Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Különleges kiállítás nyílt a gyulai Pándy-galériában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2022. december 02. 08:55
Különleges kiállítás nyílt a gyulai Pándy-galériában
Az egykori kedvesnővérek mindennapjaiba nyerhetnek betekintést az érdeklődők

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az irgalmas nővérek tevékenysége Gyula város történetében címmel nyílt rendhagyó fotókiállítás a Nobilitas Anno Alapítvány szervezésében december első napján a gyulai tagkórház igazgatási épületében. 

Tóthné Gyevnár Erika kuratóriumi elnök, a kiállítás kurátora lapunknak elmondta: alapítványunk elsősorban helytörténeti kutatásokkal foglalkozik, kifejezetten olyan témákkal, személyekkel, épületekkel kapcsolatban, amelyek lassan feledésbe merülnek.

Kifejtette: a kiállításhoz nem volt egyszerű az anyag összegyűjtése. Mivel eredeti képeket nem tudtak felkutatni, a Chicago-i egyetem  saját gyűjteményéből használtak fel fotókat. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Muszáj volt szöveges tartalmakkal pontosítanunk a látottakat, hogy az emberek még inkább beleélhessék magukat a kor hétköznapjaiba – mondta.

A kiállítást  Kovács Péter Békési püspöki helynök, pápai káplán, gyulai plébános nyitotta meg. Köszöntőbeszédében a szerzetesrend alapításának történetét idézte fel az 1600-as évekig visszamenőleg. Kiemelte, nagy veszteség volt az ötvenes években a szerzetesrendek feloszlatása, amire inkább megszüntetésként, szétzavarásként érdemes tekinteni. Hozzátette: a kiállítás, mely a gyulai szervezet működésére is utal, visszaadja a hangulatát a főszereplők mindennapi életének és működésének. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Tóthné Gyevnár Erika köszöntőjében elmondta: a nővérek éppen 131 évvel ezelőtt kezdték el működésüket a kórház falai között. Hozzátette: tevékenységük sokszínű volt, tanítottak, nevelték az elemistákat, ők voltak az óvónők, álltak a betegágyak mellett, és a gyógyító munkában is nagy szerepet kaptak. 

– Missziójuk a betegek, az elesettek, a munkaképtelenek megsegítése volt, sokféleképpen tettek az emberi közösségekért, a gazdasági irányítástól a virrasztásig és a mosodai feladatokig. Mai társadalmunk hiányt szenved a szeretetben és szolgálatban, így még fontosabb a kedves nővérek önzetlen tevékenységét feleleveníteni – emelte ki. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)