Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tofu

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona • MAGAZIN • 2024. szeptember 08. 14:02
A tofu
Szalai Ilona dietetikus rovata

A tofu a sajthoz hasonlóan készül: a szójababból nyert szójatejet erjesztik, majd jól szeletelhető tömbbé préselik. Natúr, semleges ízű, de jól ízesíthető.

A szója kiváló fehérjeforrás. Az állati fehérjékhez hasonlóan minden esszenciális aminosavat tartalmaz, ezért vegetáriánusoknak kifejezetten ajánlott húspótló. Emellett vitaminok (B- és E-vitamin, folsav), ásványi anyagok (pl. kalcium, magnézium, nátrium), nyomelemek (vas, cink, szelén, réz) tárháza is.

A szójából készült termékek sok lecitint (ami fontos sejtalkotó, serkenti az idegrendszert) és fitoösztrogént tartalmaznak. Ez utóbbi olyan növényi vegyület, amelynek a hatása hasonló a nemi ösztrogénéhez, s bizonyított, hogy a keleti nők rendkívül enyhe változókori tünetei a tofunak köszönhetők – a hőhullámra a japánoknak szavuk sincs.

A szójatermékeket nagy arányban fogyasztó ázsiai népeknél sokkal ritkább a rákos megbetegedés, a cukor- és a szívbetegség is.

Az is igaz, hogy a szója túlzott fogyasztása gyermekkorban felboríthatja a hormonháztartást, időskorban pedig elősegíti a memóriazavarok és egyes agykárosodások kialakulását. De mértékletességgel fogyasztva bizonyítottan csak a pozitív hatásokat észleljük. Egyetlen kellemetlen mellékhatása talán csak a hüvelyes volta miatti esetleges puffadás.

 

Zöldséges tofu

Hozzávalók (1 adaghoz):

  • 15 dkg tofu
  • 2 szál újhagyma
  • 1 db kápiapaprika
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál szezámmag
  • petrezselyemzöld

 

Elkészítés:

A tofut szeletekre vágjuk, és egy serpenyőben, kevés olajon aranybarnára pirítjuk. Amikor a tofu szépen megpirult, hozzáadjuk az aprított újhagymát, a karikára vágott paprikát, a szójaszószt, és néhány perc (4-5 perc) alatt összepároljuk. Amikor a zöldségek még roppanósak, megszórjuk a szezámmaggal és az aprított petrezselyemzölddel. Néhányszor átforgatjuk, és forrón tálaljuk.

 

  • Energia: 252,8 kcal
  • Fehérje: 19,2 g
  • Zsír: 12,7 g
  • Szénhidrát: 15,01 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)