percet pihentetjük. Egy nagyobb tálba tesszük a kezünkkel kinyomkodott zöldségeket. hozzáadjuk a sajtot, a tejszínt, az olajat, az útifű maghéjat, a búzadarát, majd a lisztet és a sót. Összedolgozzuk, hogy a végén ragacsos, de formázható állagú elegy legyen. Sütőpapírt teszünk a tepsibe, és 16 nagyobb gombócot helyezünk rá. Előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sül.

  • Energia: 1804 kcal
  • Fehérje: 63,4 g
  • Zsír: 108 g
  • Szénhidrát: 150 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)