Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Visszahelyezték a németvárosi templom keresztjét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2023. február 09. 17:53
Visszahelyezték a németvárosi templom keresztjét
Egy viharban sérült meg néhány hónapja

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hónapokkal ezelőtt egy vihar megdöntötte a németvárosi Szent József-templom tornyán lévő keresztet, amelyet el kellett távolítani a helyéről, és felújításra is szükség volt. A munkálatok befejeződtek, ennek kapcsán kérdeztük Kovács Péter esperesplébánost.

Mint megtudtuk, az első vihar után a kereszt megdőlt, épp a templom tetőzete felé, amit akkor meg is csináltattak, de később újabb nehézségek adódtak. Kovács Péter elmondta, a javítás elkészültekor kiderült, hogy valami gond van, hiszen nem sikerült egyenesen visszaállítani a keresztet, így az alpinisták eltávolították azt. 

– A keresztet levették, ám a nagy súly miatt ezt csak szétvágva, darabokban lehetett megoldani. A szakemberek először rögzítették a keresztet, majd elektromos fűrésszel elkezdődött a szétvágás. Ezt követően egy kötél segítségével eresztették le a földre.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiemelte: legutóbb 30 évvel ezelőtt lett felújítva a kereszt a gömbbel együtt, akkor helyezték a torony tetejére. 

– Vélhetően a víz miatt lazulhatott meg. Úgy véljük, két vihar okozta a problémát: az egyik megdöntötte a keresztünket, azt kijavítottuk, a második során pedig egy nagyobb erőhatást kaphatott a torony. Végül kiderült, hogy egy tartófa sérült meg, ezért kellett, amilyen gyorsan csak lehet, alpintechnikával levenni és megjavítani a szerkezetet.

Hozzátette: mostanra teljes egészében felújíttatták a keresztet, amely le is tisztítottak, jelenleg pedig a villámhárító felszerelése zajlik, úgyhogy a napokban már minden visszakerül a régi helyére.

GYULAI HÍRLAP • 2023. február 09. 17:00
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)