Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kormányzati segítséggel fejezik be a Szentháromság-kápolna tetőszerkezetének felújítását

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2024. május 03. 09:23
Kormányzati segítséggel fejezik be a Szentháromság-kápolna tetőszerkezetének felújítását
A templom az 1738-as gyulai pestisjárvány után épült

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A Miniszterelnökség 15 millió forintos támogatása révén fejezhetik be az 1738-as gyulai pestisjárvány után épült Szentháromság-kápolna tornyának műemléki rekonstrukcióját – jelentette be május 2-án sajtótájékoztatón Kovács Péter plébános, Görgényi Ernő polgármester és Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

A plébános felidézte: az 1741-ben épült templom 1930-ban kigyulladt, a tűzben az akkor zsindelyes fedésű torony is leégett. Mint ismertette, az épületet 25 évvel ezelőtt kívülről felújították, de a 94 évvel ezelőtt újjáépített tetőszerkezeten ez idáig nem végeztek komolyabb munkálatokat.

A héjazat annyira elvékonyodott, hogy nem lehetett tovább halogatni a cseréjét; a munkálatokra 15 millió forint pályázati támogatást nyert el a gyulai Nádi Nagyboldogasszony Plébánia a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től – közölte Kovács Péter. Hozzátette: az orosz–ukrán háború kitörése miatt megdrágult réz ára csak másfél év elteltével mérséklődött annyira, hogy meg be tudják szerezni a tetőfedéshez szükséges mennyiséget; a héjazat lebontásakor pedig kiderült, hogy a korhadás és a cincérek akkora kárt tettek a faszerkezetben, hogy teljesen le kell bontani.  

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Elmondta: a megnövekedett költségek miatt segítséget kértek a gyulai önkormányzattól, amely a Miniszterelnökséghez fordult segítségért; a beruházásra 15 millió forint támogatást ítéltek meg a városnak.

A plébános lapunknak kifejtette: a januárban elkezdődött munkálatok két hónap múlva fejeződhetnek be.

Soltész Miklós úgy fogalmazott: „a háborúban minden elszabadul, nemcsak az indulatok, a pusztítás, hanem az árak is”, ezért fontos, hogy béke legyen az országban és Európában.

Görgényi Ernő emlékeztetett: a többször átépített, városképi jelentőségű műemléki épület 1741-re készült el, és azok a gyulaiak építtették hálából, akik túlélték az 1738-as gyulai pestisjárványt.   

Kovács Péter kérdésünkre arról is beszámolt, hogy a belvárosi kápolna tetőszerkezetének rekonstrukciójával párhuzamosan zajlik majd a leromlott állagú németvárosi Szent József-templom felújítása, amelyet a hívek által összeadott 4 millió forintból és a plébánia ingatlaneladásából származó 12 millió forintból finanszíroznak.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)