Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kakukkfű

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. január 22. 15:00
A kakukkfű
A felső légúti megbetegedések kiváló gyógyszere

Fotó: organicfacts.net

A kerti kakukkfű a Földközi-tenger vidékéről származik. Nagy Károly császári gyógynövénykertjeiben orvosi és fűszerezési célra is termesztették.

A kakukkfű nagy mennyiségű illóolajat tartalmaz, amelynek antiszeptikus hatása van. Meghűléses megbetegedéseknél már az illata is gyógyít. A felső légúti megbetegedések kiváló gyógyszere, hatásos köptető és hurutoldó, influenzajárvány idején hatásos kiegészítője a gyógyszeres terápiának. Teája frissítő hatású, jó közérzetet teremt. Az emésztésre is jótékonyan hat. Jó étvágyjavító és szélhajtó. Támogatja a májműködést.

Friss vagy szárított állapotában egyaránt alkalmas fűszerezéshez. A főzéssel elszáll az illata, ezért csak az utolsó pillanatban tegyük az ételbe. Intenzív aromájának köszönhetően kevés is elegendő belőle. Friss ágacskáit salátákba, túróba, illetve húsokhoz tehetjük.

 

Tejszínes-kakukkfüves csirkemell

  • 2 db csontos csirkemell
  • 4 csipet kakukkfű
  • só, bors, majoránna, őrölt kömény ízlés szerint
  • 5 púpozott evőkanál liszt
  • 2 dl olaj
  • 1 dl víz
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 dl tej

 

A csirkemellet kicsontozzuk, megtisztítjuk, majd szeletekre vágjuk. A szeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat. Az előkészített csirkemellszeleteket lisztbe forgatjuk, majd belehelyezzük a forró olajba, és az egyik oldalukat hirtelen megpirítjuk. Mielőtt átfordítjuk a csirkemelleket, mindegyikre szórunk egy kevés kakukkfüvet. A szeletek másik oldalát is megpirítjuk, majd tányérra szedjük a húsokat.

A pörcös olajba beleöntjük a vizet, és 10-15 másodpercig forraljuk. Behabarjuk a tejszínnel simára kavart liszttel, és kiforraljuk. Ha a mártás túl sűrű, akkor egy kis tejjel lazíthatjuk. Ha kell, sózzuk meg még a mártást. Ízlés szerint egyéb fűszereket is tehetünk bele.

A félretett csirkemelleket belehelyezzük a mártásba, majd alacsony fokozaton, fedővel lefedve puhára főzzük. A csirkét érdemes átforgatni, hogy mindenhol érje a mártás.

  • Energia:  3788 kcal
  • Fehérje:    44,8 g
  • Zsír:      226,8 g
  • Szénhidrát: 89,6 g 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)