Fotó: organicfacts.net
A kerti kakukkfű a Földközi-tenger vidékéről származik. Nagy Károly császári gyógynövénykertjeiben orvosi és fűszerezési célra is termesztették.
A kakukkfű nagy mennyiségű illóolajat tartalmaz, amelynek antiszeptikus hatása van. Meghűléses megbetegedéseknél már az illata is gyógyít. A felső légúti megbetegedések kiváló gyógyszere, hatásos köptető és hurutoldó, influenzajárvány idején hatásos kiegészítője a gyógyszeres terápiának. Teája frissítő hatású, jó közérzetet teremt. Az emésztésre is jótékonyan hat. Jó étvágyjavító és szélhajtó. Támogatja a májműködést.
Friss vagy szárított állapotában egyaránt alkalmas fűszerezéshez. A főzéssel elszáll az illata, ezért csak az utolsó pillanatban tegyük az ételbe. Intenzív aromájának köszönhetően kevés is elegendő belőle. Friss ágacskáit salátákba, túróba, illetve húsokhoz tehetjük.
Tejszínes-kakukkfüves csirkemell
- 2 db csontos csirkemell
- 4 csipet kakukkfű
- só, bors, majoránna, őrölt kömény ízlés szerint
- 5 púpozott evőkanál liszt
- 2 dl olaj
- 1 dl víz
- 2 dl főzőtejszín
- 1 dl tej
A csirkemellet kicsontozzuk, megtisztítjuk, majd szeletekre vágjuk. A szeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat. Az előkészített csirkemellszeleteket lisztbe forgatjuk, majd belehelyezzük a forró olajba, és az egyik oldalukat hirtelen megpirítjuk. Mielőtt átfordítjuk a csirkemelleket, mindegyikre szórunk egy kevés kakukkfüvet. A szeletek másik oldalát is megpirítjuk, majd tányérra szedjük a húsokat.
A pörcös olajba beleöntjük a vizet, és 10-15 másodpercig forraljuk. Behabarjuk a tejszínnel simára kavart liszttel, és kiforraljuk. Ha a mártás túl sűrű, akkor egy kis tejjel lazíthatjuk. Ha kell, sózzuk meg még a mártást. Ízlés szerint egyéb fűszereket is tehetünk bele.
A félretett csirkemelleket belehelyezzük a mártásba, majd alacsony fokozaton, fedővel lefedve puhára főzzük. A csirkét érdemes átforgatni, hogy mindenhol érje a mártás.
- Energia: 3788 kcal
- Fehérje: 44,8 g
- Zsír: 226,8 g
- Szénhidrát: 89,6 g
Egészségükre!