Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szép konyhakertünk

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2024. május 05. 13:00
Szép konyhakertünk
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Elvileg már minden fontos zöldségünk el van vetve vagy palántázva. Szt. György napja veteményezésre késztetett minket. Hagyományosan ilyenkor osztották az alkalmazottaknak az illetményföldeket, amelyek elő voltak készítve, felszántva és elfogasolva.

Ilyenkor még egyik zöldség fajtánk elvetése, ültetése sem késő a mi klímánkon. Természetesen előfordulhatnak kisebb fagyok, de ez ne tartson minket rettegésben. A gyümölcsfáinkon is meg jelentek az alattomos kártevő és károsító ellenségek.

A dióinkat már támadja a xantomonászos baktériumos betegség. Most még csak az új levelek szélein vannak elfeketedő sávok, foltok, de a későbbiekben meg támadják a terméseket is. Sajnos kívülről nehéz megkülönböztetni a dióburok-fúrólégy kártételétől. A fúrólegyek majd július végén jelennek meg, akkor viszont védekezzünk ellenük!

A baktériumos betegség ellen pedig réztartalmú szereket használjunk, az igen hatásos ellenük. A birsalma, naspolya és a körte is megérdemel ebből a kezelésből, hogy megvédjük a tűzelhalástól. A mostani pár napos jó időnek köszönhetően megjelent ez a betegség is, amit sokan összetévesztenek a moníliás megbetegedéssel. A tűzelhalás az almaféléket támadja. A birsalma, naspolya, körte, alma a legveszélyeztetettebb! A rózsa, berkenye, madárbirsfélék esetében is érdemes vigyázni.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)